Tři systémy na dvou discích

David

Tři systémy na dvou discích
« kdy: 27. 12. 2011, 08:21:28 »
Ahoj, nemůže mi někdo, prosím, poradit? Mám notebook s dvěma disky, na jednom mám Visty, na druhém prázdném bych chtěl minimálně dvě distribuce Linuxu, jednu asi s Gnome a druhou s KDE, abych mohl programovat v C++, MySQL, mít tam Apache a PHP. Chtěl bych to především na to, abych si něco otestoval a něco se naučil. Stáhnul jsem si teď Fedoru 16, s kterou jsem kdysi pracoval a nestačil se divit tomu vzhledu. Obávám se, že s ostatními distribucemi to bude podobné. Mam rád klasickou lištu, plochu volnou na práci, a abych měl věci v menu, žádné umělecké experimenty.

Potřeboval bych poradit i s tím, jestli můžu mít zaváděcí sektor na tom druhém disku, jestli můžu mít jeden swap oddíl společný pro více distribucí, případně jestli se mi ještě vejde na druhý disk i jeden oddíl NTFS nebo FAT32, kde bych dal dokumentaci v PDF pro Visty i Linux, abych to viděl z obou systémů, tedy jak vlastně ten druhý disk vhodně rozdělit. Děkuji.
« Poslední změna: 27. 12. 2011, 13:17:31 od Petr Krčmář »

pecko

• 105
    • Zobrazit profil
Re:Dotaz na distribuci ...
« Odpověď #1 kdy: 27. 12. 2011, 09:34:08 »
cav. mozes vsetko:) ak ti nevonia gnome3, prip. to hnusne unity, skus linux mint 12 (to je kombinacia g2 a g3, ale celkom milo vyriesena) alebo nieco zalozene na xfce prip. lxde. s kde je tusim len kubuntu, ale google ti poradi lepsie:) hdd si rozdel podla vlastnej lubovole, ale teda aspon ako prvu particiu si daj bootovaciu (primerane velku, aby sa ti tam vosli images oboch distier), druhu si daj swap (2x velkost RAM) a ostatok je uz na tebe:)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 12. 2011, 10:20:17 »
Ahoj, tebou predstavovane reseni je v soucasnosti dosti arachaicke a tezkopadne.

1. Prestoze jsem ochoten Windows respektovat jako operacni system tak rozhodne ne v podobe verze Windows VISTA. Utec dokavat to jeste jde!

2. Na co dalsi dve verze linuxu jeste navic kvuli GNOME a KDE? to je plytvani prostredky. Radeji si porid poradnej host system (linux, unix, Win 7,XP kdyz uz musi byt) a vmplayer ci virtualbox a ty stanice si simuluj. S vykonem dnesnich pocitacu to ani nezaregistrujes a budes k nim mit okamzitej pristup bez rebootu a tu dokumentaci muzes resit sitovym diskem nebo FTP serverem bezicim treba na hostu.

3. Zavadeci sector muzes na kteremkoliv disku chces, a swap muzes mit stejnej pac dle tveho schematu nepobezej dve linux distra naraz.

4. Kdyz dojde na lamani distra tak doporucim cent os kterej mi jako jediny z desitky zkousenejch (Ubuntu, Fedora, Mint etc.) funguje bez problemu a nezavaruje mi komp, jinak pak nejaky BSD. V tom Cent OS je defaultne 2 Gnomev klasickem vzhledu takze moje krevni skupina pokud nepouzivam tilling manager.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #3 kdy: 27. 12. 2011, 11:24:22 »
Já být tebou, vybral bych si jednu distribuci s delším vydávacím cyklem (či podporou) ať se jedná o nějakou LTS, či RH based (nejen CentOS). Přeci časté aktualizace by otravovali život. Do toho bych si nainstaloval obě prostředí a to jak KDE, tak Gnome. U RH based počítej s tím, že prostředí budou ve starších verzích. KDE v trojkové řadě a Gnome v dvojkové. Jinak obecně se dá napsat, že jakákoliv distribuce splňuje Tvé podmínky.  ;)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 27. 12. 2011, 11:40:21 »
tak treba zrovna u zminovaneho gnome je starsi verze spise vyhoda :). Musim rict ze mne ten Cent OS velice mile prekvapil. Uz jsem zacinal propadat panice, ze nenajdu distro provozovatelny na mem notasu a ejhle. Konec trapeni se s widlema. Nic teda proti sedmickam, ale bash a virtualni plochy delaji mou praci tak nejak jednodussi :) Nicmene red hat ma u mne vobrovskej minus. Trikrat jsem jim psal na podporu, ze bych mel zajem o jejich enterprise OS a ze jim nefacha trial verze na webu a neobtezovali se odeslat ani universalni odpoved.

skunk

« Odpověď #5 kdy: 27. 12. 2011, 12:44:44 »
proč nepoužiješ Arch? btw proč chceš dvě prostředí? to sem ještě nežral tvl  ;D ;D

talpa

« Odpověď #6 kdy: 27. 12. 2011, 13:15:16 »
To by sis nechal poradit s Centosem na desktop.... maji dost pomale aktualizace na to ze je to "cistej" klon Redhatu, jestli chces neco redhat base tak radej Scientific linux. Je to take "cistej" klon  redhatu, ale narozdil od centosu je lepe aktualizovanej. Centos se nehodi uz ani na server pamatuji jak jsem cekal jak na spasu na novejsi verzi php.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re:Tři systémy na dvou discích
« Odpověď #7 kdy: 27. 12. 2011, 13:24:39 »
nejnovejso verze php je presne to co u desktopoveho prostredi potrebujes. Nevic je tohle dosti otrepane klise, ktere ma ve skutecnosti dopad jen asi na deset procent uzivatelu ze vsech posedlych bleskovymi aktualizacemi a kdyz uz to opravdu nemuzu bez toho vydrzet tak si to zkompiluju a nemusim cekat na balicek. Nicmene i tak to byl jen priklad z mnoha, kazde distro ma sve pro a proti. Az teda na ubuntu, fedoru a mint, ktere mne teda v poslednich verzich hodne zklamaly a ted u nich prevladaji pouze ta proti.

Nomen

« Odpověď #8 kdy: 27. 12. 2011, 13:57:42 »
To by sis nechal poradit s Centosem na desktop.... maji dost pomale aktualizace na to ze je to "cistej" klon Redhatu, jestli chces neco redhat base tak radej Scientific linux. Je to take "cistej" klon  redhatu, ale narozdil od centosu je lepe aktualizovanej. Centos se nehodi uz ani na server pamatuji jak jsem cekal jak na spasu na novejsi verzi php.

CentOS, Scientific Linux, puias,... Který si vybereš je skoro jedno. Do všech proudí balíčky z RHEL s mírným zpožděním. CentOS měl teď sice větší skluz s 6.1, ale řešil jej pomocí CR repa. A podle rychlosti vydání 6.2 už se projekt zdá být zase v pořádku. Takže žádné drama se pro uživatele nekonalo. Nejsvižnější se zdá být puias, ale rozdíly jsou opravdu hodně malé.

A s těmi verzemi je to taky pěkný blud. Všechny klony RHEL mají prostě takovou verzi jednotlivých balíčků, jako odpovídající RHEL. Pokud chceš stále to nejnovější, nainstaluj si Arch, Debian Sid, Fedoru rawhide apod. RHEL a jeho klony mají jiné cíle.

Re:Tři systémy na dvou discích
« Odpověď #9 kdy: 27. 12. 2011, 20:37:30 »
Keby chcem mať súčasne GNOME a KDE a mám priestor na diskoch, skúsim možno Linux+Gnome a PC-BSD (upravené FreeBSD pre desktop)+ KDE. FreeBSD je už vo vezii 9.0-RC3, celkom sa teším na PC-BSD 9.0 stable.. vistu neriešim, ani vzdialene to nepripomína OS vhodný na prácu.