Nebasující subwoofer Genius

Dave

Nebasující subwoofer Genius
« kdy: 22. 03. 2013, 23:40:39 »
Dobrý den, nevíte čím by mohlo být, že mi nebasuje subwoofer (Genius SW 5.1 na Audigy 2 ZS) na openSUSE, kdy používám Pulseaudio, které mi vyhovuje z důvodu, že při přehrávání filmů ve VLC mi hraje korektně všech 5 kanálů odděleně, ale bohužel subwoofer jen lehce bez basů. Když jsem zkoušel zbavit se Pulseaudia a jel na ALSU, tak sice woofer zboří barák, ale když koukám na filmy, tak jsem zjistil, že se vše divně mixuje do sebe, tzn. například řeč nejde v daný moment ze středového repra, ale i z levého a pravého repra.

Ve Windows sice woofer po nainstalovaní systému taky nebasuje, ale řeší to "vychytávka" v Creative ovládacím softwaru zvaná Bass redirection, kde si nastavím Crossover frequenci na např. 200 Hz a basy se ze satelitů přesunou do subwooferu.

Děkuji za každou radu.

Jinak spokojený uživatel openSUSE 12.3
P.S.: stejný problém jsem měl i v 12.2, 11.4, 11.3 atd.
« Poslední změna: 20. 04. 2013, 13:26:41 od Petr Krčmář »

PanKapitanRUM

Re:Nebasující subwoofer Genius SW 5.1 na Audigy 2 ZS
« Odpověď #1 kdy: 22. 03. 2013, 23:55:22 »
Audigy + Genius zlobí velmi velmi ::)
Schválně si dej do Google: Audigy + 5.1 problem
Snadné finální řešení je za 200,- Kč Koupit Audigy 4 ::) jinak se s tím budeš pořád drbat.
Alternativně můžeš koupit reprobedny od Creative a vyřeší se to taky.

Dave

« Odpověď #2 kdy: 23. 03. 2013, 00:15:23 »
Na googlu je toho až moc, ale nic to nevyřešilo a totalně jsem si rozbil pokusama openSUSE 12.2, tak jsem přešel rovnou na 12.3. O změně na novější Audigy jsem sice také uvažoval, protože Creative zaříznul (a tim si to u mě zaříznul on ;-)) Audigy 2 i ve Windows, ale našel jsem nějaké upravené ovladače z novějších karet a jede to. Audigy 2 ZS se mi ale nechce moc zbavovat, hraje to, obzvlášť na kvalitních sluchátkách velice dobře a ty pozlacený konektory, no vyhoď to do koše :-/

PanKapitanRUM

« Odpověď #3 kdy: 23. 03. 2013, 00:40:50 »
Rozdíl mezi Audigy 2 a Audigy 4 je snad tuším naprosto minimální (asi jen zapojení výstupů tuším a u vyšších verzí lepší DA převodník), ale musím říct, že s Audigy 4 jsem žádné problémy neměl.
Ostatně ještě mi tu leží, teď jsem si pořídil http://www.alza.cz/creative-sound-blaster-z-bulk-d382640.htm
Protože je PCIExpress ::)
Bohužel dle mého názoru hraje Audigy 4 mnohem lépe, na tý nový jsou tu hrozně vytažený baby ::)
Naštěstí se to dalo povypínat (to Bass-turbo a v ekváči to spravit), ale stejně bleeeee.
Asi bych si jí už znova nekoupil.

Creative hraje mnohem lépe než integrované sráče, zvuk je prostě parádní, na Audigy 1/2/4 od začátku na Zku po dvou dnech manipulace s ovladači.

Creative má Audigy 4 jako stále aktivní produkt.
Jestli jsi z Liberce, půjčím ti tu Audigy 4, leží mi tu hned vedle, pokud by ti to s ní chodilo, můžeš mi místo ní vrátit tu Audigy 2  ::)

PanKapitanRUM

« Odpověď #4 kdy: 23. 03. 2013, 00:42:04 »
Ehm...vytažený baby ... vytažený basy  ::) moc rumu :P

Dave

« Odpověď #5 kdy: 23. 03. 2013, 07:25:38 »
Díky za nabídku, ale jsem z "dalekého" jihu ;-). Kvůli Audigy 2 jsem kupoval základní desku aby měla hlavně PCI, tak nechci boj o rozchození subwooferu hned tak vzdát. Třeba udělá Creative pro Linux otevřený ovladač :-D

PanKapitanRUM

« Odpověď #6 kdy: 23. 03. 2013, 12:10:21 »
Audigy 4 má taky PCI ;D a taky jsem kupoval desku pro Couru SandálBridge s PCI k vůli zvukovce  ;D

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Nebasující subwoofer Genius na openSUSE
« Odpověď #7 kdy: 25. 03. 2013, 21:42:54 »

Bohužel dle mého názoru hraje Audigy 4 mnohem lépe, na tý nový jsou tu hrozně vytažený baby ::)
Naštěstí se to dalo povypínat (to Bass-turbo a v ekváči to spravit), ale stejně bleeeee.

Člověče, podobné pocity jsem měl, když jsem přecházel z Gravis Ultrasoundu na Audigy ... prostě Graviska měla lepší zvuk.  ;D

Dave

« Odpověď #8 kdy: 20. 04. 2013, 11:59:35 »
Tak jsem zkousil pro zajímavost Kubuntu a jak se dalo předpokládat, tak je problém stejný. Fakt budu muset Audigy 2 ZS nebo reprobedny vyměnit za jiné? Vždy jsem myslel, že zrovna Linux nezapomíná na staré počítače a netlačí uměle do výměny komponent, ale....

Maixner

« Odpověď #9 kdy: 20. 04. 2013, 12:40:03 »
Proč to svádíš na linux nóóbáku?
To miluju, nejde mi to a to, protože je linux blbej.
Ale že ti o pár postů výš napsali, že s tím má problémy dost lidí a že to je chyba karty, tak to nééé, to tě nezajímá.
Měl sis RUMovi říct o tu Audigy 4 a spokojeně basovat.

jadd rezervované jméno

Re:Nebasující subwoofer Genius
« Odpověď #10 kdy: 20. 04. 2013, 16:39:09 »
Hned v prvním příspěvku říká, že ve Windows musí použít fsw a ptá se jak podobného ne-li stejného výsledku dosáhne v Linuxu.
Z tvého příspěvku je cítit fanatismus.
Pulse audio lze nastavit v nových verzích obsahuje equalizer, VLC má svůj. Ten si zkoušel?

Dave

« Odpověď #11 kdy: 21. 04. 2013, 01:01:39 »
Pro Maixnera: No panečku ty jsi mi to teda dal....Přečti si pořádně od začátku tuto diskusi a dotaz. Ten jsem na začátku vznesl já a na konci dotazu píši: "Jinak spokojený uživatel openSUSE 12.3". Promiň, že jsem se dle tebe navezl do Linuxu...to jsem si dovolil moc, co? Creative Audigy 2 zařízl i pro Windows 7 - tam to ale vyřešil jakýsi Daniel Audigy support packem 3.8. NIKDE jsem nepsal, že je Linux blbej. Věřím v kluky šikovný a v Linux komunitě obzvláště, tak jsem myslel, že se řešení najde. A jestli ty řešíš každej problém tím, že si hned koupíš novou věc, tak máš asi dost peněz a přeju ti je. Já se snažím nevyhazovat to, co může ještě spoustu let sloužit i přestože nejsem žádná socka....
Pro Jadda: Díky za příspěvek k tématu a přesně jsi pochopil, že to lze obejít softwarově. Na jakýkoliv equalizer to ale nereaguje a zvyšují se basy pouze v satelitech - do wooferu jakoby nejde žádný signál, respektive velmi slabý.
Uznávám, že můj příspěvek z 20. 4. 2013, 11:59 je trochu navážející se do Linuxu, ale bylo to spíš ze zoufalosti....takže prosím no flame...díky

jadd rezervované jméno

« Odpověď #12 kdy: 21. 04. 2013, 01:23:38 »
fanatismus, byl mířen na Maixner

dustin

« Odpověď #13 kdy: 21. 04. 2013, 21:08:20 »
Trochu nerozumím problému. Jde o 5.1 zvukovku, ne? Takže co dostane do LFE kanálu, to přehraje do SW (pokud máš správně zapojené kabely do beden). Pro stereo do subwooferu (tedy 2.1) by měl stačit upmix do LFE (např. http://woelfisch.livejournal.com/118435.html pomocí pluginu alsy route), SW by měl mít vlastní dolní pásovou propusť.

Pokud bys do předků nechtěl basy, můžeš si to ořezat přímo v alse, např. http://alsa.opensrc.org/Low-pass_filter_for_subwoofer_channel_%28HOWTO%29