Bazarový hardware a vyprchávající záruka

KapitánRUMFree

Bazarový hardware a vyprchávající záruka
« kdy: 28. 09. 2012, 19:54:02 »
Ahoj,

v poslední době se čím dál tím častěji setkávám s tzn. vyprchávající zárukou.

Citace
Na **** nechám záruku přesně 3 týdny, kdy na konci každého týdne ztratí 1/3 své ceny. Tj. když mi ho vrátíte první týden, vrátím Vám KOMPLET peníze a na nic se nebudu ptát, pokud samozřejmě nebude jevit známky fyzického poškození.

Co si o tom myslíte?
Mě to přijde jako zvláštní, ale i jako slušný, protože mám 7 dní na vyzkoušení a celkově to je lepší než nic.
« Poslední změna: 28. 09. 2012, 22:47:41 od Petr Krčmář »

El

Re:Nákup HW z bazaru a zajímavá vyprchávající záruka
« Odpověď #1 kdy: 28. 09. 2012, 20:24:21 »
Přijde mi to špatný!
Jak jako že mi pak nevrátí celou cenu?

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 28. 09. 2012, 20:47:59 »
O jakém bazaru je řeč?

§ 10 odst. 6 zákona o ochraně spotřebitele:
Při prodeji použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž užitné vlastnosti jsou jinak omezeny, musí prodávající na tyto skutečnosti spotřebitele předem zřetelně upozornit. Takové výrobky musí být prodávány odděleně od ostatních výrobků.

§ 16 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele:
Při prodeji použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž užitné vlastnosti jsou jinak omezeny, musí být tyto skutečnosti v dokladu zřetelně vyznačeny.

§ 619 ObčZ:
(1) Nejde-li o věci, které se rychle kazí nebo o věci použité, odpovídá prodávající za vady, které se projeví jako rozpor s kupní smlouvou po převzetí věci v záruční době (záruka).
(2) Záruka se nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána.
(3) Jde-li o věci použité, neodpovídá prodávající za vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí kupujícím.

§ 626 odst. 3 ObčZ:
U věcí použitých práva z odpovědnosti za vady věci zaniknou, nebyla-li uplatněna do 24 měsíců ode dne převzetí věci kupujícím. Prodávající může tuto dobu v dohodě s kupujícím zkrátit, ne však méně než na 12 měsíců; tuto dobu uvede prodávající v dokladu o prodeji věci.

Shrnutí: použitou věc je možno normálně reklamovat, přičemž kupující musí prokázat, že
- reklamovaná vada byla na výrobku již při jeho převzetí,
- reklamovaná vada neodpovídá míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí
- na reklamovanou vadu nebyla při prodeji poskytnuta sleva.

Pochopitelně, vše výše uvedené se týká spotřebitelů a prodeje podle občanského zákoníku. Pokud si použitou věc kupujete do firmy podle obchodního zákoníku, máte záruku takovou, jakou si ujednáte, tedy třeba taky žádnou.

KapitánRUMFree

« Odpověď #3 kdy: 28. 09. 2012, 20:59:17 »
Přes bazar od člověka, ne od firmy.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 29. 09. 2012, 00:31:03 »
Přes bazar od člověka, ne od firmy.

Prodávající u použité věci odpovídá za vady (vyjma vad odpovídajících běžnému opotřebení nebo těch, na které byla poskytnuta sleva), které prodávaná věc má již při převzetí. Jedná se o odpovědnost za vady, nikoliv o záruku. Jinými slovy, pokud ti přijde nefunkční věc, nemá ona "vyprchávající záruka" žádný vliv na to, že máš (min.) dalších 12 měsíců na to, abys práva z odpovědnosti za takovou vadu uplatnil. Ona "vyprchávající" záruka by se týkala pouze vad jiných, které se projevily až po převzetí.

KapitánRUM

Re:Bazarový hardware a vyprchávající záruka
« Odpověď #5 kdy: 29. 09. 2012, 00:41:35 »
Myslím, že tomu moc nerozumíš kamaráde, pokud prodává občan občanovi, pak žádnou záruku dávat nemusí a ručí jen za ty vady, která ta věc má a které případně zamlčel, nebo o nich nevěděl.
Záruka je POUZE na skryté vady, tj. vady, které měla věc prokazatelně už v dobách prodeje.
Prvních 6 měsíců se předpokládá, že tam ta skrytá vada už skutečně byla a prodejce dokazuje, že nebyla a druhých 6 měsíců to musí dokázat kupující. Ovšem to je otázka pouze SKRYTÝCH VAD a reklamovat lze TEDY JEN TY vady, které věc měla již v době převzetí.

Tady to máš jednoduše vysvětlené:
http://www.velkaepocha.sk/2010011812168/Ceska-pravni-poradna-Odpovednost-za-vady-u-pouziteho-zbozi.html

Tj. pokud dává "rozšířenou záruku" na cokoliv, je to na jednu stranu velice pěkné gesto.

KapitánRUM

« Odpověď #6 kdy: 29. 09. 2012, 00:50:09 »
Například když koupíš grafickou kartu a ta ti po 14-ti dnech provozu chcípne:
Pak samozřejmě můžeš říct, že to bylo skrytou vadou a prodejce ti na to odepíše, že grafické karty časem prostě odejdou, protože mají omezenou životnost a dříve nebo později všechny výkonné chcípnou a že mohla chcípnout za rok stejně jako před třemi měsíci a že je to z důvodu opotřebení výrobku. Tj. nemáš nárok na nic.

Jiná věc by byla, kdybys koupil například mikroprocesor a ukázalo se, že 6.0001*6.0001=2.0012, což by výrobce přiznal, ale nechtěl to řešit. To je skrytá vada a nárok by ti vznikl.

Pokud tedy prodejce nabízí záruku "na všechno", pak je to ROZŠÍŘENÍ ZÁRUKY.

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 29. 09. 2012, 00:51:21 »
To je pěkné, že jsi zopakoval prakticky totéž, co jsem napsal. Můžu se zeptat, na co se vlastně teda ptáš? Jestlis ještě něco nepochopil, tak napiš jasně co. Nebo v "dotazu" hned napiš, že sis přišel jen tak poklábosit a na nic se neptáš a já nebudu ztrácet čas.

P.S. Ještě jednou -  jedná se o odpovědnost za vady, nikoliv o záruku. Jsou to dvě různé věci.

« Odpověď #8 kdy: 29. 09. 2012, 10:44:51 »
Co si o tom myslíte?
Mě to přijde jako zvláštní, ale i jako slušný, protože mám 7 dní na vyzkoušení a celkově to je lepší než nic.
Mně to přijde jako férová, jasná nabídka. A i výhodná, protože možnost vrátit během prvního týdne bez jakýhokoli vysvětlování je k nezaplacení (vyzkoušení kompatibility, ověření si, že ta věc fakt funguje tak, jak jsem si myslel apod.)

Podle mě je to fajn.