Apache: dynamické subdomény

MalýJá

Apache: dynamické subdomény
« kdy: 08. 12. 2013, 21:52:10 »
Zdravím
V poslední době se mi "daří" pracovat na více PHP projektech najednou, proto bych uvítal u sebe na localhostu dynamickou tvorbu subdomén. O co jde? Nedávno jsem viděl u kamaráda jak má na serveru řešenou správu subdomén (3.řádu). Jde o to, že má v kořenovém adresáři na ftp několik adresářů a každý z nich prezentuje právě jednu poddoménu např /neco1/index.html -> neco1.example.com/index.html, /www/stranky/index.html -> www.example.com/stranky/index.html apod. Jednoduše tedy vytvoří nový adresář a tím je subdoména vytvořena. Když jsem se zeptal, jak to je nastavený, řekl mi že neví, že to dělal nějakej jejich správce serveru.
Máte s tím někdo zkušenosti? Snažil jsem se najít něco informací na internetu, bohužel mi z toho nic nefungovalo (pod Windows). Chtěl bych něco podobného na localhost tj. mít adresy typu něco1.localhost, web.localhost apod.

Můžete mě nasměrovat správným směrem?
« Poslední změna: 08. 12. 2013, 22:15:14 od Petr Krčmář »

Re:Apache - dynamická tvorba subdomén
« Odpověď #1 kdy: 08. 12. 2013, 22:01:58 »
poradim Ti, ale bude Te to neco stat: angel-hosting.cz kdyz jsem si nainstaloval debian tak to tam meli. je to nejak napsana konfigurace virtualhostu. platba za vps se tam strhava denne takze kdyz si nabijes pres paypal treba 100,- tak by se ti to melo podarit najit. samozrejme ti to ale neumi automatizovat zapis do /etc/hosts
Děkuji za možnost editace příspěvku.

DK

Re:Apache - dynamická tvorba subdomén
« Odpověď #2 kdy: 08. 12. 2013, 22:09:29 »
mod_vhost_alias s treba takovou direktivou

Kód: [Vybrat]
  ServerName www.domena.cz
  ServerAlias *.domena.cz
  VirtualDocumentRoot /var/www/domena.cz/%-3+/

tohle ti zajisti adresarovou sturkturu /var/www/domena.cz/subdomena/
tj pro www.domena.cz to bude /var/www/domena.cz/www/

pouzivam uz dlouho na serveru a nebyl s tim nikdy problem

MalýJá

Re:Apache: dynamické subdomény
« Odpověď #3 kdy: 08. 12. 2013, 22:58:46 »
Myslíš, že bych k tomu mohl nainstalovat třeba něco jako lokální DNS server abych nemusel pro každou novou subdoménu lízt a měnit /etc/hosts

DK

« Odpověď #4 kdy: 08. 12. 2013, 23:25:23 »
mohl

Tomasekkk

« Odpověď #5 kdy: 09. 12. 2013, 08:17:06 »
Zdravím
V poslední době se mi "daří" pracovat na více PHP projektech najednou, proto bych uvítal u sebe na localhostu dynamickou tvorbu subdomén. O co jde? Nedávno jsem viděl u kamaráda jak má na serveru řešenou správu subdomén (3.řádu). Jde o to, že má v kořenovém adresáři na ftp několik adresářů a každý z nich prezentuje právě jednu poddoménu např /neco1/index.html -> neco1.example.com/index.html, /www/stranky/index.html -> www.example.com/stranky/index.html apod. Jednoduše tedy vytvoří nový adresář a tím je subdoména vytvořena. Když jsem se zeptal, jak to je nastavený, řekl mi že neví, že to dělal nějakej jejich správce serveru.
Máte s tím někdo zkušenosti? Snažil jsem se najít něco informací na internetu, bohužel mi z toho nic nefungovalo (pod Windows). Chtěl bych něco podobného na localhost tj. mít adresy typu něco1.localhost, web.localhost apod.

Můžete mě nasměrovat správným směrem?

Zkus něco jako toto

Kód: [Vybrat]
<VirtualHost *:80>
DocumentRoot /home/domena.cz/public_html
ServerAlias *domena.cz
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?([a-zA-Z0-9\.]*)\.domena\.cz$
RewriteRule ^/(.*)$ %{DOCUMENT_ROOT}/%2/$1 [L]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?domena\.cz$
RewriteRule ^/(.*)$ %{DOCUMENT_ROOT}/www/$1 [L]
ServerName *domena.cz