Odstranění kdegames z kde-full v Debianu

Laci

Odstranění kdegames z kde-full v Debianu
« kdy: 02. 08. 2012, 18:40:22 »
Čauko,
používam aptitude -v, ktorý mi signalizuje, že ak odstránim kdegames, poruší sa integrita kde-full, je nejaká možnosť ako ich odstrániť? Po jednej aplikácii, napr.? Nechcem si rozbiť GUI na čerstvo nainšt. systéme, dal som si kde-full, lebo nie som tak experienced, aby som si nahodil niečo, kde polovica vecí nepôjde a ja ich nebudem vedieť nájsť, takto skôr odstránim čo nepotrebujem a zistím o systéme.
Díky :)
« Poslední změna: 02. 08. 2012, 18:49:11 od Petr Krčmář »

Re:Odstránenie kdegames z kde-full na Debiane
« Odpověď #1 kdy: 02. 08. 2012, 18:47:46 »
Balíček kde-full je takzvaný metabalíček, který sám nic neobsahuje, ale pomocí závislostí si drží v systému konkrétní sadu jiných balíčků. Je možné ho celkem bez problémů odstranit, pak bude možné odinstalovat i jednotlivé části KDE. Problém by ale mohl nastat při nějaké masivnější aktualizaci systému (na vyšší verzi), kdy by došlo třeba k přidání dalších součástí KDE. Ty by automaticky nepřijely, neboť by je žádný balíček neměl v závislostech.

Jinými slovy: metabalíčky není nutné používat, ale pak je na uživateli, aby si hlídal, co v systému má a co ne.

Laci

Re:Odstranění kdegames z kde-full v Debianu
« Odpověď #2 kdy: 02. 08. 2012, 19:29:44 »
Keď sa aktualizuje napr. KDE, tak sa začína od metabalíčku, v ktorom sa prepíšu závislosti a tie sa automaticky nainšt.? Keď ho odstránim nebudem môcť aktualizovať, len doinšt. novinky manuálne, iba ak by som zasa nainšt. metabalík, updatol aj s hrami a odstránil ich znovu?

« Odpověď #3 kdy: 02. 08. 2012, 19:56:09 »
Ne, tak to není. Aktualizuje se každý balíček zvlášť, takže běžné aktualizace přijedou. Potíž nastane ve chvíli, kdy se v KDE objeví nový balíček, třeba kde-twitter nebo kde-super-sound-system. Pokud to bude samostatná komponenta, na které nebude nic jiného v KDE záviset, tak vám do systému nepřijede. Protože na ní závisí jen ten metabalík a ten nemáte.

Laci

« Odpověď #4 kdy: 02. 08. 2012, 20:00:54 »
Už rozumiem a dá sa niekde odsledovať na kde webe, kde to nemusím medzi tisíc informáciami hľadať, ktoré novinky to sú, nech si ich môžem doinšt. manuálne?

« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2012, 21:49:25 »
Ne, ale je možné ve webovém rozhraní koukat na závislosti na balíčku kde-full. Tam je to třeba vidět.

aaa158

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03. 08. 2012, 10:11:50 »
OTOH, uzitocnost ficury na ktorej nic nezavisi (ak to nie je nieco co pouzivatel sam chce pouzivat) je blizka nule ;-)

Laci

« Odpověď #7 kdy: 09. 08. 2012, 07:12:54 »
Metabaíčky sú už dávno preč, desktop vyzerá pekne, mám tam nahodenú javu na learning, ale celkovo to KDE je fajn, ale obsahuje kopu blbostí a príde mi nejaké nedoladené. Stávalo sami, že z ničoho nič napomukserver proces high CPU usage, tak som ho v settings vypol, uvidíme či pomôže, ani neviem k čomu bol. Často ma otravuje chybné hlásenie KNotify a nepochopil som filozofiu Konquerora v súvislosti ako prehliadač+file manager keď má KDE ešte Dolphin (príjemná vec je pripojenie terminálu), pripomína mi to polysračkovosť Vuze bittorentklientu. Keď som si každopádne z toho vyhodil pár blbostí vyzerá to lepšie (browser som hodil nedoladenú qupzillu lebo sa mi ten projekt páči a chromium), nabudúce už budem inšt. asi len prostredie nie kde-full. Chápem, že som si nainšt. plné prostredie, ale nechápem kto používa Tea niečo na robenie čaju a pod. gadgety, či už ste správca serveru alebo len používateľ. A tiež si myslím, že sa bez "noviniek od KDE" obídem, podľa mňa tam mixujú priveľa blbostí na úkor stability, gnome sa mi páčilo v niektorých ohľadoch viac, možno dolphin by som zamenil za nautilus, lenže gnome 3 mi nefungovalo asi skrz grafiku Geforce PCX 5900, tak som ho mal v classic, ale ževraj som o nič neprišiel :)