Životnosť sd kariet

incucuna

Životnosť sd kariet
« kdy: 28. 10. 2012, 23:38:55 »
V marci som kúpil jednu sd kartu od kingstonu ktorá slúžila ako úložisko linuxu v jednom drobnom systéme. Pred pár dňami prestal fungovať a ako som zistil na vine je karta ktorú môžem formátovať, vytvárať na nej partície a ukladať na ňu dáta vždy len pár minút a potom môžem začať od začiatku. Pod windowsom hd tune test rýchlosti stačí spustiť a karta je do 3 sekúnd nečitateľná.

Bežala prakticky nonstop asi 7 mesiacov čo sa mi zdá málo, zapisovalo sa v pravidelných intervaloch každú minútu ale len pár bajtov a raz za 5 minút asi 20kB. Je na vine karta, alebo jej nešetrné použitie? Čo potom karty v mobiloch?

Rax

Re:Životnosť sd kariet
« Odpověď #1 kdy: 29. 10. 2012, 01:10:46 »
Bežala prakticky nonstop asi 7 mesiacov čo sa mi zdá málo, zapisovalo sa v pravidelných intervaloch každú minútu ale len pár bajtov a raz za 5 minút asi 20kB. Je na vine karta, alebo jej nešetrné použitie? Čo potom karty v mobiloch?

Je to takhle úplně normální a to si můžeš gratulovat že to vydrželo tak dlouho.

Rhinox

« Odpověď #2 kdy: 29. 10. 2012, 08:15:53 »
Je na vine karta, alebo jej nešetrné použitie? Čo potom karty v mobiloch?
Na vine ses ty, protoze si pouzival sd-kartu spusobem, pro kterej neni vubec urcena. A co se tyce mobilu, ty na karty zapisujou jenom tu a tam, urcite ne porad. Musis si uvedomit, ze sd-karta (i s radicem) je velice primitivni flash-pamet. Nema zadne ty pokrocile funkce jako maji SSD (trim, wear-levelin, garbage-collection, atd)...

« Odpověď #3 kdy: 29. 10. 2012, 08:39:54 »
Je na vine karta, alebo jej nešetrné použitie? Čo potom karty v mobiloch?
Na vine ses ty, protoze si pouzival sd-kartu spusobem, pro kterej neni vubec urcena. A co se tyce mobilu, ty na karty zapisujou jenom tu a tam, urcite ne porad. Musis si uvedomit, ze sd-karta (i s radicem) je velice primitivni flash-pamet. Nema zadne ty pokrocile funkce jako maji SSD (trim, wear-levelin, garbage-collection, atd)...
Nie je karta ako karta. Pokiaľ potrebuješ kartu, kde sa stále zapisuje, skúsil by som niečo takéto: http://www.swsd.sk/pretec-16-gb-sdhc-233x-class-10-31mb-s-citanie-11mb-s-zapis-_d148370.html

Rax

« Odpověď #4 kdy: 29. 10. 2012, 08:57:52 »
Nie je karta ako karta. Pokiaľ potrebuješ kartu, kde sa stále zapisuje, skúsil by som niečo takéto:

Je dávno vyzkoušeno že pravidelný zápis spolehlivě odrovná jakékoliv SD nebo SSD, není třeba to opakovat znovu :P

ondro

« Odpověď #5 kdy: 29. 10. 2012, 09:29:11 »
na vine je karta. Je potrebne pouzivat karty, ktore sa na taketo pouzitie hodia. Odporucam karty s SLC NAND Flash pametami, ktore maju. vyssiu zivotnost.
Pouzivame CF karty s SLC NAND Flash ako nahradu za disky, na ktorych bezi linux bez extra uprav a najstarsie kusy funguju uz skoro 10 rokov.
Zistit, ktora karta obsahuje SLC je niekedy skoro nemozne. Kingston mal clekom dobru dokumentaciu, kde sa da dopracovat k tymto udajom. Tusim, ze vsetky verzie pametovych kariet s priponou ultimate mali SLC. Ci to plati aj dnes neviem. Vyrobcovia, cim dalej, tym menej informacii poskytuju.

Na tu SD kartu ,ktoru odporuca Vladimír Drgoňa by som sa nespoliehal. Tipol by som, ze ta neobsahuje SLC NAND FLash. 

To RAX : to plati pre akekolvek medium nielen pre SD a SSD.

Rax

« Odpověď #6 kdy: 29. 10. 2012, 09:52:50 »
 ???
na vine je karta. Je potrebne pouzivat karty, ktore sa na taketo pouzitie hodia.

Na pravidelný zápis se nehodí ani jedna ;D Z principu technologie Flash je to nesmysl.
Čtení je samozřejmě bezproblémové a není problém dlouhodobě provozovat nenáročný OS z CF.

Rhinox

« Odpověď #7 kdy: 29. 10. 2012, 09:54:31 »
Nez hledat CF-kartu ktera zarucene pouziva SLC (krera pravdepodobne nebude zrovna levna), proc nepouzit rovnou SSD-SLC? Kdysi sem hledal USB/SLC a nasel sem "Transcend jetflash 185 8GB". Jenze pak sem taky zjistil, ze Transcend SSD/SLC 8GB stoji +/- stejne, a bylo rozhodnuto. A kdyz nestaci 8GB, pak je tu Intel SSD 311/313 SLC (20/24GB) za ~100€, to na system plne postacuje...

mhi

« Odpověď #8 kdy: 29. 10. 2012, 11:22:14 »
Jaky tam byl filesystem? Jestli fat/ext/ffs, tak je to jasne, protoze se dokolecka prepisovaly urcite oblasti (pri kazdem tom parbajtovem zapisu). Existuji filesystemy urcene pro flash pameti, ktere optimalizuji zapis tak, aby se pamet nenicila.

Xjmeno363-megatroll

vasek

« Odpověď #10 kdy: 01. 11. 2012, 12:00:53 »
Jaky tam byl filesystem? Jestli fat/ext/ffs, tak je to jasne, protoze se dokolecka prepisovaly urcite oblasti (pri kazdem tom parbajtovem zapisu). Existuji filesystemy urcene pro flash pameti, ktere optimalizuji zapis tak, aby se pamet nenicila.

Jaky filesystem je podle vas pro tento ucel nejlepsi? Exsituje nejake objektivni srovnani?

ondro

« Odpověď #11 kdy: 01. 11. 2012, 19:16:44 »
Nez hledat CF-kartu ktera zarucene pouziva SLC (krera pravdepodobne nebude zrovna levna), proc nepouzit rovnou SSD-SLC? Kdysi sem hledal USB/SLC a nasel sem "Transcend jetflash 185 8GB". Jenze pak sem taky zjistil, ze Transcend SSD/SLC 8GB stoji +/- stejne, a bylo rozhodnuto. A kdyz nestaci 8GB, pak je tu Intel SSD 311/313 SLC (20/24GB) za ~100€, to na system plne postacuje...

Ide o to, co chces a co mozes pouzit. Ak nemas SATA port ale len SD slot, tak ti je SSD nanic. SLC CF alebo SD karta bude rovnako draha (alebo aj lacnejsia) ako SSD SLC. Dnes sa da kupit disk alebo pametova karta akejkolvek konstrukcie. My uz tiez nepouzivame CF karty ale DOM  http://uk.transcend-info.com/industry/products_details.asp?CatNo=2&SerNo=13&ModNo=24&Func1No=1 .

to Rax: nezmysel to nieje, len musis vediet co chces a ci flash pamet je na to vhodna. My pouzivame CF karty ako nahrady za klasicke pevne disky bez uprav na strane linuxu s ext3 a za 10 rokov sa nam pokazili len 2-3 kusy (z asi 1000 kusov). SLC sa vyrovna zivotnosti klasickemu disku a v embedded segmente sa pouzivaju skoro vyhradne flash pamete. Nezmysel to urcite nieje.

to Vasek:  Ak pouzijes kartu s SLC, tak file system prilis riesit nemusis.

Trident

« Odpověď #12 kdy: 01. 11. 2012, 19:43:25 »
V marci som kúpil jednu sd kartu od kingstonu ktorá slúžila ako úložisko linuxu v jednom drobnom systéme. Pred pár dňami prestal fungovať a ako som zistil na vine je karta ktorú môžem formátovať, vytvárať na nej partície a ukladať na ňu dáta vždy len pár minút a potom môžem začať od začiatku. Pod windowsom hd tune test rýchlosti stačí spustiť a karta je do 3 sekúnd nečitateľná.

No to jsi clovece teda vyhral. Ale nejsi prvni ani posledni. Jeste ve skole nejaky zak takhle cyklicky zapisoval asi tyden na disketu. Pasky by asi dopadly stejne;) Aplikace jest nevhodne prizpusobena pametovemu mediu.

U flash pameti:
1. Zapisovat po velkych castech
2. Prepisovat co nejmene
3. Pokud mozno tak zapisovat sekvencne a po zaplneni smazat cely a zacit nanovo
SD karta je jenom blba flash pamet s uplne blbym radicem. No abych nekrivdil nekterym vyrobcum tak drazsi maji mit i wear leveling. Udajne. Do radicu nevidis.
Ale wear leveling,sber bordelu a opravu chyb maji i hodne stary CF karty. A samozrejmne rezervu na spatny bunky. Novy CF karty maji umet i TRIM, ale nemam s tim zatim prakticky zkusenosti. I hodne start  CFka mi zatim drzi a zadny neodeslo. Tudiz nemam jak to vyzkouset;)

Rax

« Odpověď #13 kdy: 01. 11. 2012, 19:58:16 »
SLC sa vyrovna zivotnosti klasickemu disku

Jednoznačně nejlepší perla této diskuze :)

Trident

« Odpověď #14 kdy: 01. 11. 2012, 23:59:37 »
SLC sa vyrovna zivotnosti klasickemu disku

Jednoznačně nejlepší perla této diskuze :)

Perfektni! Diky clovece!. Minutu pred koncem ale mam hovno dne! Bez tebe bych si nevsiml.