Jedna doména a více mail serverů?

miro

Jedna doména a více mail serverů?
« kdy: 16. 01. 2012, 19:26:29 »
Ahoj,
raděj zkonzultuju s modřejšími - mám jednu doménu a potřeboval bych na ní narvat hosting od dvou různých poskytovatelů. Jeden mail na exchange a pár dalších schránek na jiný MTA jen kvůli všerůzným forwardingům a podobným vylomeninám... Pokud nastavím MX records takhle:

MX   10 mail.exchange
MX   20 mail.others
MX   30 mail.others_backup

...tak mi všechny maily pojedou na providera exchange, který přijme jen ten jeden, ostatní rejectne - takže by měly přejít správně na "mail.others" MTA. Je to ale korektní řešení? Díky za radu

DarkKnight

Re:Jedna doména a více mail serverů?
« Odpověď #1 kdy: 16. 01. 2012, 20:01:09 »
ano, tohle je korektni reseni

miro

« Odpověď #2 kdy: 16. 01. 2012, 20:18:59 »
Jen přemýšlím, aby na mě nebyl provider "mail.exchange" naštvanej, když 90% pošty co na nej půjde bude na reject jinam :) i když zase takový objem to nebude, takže by jim to myslím mělo být šumák..

kosta

« Odpověď #3 kdy: 16. 01. 2012, 20:20:58 »
tak obrat poradi
other 1. a ex. 2.

Pajk

« Odpověď #4 kdy: 16. 01. 2012, 22:20:23 »
No ono bude hoooodně důležité, jak to ten Exchange rejectne. Pokud to rejectne jako autoritativní mail server pro danou doménu, tj. s 5xx chybou smtp, tak se to imho na další MX už nezkusí, bude se to brát jako nedoručitelné. A taky bude asi problém, pokud někdo z Exchange bude chtít psát někomu ze stejné domény ale mimo ten Exchange - aby Exchange věděl, kam s tím ...
Takže by možná bylo lepší mít jako MX to, co to bude schopné roztřídit. A třídit to na lokální věci a případně další adresa@subdoména/hostname.doména.cz a případnou odesílanou poštu přepisovat tak, aby navenek vypadala jako @domena.cz ...

DarkKnight

« Odpověď #5 kdy: 17. 01. 2012, 00:35:51 »
jako tech vice mailserveru se pouziva nato, aby, kdyz je jeden pretizeny, nebo nedostupny, aby se mail presto dorucil

pokud chces takhle filtrovat maily, musis nastavit MTA

miro

« Odpověď #6 kdy: 17. 01. 2012, 12:15:28 »
MTA bohužel není moje. No zkusím ověřit možnost přesměrování mailů přímo přes ten exchange. Popřípadě holt prubnu variantu s odlišnou prioritou v MX záznamech. A nebo se na to vykašlu uplně a pořídím virtualhosting s postfixem na roztřídění a bude :)

Ivan

« Odpověď #7 kdy: 17. 01. 2012, 12:42:50 »
Obavam se, ze to ten exchange rejectne jako 500 a pak uz se nic nedorucuje. Pokud vim tak se to vzdy dela obracene. Exchange se do internetu radsi vubec nepousti. Veskery SMTP provoz se prijima a filtruje na nejakym Linuxu.