Ako otvoriť menu pomocou klávesnice?

Ako otvoriť menu pomocou klávesnice?
« kdy: 31. 10. 2011, 17:46:07 »
Zdarec
Už dlhšiu dobu ma z užívateľského hladiska hnevá zopár vecí v gnome.
1. Jednou z nich je to, že vo firefoxe nedokážem otvoriť <select>y pomocou klávesnice. Vo windowsoch sa to myslím robilo medzerníkom, ak nie medzerníkom, nejako určite áno.
2. Napríklad v nastavovačkách, kde sú dlhé zoznamy na výber (napríklad výber jazyka, tam bývajú desiatky až stovky položiek) sa nedá stlačením klávesy "S" skočiť na prvky s názvom na "S" (zrozumitelnejšie som to nevedel popísať).
3. Aj krátke dropdown zoznamy sa často zobrazia spolovice zoskrolované úplne mimo a musím myšou prejsť nad šípku hore alebo dole.

Viete mi poradiť, ako sa s týmito iritujúcimi drobnosťami popasovať?
« Poslední změna: 01. 11. 2011, 06:56:52 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Ako otvoriť menu pomocou klávesnice?
« Odpověď #1 kdy: 01. 11. 2011, 11:49:59 »
1) Bez problému, též mezerník. (Firefox 8 kanál beta)

2) Bez problému, stačí stisknout počáteční písmeno

3) Bez problému, ukazuje se mi celý seznam, avšak toto jem možná někdy upravoval v gconfu a již si to nepamatuji. Jistě se to dá dohledat.

Jinak by neuškodilo napsat, co je to za gnome, v jaké distribuci a na jakém monitoru (rozlišení) běží.

« Odpověď #2 kdy: 01. 11. 2011, 20:19:58 »
Bežím na ubuntu 11.10, gnome-shell 3.2.1, gnome-common 3.1.0.
Verzie asi nebudú až tak podstatné, keďže ma tieto problémy trápia už od mojej prvej inštalácie ubuntu a to gnome shell ešte ani neexistoval. Nie som si istý, ale moja prvá verzia ubuntu bola asi 7.04.

« Odpověď #3 kdy: 01. 11. 2011, 20:37:14 »
aha, tak jednotku som zistil - alt+up alebo alt+down. Trvalo mi to iba štyri roky :D Zostávajú dvojka a trojka

« Odpověď #4 kdy: 01. 11. 2011, 20:43:43 »
ešte pre poriadok dodám, že body 2 a 3 sa netýkajú prehliadačov, ale natívnych aplikácií, napríklad pri nastavovaní language support

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 01. 11. 2011, 21:22:58 »
S Ubuntu Ti neporadím, nekamarádíme se. A toto nastavení bude zřejmě věcí sestavení distribuce. Pochopil jsem, že bod 1 se týká pouze firefoxu a ostatní Gnome, leč u mne to funguje.

nhx

« Odpověď #6 kdy: 01. 11. 2011, 21:36:12 »
3. Aj krátke dropdown zoznamy sa často zobrazia spolovice zoskrolované úplne mimo a musím myšou prejsť nad šípku hore alebo dole.

To není buga, ale vlastnost (GTK). Takhle máš po rozkliknutí pod myšou hned defaultní volbu.

« Odpověď #7 kdy: 02. 11. 2011, 08:08:57 »
neviete niekto, či existuje možnosť pridať scrollbar na tie zoznamy?