Literatúra pre správu systémov

mathew7

Literatúra pre správu systémov
« kdy: 05. 12. 2012, 19:16:36 »
Zdravím, nevedeli by ste mi prosím poradiť nejakú fajn literatúru z oblasti správy systémov (UNIX, LINUX..celkovo všeobecné, prípadne niečo zamerané na AIX). Hľadám niečo s pokročilými základmi, nielen to, že sa dozviem, že existujú príkazy ls, cd.. Viem, že je toho na internete strašne veľa ale niekedy by som si rád prečítal aj nejakú tu knihu, hľadal som niečo po kníhkupectvách ale poväčšine sú to staršie vydania, horšie ratingy, mohlo by to byť v pohode aj v Anglickom jazyku. thnks
« Poslední změna: 05. 12. 2012, 19:59:36 od Petr Krčmář »

Vertex

Trident

Re:Literatúra pre správu systémov
« Odpověď #2 kdy: 17. 12. 2012, 01:01:47 »
Zdravím, nevedeli by ste mi prosím poradiť nejakú fajn literatúru z oblasti správy systémov (UNIX, LINUX..celkovo všeobecné, prípadne niečo zamerané na AIX). Hľadám niečo s pokročilými základmi, nielen to, že sa dozviem, že existujú príkazy ls, cd.. Viem, že je toho na internete strašne veľa ale niekedy by som si rád prečítal aj nejakú tu knihu, hľadal som niečo po kníhkupectvách ale poväčšine sú to staršie vydania, horšie ratingy, mohlo by to byť v pohode aj v Anglickom jazyku. thnks
Literatura na internetu/technicka knihovna+praxe v nejake firme. Na AIX si kup nake zelezo na ebayi a experimentuj. Vselijake simulatory jsou nahouby. Je treba mit kontakt s realnymi potrebami firem a uzivatelu. Dobry zarostly unix guru taky pomuze.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 17. 12. 2012, 09:39:58 »
Absolutne nedam dopustit na literaturu od O'Reilly, napr:

Understanding the Linux Kernel
Practical UNIX and Internet Security
TCP/IP Network Administration
Learning the bash Shell
Essential System Administration

a samozrejme tuna dalsich. Najdes si co zrovna potrebujes a tomu se venujes. Ja nakupuji knihy v elektronicke podobe na http://shop.oreilly.com/home.do
ale nektera vydani se daji sehnat pry i oficialne zadarmo na netu.

S AIX to bude slozitejsi, ale vcelku slusne je pouzitelnadokumentace na strankach IBM, nicmene pokud se naucis UNIX vseobecne, tak prechod na AIX v praxi bude bez vetsich problemu.

« Odpověď #4 kdy: 18. 12. 2012, 00:22:27 »
Co třeba - Linux dokumentační projekt - mělo by se to dát stáhnout. Knih je na netu plno. Stačí pohledat.

« Odpověď #5 kdy: 18. 12. 2012, 08:34:50 »
http://tldp.org/
Třeba?

(Ale musím uznat, ža najít to je neskutečně obtížné)

MartinX

« Odpověď #7 kdy: 18. 12. 2012, 20:48:52 »

mathew7

« Odpověď #8 kdy: 19. 12. 2012, 18:33:30 »
Vyhľadávače viem použiť aj ja, oficiálne knižnice atď... skôr som čakal ak by mal niekto osobnú skúsenosť stou knihou a podobne, dik za odpovede

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #9 kdy: 19. 12. 2012, 19:57:51 »
The Art of Unix Programming od Erica Stevena Raymonda.