Mně se moc nechce vypínat tu ochranu, protože mi po tom, co jsem to jednou takhle nabil až na 100, se snížila celková kapacita o 4.5 % a nevím teda, co to udělá příště, nedej bože kdybych těch cyklů ke stovce udělal víc.
Kalibraci baterky udělám; teď jsem přišel domů, beru netbook a nechám ho umřít na stole.
Jinak, o paměťovém efektu toho vím jen málo a zkušenosti s ním mám na notebooku (15.6" kráva, kterou nikam nenosím) takové, že ho mám celou dobu v síti a na jednom místě, ale když ho náhodou potřebuju přenést a vytáhnout třeba na pět minut, tak to opotřebení ukazované BatteryBarem kolísá tím způsobem, že nejsem schopný předpovídat, co se stane příště; postupně stoupalo po půlprocentu (půl procenta opotřebení vlivem vybití na 80 % a opětovné nabití na 100 % - je to normální?) až na 6.5 %, pak to jednou, když jsem to vytáhl na půl minuty, vyskočilo na 10 % a pozvolna začlo klesat a teď je to na 7.3 %. To nechápu.
Ale Samsung má na kalibraci baterky nějaký tool v BIOSu, jehož složitost je obrovská a pochopil-li jsem správně, tak spočívá v tom, že v BIOSu vyberu kalibraci baterky a to způsobí, že ten netbook jen neusne ani nic nedělá, jen celou dobu svítí displej a ukazuje zbývající procenta baterky. Takže asi to samé, co na tom stařičkém ASUSu.
Na webu Samsungu o tom píšou tohle:
http://www.samsung.com/us/support/supportOwnersHowToGuidePopup.do?howto_guide_seq=2500&prd_ia_cd=N0000137&map_seq=21605Nevím, jestli to doopravdy vrátí to opotřebení na nulu nebo jestli aspoň klesne, jak tam píšou. Kdo ví, nakolik je to vůbec skutečná kalibrace baterky (jestli to do BIOSu nějakým způsobem nacpe nové hodnoty); vypadá to, že moc ne. Ale o managmentu baterky BIOSem fakt nic nevím a teď si o tom půjdu něco přečíst, i o tom paměťovém efektu.
Snad mi ty nové vědomosti pomůžou v řešení. Až ten netbook umře a já ho znovu nabiju, dám vědět. Možná až ráno.