Přehřívání notebooku v Ubuntu

petrsimi

Re:Přehřívání notebooku v Ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 26. 05. 2013, 22:46:33 »
Něco se řešilo tady: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1869540 jen sem to prolít, takže nevím, jestli to je přesně to, co potřebuješ.

Já osobně právě taky nevím, jestli zrovna tohle potřebuju - po instalaci proprietálních ovladačů - které se hlásí jako Vesa a já nevím jestli je to dobře nebo ne - už počítač sice děsivě hřeje, ale  alespoň už nekolabuje

Jakub Galgonek

« Odpověď #16 kdy: 26. 05. 2013, 22:56:21 »
Jakou tam máš verzi jádra? Mně začal noťas výrazněji hřát po upgradu jádra.

petrsimi

« Odpověď #17 kdy: 26. 05. 2013, 23:45:41 »
Jakou tam máš verzi jádra? Mně začal noťas výrazněji hřát po upgradu jádra.

3.8 - neměnil jsem ho - klasické Ubuntu 13.04

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #18 kdy: 27. 05. 2013, 00:47:53 »
A co zkusit nahradit jádro vanillou. Ony někdy ty opatchované jádra dělají své.

petrsimi

« Odpověď #19 kdy: 27. 05. 2013, 09:36:23 »
A co zkusit nahradit jádro vanillou. Ony někdy ty opatchované jádra dělají své.

To by asi šlo - podle toho jak to chápu je potřeba na ovladače ati pro starší karty nainstalovat starší jádro. Otázka je jaké nejstarší jádro poběží s ubuntu 13.04 a co to pro mě bude znamenat. Kromě faktu, že se bude někde vypisovat jiné číslo jádra. Osobně jsem nějak nikdy nepochopil, jaký je mezi nimi rozdíl.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 27. 05. 2013, 10:05:50 »
A nemuzete pouzit otevreny ovladac na ATI, kdyz ten od vyrobce vymaha stare jadro?

Tribicoid2

« Odpověď #21 kdy: 27. 05. 2013, 11:21:37 »
Na hd3000 potřebuješ stary fglrx a stary xorg. Koukni tu do tabulky: http://wiki.gentoo.org/wiki/Fglrx

Vono sice glxinfo hlásí, ze používáš proprietární ovladač, ale zaručeně bude někde chyba v /var/log/xorg.log nebo v dmesg. Lepší bude použit svobodne ovladače, jak tu radi.

Tribicoid2

« Odpověď #22 kdy: 27. 05. 2013, 11:25:10 »
Něco jako:

Kód: [Vybrat]
sudo pat-get purge fglrx*
sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati

petrsimi

« Odpověď #23 kdy: 27. 05. 2013, 11:42:49 »
A nemuzete pouzit otevreny ovladac na ATI, kdyz ten od vyrobce vymaha stare jadro?

s těma to právě bylo ještě horší, počítač vždy po 5 minutách skapal na přehřátí. Pravda - nezkoušel jsem je nějak ladit.

Neviditelný

« Odpověď #24 kdy: 27. 05. 2013, 11:54:32 »
Podle výstupu z glxinfo to vypadá, že Catalysty sice nahradily libgl svou vlastní verzí, ale dál se používá ovladač svobodný ovladač "radeon" z jádra (můžete ověřit přes lsmod) a X.Org z nouze používá "vesa" DDX, protože nic jiného nemůže fungovat. Ovladač "radeon" má zatím dost mizerný powermanagement, což nejspíš vede k přehřívání karty.

Pro instalaci "catalyst-legacy" můžete zkusit tento repozitář: https://launchpad.net/~makson96/+archive/fglrx. Obsahuje downgrade X.Orgu na 1.12.4 (poslední verze podporovaná catalyst-legacy) a patche pro kompatibilitu s jádrem 3.8, downgrade jádra by tedy neměl být nutný. Doporučil bych purgenout současně nainstalované catalysty a až pak instalovat ovladače z tohoto repozitáře. Pokud se to neprovede automaticky, ještě bych zablacklistoval v "/etc/modprobe.d" ovladač "radeon". Po instalaci určitě zkontrolujte, že je zaveden jaderný modul "fglrx" a ne "radeon", totež platí pro X.Org ("fglrx" místo "vesa" či "ati").

Trubicoid2

« Odpověď #25 kdy: 27. 05. 2013, 19:22:58 »
Mne ty opensource nic neprehrivaji, mám taky r600. Spis je to tím, ze mas časti fglrx a časti opensource ovladače a bije se to spolu. Takže správně nainstaluj jeden z nich a prover, ze druhej tam neni.

Trident

« Odpověď #26 kdy: 27. 05. 2013, 20:04:51 »
Nedávno jsem aktualizoval Ubuntu s tím, že ho kvůli Ruby budu používat zase jako sekundární systém. Jenže... po několika minutách, tvrdě klekl, rozpálený, že sem na notebook skoro nemohl sáhnout. ok, nevadí, zchladl, nabootoval jsem a zkusil jsem reinstalnout ovladače atiny s tím, že ta by mohla dělat problémy, mam tam Radeon 3xxx ale ok, na stránkách je návod pro lamy. Očiidně to ale nepomohlo. Sice neklekl ale po chvilce hřeje jak vzteklej, zpomaluje a hlučí.

Průšvih ale je, že jde čistě o záležitost Ubuntu. Jakmile rebootnu do vist, tak noťas za 20 min zchladne jako bych ho vypnul při normální zátěži - Photoshop, Illustrátor, Webovej lokální server, ruby.

Notebook se prehrivat nema ve sve standartni konfiguraci bez taktovani a na rovne podlozce ani pri dlouhodobe zatezi.  Toto je bez diskusi. Tecka. Pokud to dela tak je tak je na okamzitou reklamaci.
Prehrivanim budiz vytuhnuti vlivem vysoke teploty. Notebook ma i dlouhodobejsi vysokou zatez odvetrat bez problemu.

ojk

« Odpověď #27 kdy: 05. 06. 2013, 20:09:35 »
na stránkách amd catalyst si stáhněte poseldní ovladač podporující vaši kartu, odinstalujte všechny jiné ovladače a pak spusťte instalaci staženého ovladače. Sice mám jinou kartu než vy, ale po upgradu debiana jsem musel totéž dělat taky.

mm

« Odpověď #28 kdy: 05. 06. 2013, 21:53:28 »
Notebook se prehrivat nema ve sve standartni konfiguraci bez taktovani a na rovne podlozce ani pri dlouhodobe zatezi.  Toto je bez diskusi. Tecka. Pokud to dela tak je tak je na okamzitou reklamaci.
Prehrivanim budiz vytuhnuti vlivem vysoke teploty. Notebook ma i dlouhodobejsi vysokou zatez odvetrat bez problemu.

Přesně tak. Laptop musí zvládnout 100% load i dlouhodobě. Problém bude v hardwaru. Otevřít, vyčistit, zkontrolovat běh ventilátoru, příp. vyměnit teplovodivou pastu. Zkus nasimulovat podmínky, za kterých se to přehřívá i ve widlích. Teprve pak bych řešil ovladače.