Gnome v Debianu a apostrof

Gnome v Debianu a apostrof
« kdy: 31. 10. 2012, 18:20:14 »
Doinstaloval jsem az pozdeji gnome do beziciho serveru a potreboval bych poradit jak udelat. aby levy alt + 39 napsalo apostrof. Ted musim pres pravy alt a uvozovky, na numpadu mi to pise tecku misto carky.

Zkousel jsem: Volby -> Klavesnice a tam s tim šachovat a nic. Systém je v češtině.
« Poslední změna: 31. 10. 2012, 20:33:14 od Petr Krčmář »
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Petr Gajdůšek

Re:Gnome v Debianu a apostrof
« Odpověď #1 kdy: 01. 11. 2012, 01:51:10 »
1) apostrof: <ctrl><shift>u + 27 (hexa)
ale přes mode switch je to přece rychlejší, jestli nevyhovuje AltGr, stačí přemapovat. Já mám např. AltGr a capslock:
xmodmap -e "keycode 66 = ISO_Level3_Shift"
V gnome se to myslím dá naklikat v nastavení klávesnice.

2) Kdyby mi KP_Decimal psal čárku, asi bych se zbláznil. Ale jak je libo:
xmodmap -e "keysym KP_Decimal = comma"

Re:Gnome v Debianu a apostrof
« Odpověď #2 kdy: 01. 11. 2012, 06:43:41 »
ad 2) funguje, diky

ad 1) jsem to nejak nepochopil. AltGr mi funguje, pravy alt+ů mi napise $. to je fajn. Ted jeste potrebuju aby mi stejne jako ve windows fungoval levy alt + (numpad 39) => apostrof. ani zadanim toho prikazu se nic nezmenilo. zajimave je ze ten levy alt jako by ani nebyl. ane neaktivuje menu v programu.

Aha, ted jsem zkusil nahodit stare ubuntu 10.04 s ucetnictvim - myslel jsem, ze tam to funguje a ze mam jen problem v jedne instalaci debianu, ale tam to taky takhle nejde napsat.

(aktualne je stale jeste mym hlavnim systemem win, neni cas kompletne prejit, tohle mam jednu vyvojovo-programovaci virtualku, takze neni cas a sila ucit se novym kouskum, takze potrebuju aby se to chovalo stejne jako ve win)
Děkuji za možnost editace příspěvku.