Dell Latitude CP M233ST - Linux

Jirka

Dell Latitude CP M233ST - Linux
« kdy: 19. 02. 2013, 14:49:32 »
Zdravim. Mam doma raritku plne funkcni notas Dell Latitude CP M233ST, Pentium II 233MHz, 128MB RAM, 6GB HDD, LAN prez USB adapter AXAGO. Momentalne mi tam jedou Win98 vsechno funguje ale chtel bych tam rozjet linux uvazuji s xfce ale nevim jake distro a hlavni orisek jak ho tam dostat :) Notebook ma pouze floppynu a boot z USB byl v dobe ze ktere je tento notas scifi :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Dell Latitude CP M233ST - Linux
« Odpověď #1 kdy: 19. 02. 2013, 15:09:31 »
Ma to malo pameti a pomaly procesor. S touhle pameti na Xfce zapomente, mozna tak Openbox nebo IceWM nebo nejaky z tech tailing WM, jako RatPoison, tere jsou tak drevni, ze pameti moc nepotrebuji. Nebo JWM, ale ten si asi budete muset pracne nakonfigurovat, mozna i zkompilovat, protoze jedine distro, ktere ho dodava v pouzitelnem stavu, je snad Puppy nebo kde jsem to videl.

A az to budete mit nainstalovane, zjistite, ze je to na hovno, protoze si otevrete deset nebo i mene stranek v Opere (na FF a Chrome zapomente) a swap pujde do kolen.

Tohle lze pouzit tak leda jako ssh terminal nebo maly server na pokusy, zasadne bez WM. Ale 6 GB je na nic.

Pokud na tom trvate, tak se mrknete na distra, jako Tiny Core Linux, Puppy Linux a mozna dalsi a nastudujte, jak je narvat na disk, protoze jsou typicky delana spis na to, aby bezela z externiho media.

Jirka

« Odpověď #2 kdy: 19. 02. 2013, 15:22:24 »
Tak nemusim tam cpat zadnou z nejnovejsich distribuci muze to byt i neco stareho, nemam to na nakou seriozni praci je to spis takova nostalgicka hracka chci proste jenom vykoumat co se stim da jak provest  :) to ze to je pomala plecka mi nemusite rikat to vim i tak na praci mam stolni PC/Sluzebak todle je vyslovene hracka  ;)
Distro bych asi nake odvodil starsi ktere pouzit ale nemam predstavu jak to tam nainstalovat protoze notebook ma pouze floppy takze instalace z CD pada a USB jak by smet :)

Pavel 'TIGER' Růžička

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19. 02. 2013, 18:24:17 »
Aha. Takze mozna si vytvorit instalaci jinde, treba po zapojeni disku z notebooku pres redukci na ide do desktopu. Pak strcit disk zpatky a doinstalovat a rozchodit co chybi.

Zkuste mrknout sem: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightweight_Linux_distribution

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 19. 02. 2013, 18:32:20 »
Aha. Takze mozna si vytvorit instalaci jinde, treba po zapojeni disku z notebooku pres redukci na ide do desktopu. Pak strcit disk zpatky a doinstalovat a rozchodit co chybi.

Zkuste mrknout sem: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightweight_Linux_distribution

Pořád to samé, RAMka, pokud tam chce i nějaké GUI, bez GUI to bude dost svižné. Ale s GUI se to uswapuje. Těch 128Mb je maximálka, co stroj zvládá? Mít jednou tolik, už by to bylo o něčem jiném.

Jirka

« Odpověď #6 kdy: 20. 02. 2013, 08:56:22 »
Coz oto stroj by dal i 256MB ale sehnat stare notebookove ramky SODIMM to je trosku orisek :)

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 20. 02. 2013, 21:49:54 »
jestli by to sežralo tohle:
256MB DDR400 SODIMM CL2.5

tak mám 2ks ...

Jirka

« Odpověď #8 kdy: 21. 02. 2013, 12:56:45 »
To ma jeste stare Pentium II to bere jenom SDRAM :) O DDR slysel jenom ve scifi povidkach :)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 21. 02. 2013, 13:10:18 »
Já mám doma 2x 32MV SDRAM SODIMM. Pokud bys měl jeden slot volnej, tak i 32MB je lepších, než nic...

Teddy_cz

« Odpověď #10 kdy: 21. 02. 2013, 14:08:15 »
Na bootování z USB doporučuji Plop Boot Manager. Nahraji ho na FDD a po spuštění vyberu boot z USB.

Alim_

« Odpověď #11 kdy: 21. 02. 2013, 14:09:24 »
Instalace:
vyjmout disk, připojit přes redukci do PC s linuxem přes dd nakopírovat na disk ISO obraz instalačky požadovaného Linuxu.
dd if=instal.iso of=/dev/sdX za X doplnit pořadové číslo disku: "a, b, c" pozor už se neuvádí číslo oddílu budete kopírovat na celý disk včetně MBR na na oddíl!
Poté spustit gpartet na disku by měl být na začátku nový oddíl zbytek disku nerozdělen. Zkontrolovat jestli náhodou není hinden (když tak odnastavit) Vrátit disk do noťasu a zapnout, měla by naběhnout instalace. Na zbytek disku nainstalujte Linux, nevytvářejte swap, ten poté uděláte z prvního oddílu s instalačkou při prvním spuštění nainstalovaného Linuxu. Nezapomeňte pak zeditovat: "/etc/fstab".

PS: Doporučuji zvednout RAM a instalovat Lubuntu 12.04 LTS

Jirka

« Odpověď #12 kdy: 21. 02. 2013, 14:17:35 »
Tak jsem koukal notebook ma pouze jeden slot na ram takze bych musel sehnat SDRAM SODIMM 256MB coz nehrozi :D jinak zkusim ten floppy bootloader pro bootovani z USB :) redukci na disk nevedu takze nemuzu pripojit k PC