Netbook ukazuje špatně % výdrže

samsung

Netbook ukazuje špatně % výdrže
« kdy: 22. 10. 2013, 12:43:57 »
Ahoj,
mám netbook Samsung N145 plus.
Když jsem s nim někde a běží na baterku, ukazuje zezacatku 4 hodiny vydrze.
Ale tak v polovin případů výdrž z 45 nebo 40 % spadne na 8 a za deset minut netbook usne.

Netusite, co to zpusobuje?
Diky
« Poslední změna: 22. 10. 2013, 14:11:59 od Petr Krčmář »

Re:Netbook ukazuje spatne % vydrze
« Odpověď #1 kdy: 22. 10. 2013, 13:03:38 »
tipoval bych, ze ti odchazi baterka

samsung

Re:Netbook ukazuje špatně % výdrže
« Odpověď #2 kdy: 22. 10. 2013, 15:02:54 »
To bych tipoval taky, jenže se mi tomu nechce moc věřit.
Používám ten netbook asi rok a to ještě se zapnutou tou Samsungovskou ochranou proti opotřebení baterky, která ji nabíjí jen na 80 %. Údajně by tak měla být živnotnost 2x delší a mně se to dost hodilo, protože jsem ho používal ve škole tím způsobem, že jsem ho přes noc strčil do nabíječky, ráno vytáhnul, šel do školy, pak ho používal ve škole a přes den a večer ho zase dal nabít.
Mohlo tohle používání tu baterku tolik opotřebovat?
Začalo to dělat přibližně od léta, kdy se mi jednou ta baterka kdovíproč nabila na 100 % místo 80 % jak měla a BatteryBar začal ukazovat 4.5% opotřebení baterie.

Používám na tom netbooku Windows 7 Starter, co tam byly, když jsem ho koupil, čistě z lenosti si k tomu někdy sednout a nainstalovat tam nějaký Debian s GNOME, případně LXDE, kdyby nestačila paměť.
Myslíte, že by pomohlo, kdybych tam ten Debian nainstaloval a zkusil aspoň maximalizovat výdrž nějakou optimalizací?

Nebo bych mohl zkusit třeba tu Samsungovou kalibraci baterie?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 22. 10. 2013, 15:41:20 »
Toz asi by slozkusit vypnout tu Samsungovskou ochranou proti opotrebeni baterky, parkrat to nabit a nechat vybit az skoro do vypnuti, schvalne, co to udela. Kalibrzce, pokud na to neco ate, by asi nezaskodila. Baterka starne, klesa kapacita a meni se charakteritiky. BIOS pak nevi, na kolika voltech to zacina byt v riti a kdy ma vypnout. Kalibrace by mela do BIOSu nacpat nove hodnoty.

BTW, pokud na to neco mate, tak je to pomalu zazrak. Ja tohle videl naposledy asi pred sto lety na mem starickem ASUSu. Byla tam polozka v BIOSu, nahodilo to vetrak a asi nazhavilo CPU a jelo to az do vypnuti. Na novejsich noteboocich jsem nic akoveho nevidel. Jak se to sakra dneska resi? V tom ASUSu jsou jeste NiCd akumulatory, ale i moderni akumulatory starnou.

marin

« Odpověď #4 kdy: 22. 10. 2013, 18:06:17 »
Mně se moc nechce vypínat tu ochranu, protože mi po tom, co jsem to jednou takhle nabil až na 100, se snížila celková kapacita o 4.5 % a nevím teda, co to udělá příště, nedej bože kdybych těch cyklů ke stovce udělal víc.
Kalibraci baterky udělám; teď jsem přišel domů, beru netbook a nechám ho umřít na stole.

Jinak, o paměťovém efektu toho vím jen málo a zkušenosti s ním mám na notebooku (15.6" kráva, kterou nikam nenosím) takové, že ho mám celou dobu v síti a na jednom místě, ale když ho náhodou potřebuju přenést a vytáhnout třeba na pět minut, tak to opotřebení ukazované BatteryBarem kolísá tím způsobem, že nejsem schopný předpovídat, co se stane příště; postupně stoupalo po půlprocentu (půl procenta opotřebení vlivem vybití na 80 % a opětovné nabití na 100 % - je to normální?) až na 6.5 %, pak to jednou, když jsem to vytáhl na půl minuty, vyskočilo na 10 % a pozvolna začlo klesat a teď je to na 7.3 %. To nechápu.

Ale Samsung má na kalibraci baterky nějaký tool v BIOSu, jehož složitost je obrovská a pochopil-li jsem správně, tak spočívá v tom, že v BIOSu vyberu kalibraci baterky a to způsobí, že ten netbook jen neusne ani nic nedělá, jen celou dobu svítí displej a ukazuje zbývající procenta baterky. Takže asi to samé, co na tom stařičkém ASUSu.
Na webu Samsungu o tom píšou tohle:
http://www.samsung.com/us/support/supportOwnersHowToGuidePopup.do?howto_guide_seq=2500&prd_ia_cd=N0000137&map_seq=21605

Nevím, jestli to doopravdy vrátí to opotřebení na nulu nebo jestli aspoň klesne, jak tam píšou. Kdo ví, nakolik je to vůbec skutečná kalibrace baterky (jestli to do BIOSu nějakým způsobem nacpe nové hodnoty); vypadá to, že moc ne. Ale o managmentu baterky BIOSem fakt nic nevím a teď si o tom půjdu něco přečíst, i o tom paměťovém efektu.
Snad mi ty nové vědomosti pomůžou v řešení. Až ten netbook umře a já ho znovu nabiju, dám vědět. Možná až ráno.

samsung

« Odpověď #5 kdy: 22. 10. 2013, 18:07:20 »
Nevím, jak se mi povedlo to poslat pod takovou přezdívkou, každopádně předchozí příspěvek jsem psal já :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 22. 10. 2013, 19:15:36 »
Nevím, jestli to doopravdy vrátí to opotřebení na nulu nebo jestli aspoň klesne, jak tam píšou.

To ne, co to udela, je ze nameri, jak se vybiji baterka a kdy chipne. Bude se pak vedet, ze pri dosazeni napeti X zbyva uz jen tolik a tolik stavy. Vy tam mate v biosu jeste nejake hodnoty pro novou baterku, ale dneska uz mozna plne nabita ma mensi napeti, protoze vzrostl vnitrni odpor a tak si notebook mysli, ze uz je vybita. A pri dosazeni napeti X nezbyva jeste pul hodiny, jako zamlada, zele treba uz jen 5 minut, tak akorat, aby se to vyplo s malou rezervou.

samsung

« Odpověď #7 kdy: 22. 10. 2013, 21:15:08 »
Ach tak, já myslel, že se ta baterka nějak vzpamatuje z paměťového efektu hlubokým vybitím a opětovným nabitím. Z toho, co píše Samsung na webu, to tak skoro znělo.

Teď už kalibraci baterky chápu :) Já měl za to, že tohle všechno je plně v režii nějakého jejího firmwaru a BIOS jen čte procenta.
Kalibrace doběhla a dal jsem netbook nabíjet. Mám ho nabít na těch 80 % nebo vyzkoušet na 100?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 22. 10. 2013, 22:21:08 »
Ja nevim, jak presne jsou na tom Li-ion akumulatory s pametovym efektem. Podle Wikipedi zadny nemaji, akorat nejnovejsi studie rikaji, ze maji. Proto jsem navrhoval docasny zakaz te nabijeci ochrany + vykonat nekolik *uplnych* nabijecich a vybijecich cyklu. Pokud tam pametovy efekt je, tak je mozne, ze se to tim zotavi a baterka bude treba jako 90 % nova, zatimco nyni je treba jen 50 % nova.

Ale co nakonec udelas si musis rozhodnou sam. Ja i myslim, ze by to melo byt na nabijeni a vybijeni stavene a tak tomu par cyklu nemuze uskodit. Pote bych se vratil na ten ochranny rezim, kdyz rikaji, ze to prodluzuje zivotnost.

Komo

« Odpověď #9 kdy: 23. 10. 2013, 06:00:41 »
Ja len podotknem jednu vec.
A to ze Li-ion bateriam velmi neprospieva vybijanie do mrtva. Spravis to par krat a s tou baterkou sa mozes nadobro rozlucit.
Ak to mas v zaruke, normalne to reklamuj. Na baterku mas myslim ze rok zaruku, zalezi od spolocnosti tak popozeraj.
Jednoducho sa to stava a ked to zacne takto "haluzit" tak kalibracia moze tam co-to pomoct, ale tymito testami a.k.a vybijanie do mrtva jej akurat tak pomozes do hrobu.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 23. 10. 2013, 12:18:35 »
Jak píše Komo, vybíjet Li-ion na doraz není dobrý nápad. Na baterku, která se dodává s notebookem je stejná záruka jako na notebook, čili normálně 2 roky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 23. 10. 2013, 12:44:41 »
Tak nejak bych predpokladal, ze notebooky jsou stavene tak, aby vypnuly vcas pred totalnim vybiti baterky. Pokud ne, je vyrobce debil.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #12 kdy: 23. 10. 2013, 15:07:06 »
Ochrana před odcházením baterky tím, že jí nabíjí jen na 80%... Zkusím to trochu rozvést a uvidíme, o na to ostatní...

Příklad:
Baterka má kapacitu 40000mWh
Nabíjím jí jen na 32000mWh
Přirozenej úbytek kapacity bude 400mWh za měsíc
(40000-32000)/400=20 měsíců, než si uživatel všimne, že ta baterka jde stejně do kelu...

Podle mě je nabíjení do 80% marketingovej tah, kdy si vlastně nevšimneš úbytku, i když ve skutečnosti bude... To jen na okraj, jak si to pravděpodobně Samsung krásně zařídil. Možná je to jinak, já o tom ale pochybuju.

K problému nemám moc co říct, chová se to divně. Každopádně bych dal baterce pár cyklů plnýho nabití a "plnýho" vybití. To znamená buď nechat NTB chcípnout nebo to vypnout na poslední chvíli ručně. Alespoň 3-5 cyklů a pak by se vidělo. Samozřejmě běz tý 80% blbosti, prostě naplno. Pokud je k dispozici kalibrace baterie, tak podle mě udělá buď něco elmi podobnýho nebo dokonce něco nesmyslnýho, takže tu bych asi ani nepoužíval.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 23. 10. 2013, 16:38:50 »
Nerekl bych, ze kalibrace je blbost. Stroj se tim donuti opravit si paramery baterky, ktere ma ulozene. Baterka se meni, treba narust vnitrniho odporu se projevi poklesem napeti a stroj si pak treba mysli, ze je baterka vybita, zatimco ale neni.

samsung

« Odpověď #14 kdy: 23. 10. 2013, 22:25:03 »
Po kalibraci baterky a plném nabití ten netbook dneska vydržel téměř jako nový, žádný skok procent se neobjevil.
Taky jsem ho schválně nezačal nabíjet, ikdyž jsem měl příležitost, ale nechal jsem ho vybít asi na 10 % a teď jsem ho zase dal do nabíječky.
Uvidím po pár cyklech, jestli to bude fungovat stejně jako teď, lépe nebo jestli se baterka sesype.
Prozatím děkuju za všechny rady, hromadu jsem se toho o baterkách naučil :)