sudoers a sudo po restartu

Pavel 'TIGER' Růžička

sudoers a sudo po restartu
« kdy: 09. 09. 2013, 11:59:25 »
Zdravíčko, přidal jsem uživatele do sudo, v sudoers jsem mu dal práva k aplikaci (bez hesla) a po sudo aplikace vše funguje tak jak má. Problém je po restartu, když zadám sudo aplikace, tak po mne chce heslo uživatele, avšak jen poprvé, při ukončení aplikace a opětovném sudo aplikace už heslo nepožaduje. Na co jsem zapomněl, když nechci, aby heslo vyžadoval i poprvé po restartu? Nějak se toho nemohu dopátrat. Debian Wheezy.

Fantomas

Re:sudoers a sudo po restartu
« Odpověď #1 kdy: 09. 09. 2013, 12:47:48 »
Nemam odzkouseno, ale co zapis: "user    ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL"?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 09. 09. 2013, 13:04:56 »
Chyba byla v tom, že jsem nezakomentoval skupinu sudo: "%sudo ALL=(ALL:ALL) ALL" a jelikož byl uživatel členem této skupiny, tak ta heslo vyžadovala, po zakomentování tohoto řádku už mé "uzivatel all=NOPASSWD:/aplikace pracuje správně i po restartu.

Gejbriel007

« Odpověď #3 kdy: 09. 09. 2013, 13:10:25 »
A nebudete se za chvíli ptát proč Vám nejede sudo? :-D

Palo M.

« Odpověď #4 kdy: 11. 09. 2013, 06:48:59 »
Poradie v /etc/sudoers je dolezite. Takze zakomentovat skupinu sudo pravdepodobne nie je najlepsi napad, lepsie je dat specificke polozky ako prve a vseobecnejsie (ako ta skupina sudo) az neskor. Myslim, ze v defaultnom debianovskom sudoers je to aj napisane ako poznamka...

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 11. 09. 2013, 09:13:39 »
A nebudete se za chvíli ptát proč Vám nejede sudo? :-D
Naopak, na tom stroji je sudo nežádoucí, jen jedna hloupá aplikace se musí spouštět přes sudo, takže takto je to plně vyhovující.