Kolik vydělávat, abych si splnil svá přání?

Kolik vydělávat, abych si splnil svá přání?
« kdy: 05. 08. 2025, 07:07:29 »
Každý má své cíle, každý má své plány a každý má svá životní přání. Nejen podle těchto hledisek se každý orientuje na to, co bude studovat a kam pak půjde pracovat. A případně jaký podnik založí.

Má otázka je jednoduchá a prostá, a platí jak pro studenty, zaměstnance, tak pro samoživitele:

"Kolik bych chtěl vydělávat, abych si splnil svá životní přání?"

Tuto otázku myslím naprosto vážně a prosím o seriózní odpovědi.

Předem děkuji.
nm

rmrf

Re:Kolik vydělávat, abych si splnil svá přání?
« Odpověď #1 kdy: 05. 08. 2025, 07:28:16 »
Možná bys měl, místo psaní dotazů do diskuse na serveru o počítačích, brát hodiny u psychologa.

« Odpověď #2 kdy: 05. 08. 2025, 08:42:45 »
100 tisic

« Odpověď #3 kdy: 05. 08. 2025, 10:46:48 »
Citace
100 tisic
KKK (kilo/kára/klid) bylo zajímavý někdy mezi lety 2010-2015, když to byl čtyřnásobek průměrné mzdy.
Průměrná mzda roste 7% / rok. Dnes je ekvivalentem 150-200k.

« Odpověď #4 kdy: 05. 08. 2025, 12:17:01 »
Možná bys měl, místo psaní dotazů do diskuse na serveru o počítačích, brát hodiny u psychologa.

Tuto odpověď jsem pochopil dvěma způsoby. Za prvé ve významu se léčit u psychologa, za druhé ve významu se učit psychologii. Ale zareaguji i na tuto odpověď.

Momentálně se zaměřuji na ekonomii. Ta zahrnuje všechny obory lidské produktivní i neproduktivní činnosti. Mezi ně rovněž patří i IT. A neboť mám k IT dost blízko (také jsem se učil vývojařinu), zeptal jsem se zde na ajťáckym fóru. Jen poznamenám, že by opravdu bylo zajímavé položit stejnou otázku psychologům.

« Odpověď #5 kdy: 05. 08. 2025, 12:20:10 »
Aby se ta diskuse rozvinula i jiným směrem (mluvit jen o penězích je tak trochu nuda), prozradím vám, jaká jsem měl životní přání. Mým přáním bylo hodně cestovat. Ale ne jako turista, ale vybrat si zemi a žít tam aspoň dva, tři roky, pracovat tam, učit se jazyky, zvyky a kulturu a poznávat lidi. A pak jít žít zase do jiné země, atd.

Moje druhé životní přání, nebo spíše sen, bylo vydělávat hodně moc peněz, jako prostředek k tomu tzv. "dělat věci". To pro mne znamenalo hodně stavět a pomáhat lidem, co to potřebují. Jako to dělá například slovenský kněz Marián Kuffa. On to však dokáže bez těch hodně moc peněz a jiným způsobem.

Moje nynější životní přání je jen jedno a nejlépe ho vystihuje právě Marián Kuffa svými slovy...

"V životě jde jen o jedinou věc. Složit na jeho konci maturitu z jediného předmětu. Z jakého? Z lásky. A tam existují jen dvě známky. Zmaturoval(a) nebo nezmaturoval(a). My lidi to už jen komplikujeme."

To prosím není přesný citát, ale významově se to rovná tomu, co Maroš Kuffa říkává. (Kdyby to čistě náhodou někoho zajímalo, tak YouTube videí s Mariánem Kuffou je hodně).

No a kolik na to budu potřebovat peněz? Asi tolik, abych uživil svou rodinu. Svět se totiž ekonomicky řítí do propasti. Jenom doufám, že v Čechách a na Slovensku zas až tak zle nebude.

Když se však vrátím k tématu na fóru s jeho zaměřením, jaký jste měli důvod se dát na ajťáctví? Vydělávání hodně peněz to jenom nebude (člověka to musí bavit). Na druhou stranu každý musí mít i jiná životní přání, která si chce splnit.

« Odpověď #6 kdy: 05. 08. 2025, 15:41:12 »
To je nějaký atmoskop? To je sebetautologický název tématu, vydělávat tolik, aby to pokrylo ty přání 🍻, ale s jídlem roste chuť a přání je něco jiného než nějaké cíle nebo potřeby

« Odpověď #7 kdy: 05. 08. 2025, 17:22:20 »
To je nějaký atmoskop? To je sebetautologický název tématu, vydělávat tolik, aby to pokrylo ty přání, ale s jídlem roste chuť a přání je něco jiného než nějaké cíle nebo potřeby

Děkuji za skvělou odpověď. Ano, je pravda, že s jídlem roste chuť. A s ní rostou i přání. Záměrně jsem však uvedl dvojici slov "životní přání". Když si je člověk splní, dostane se do stavu, kdy už se nežene tak moc vpřed, ale hledá něco, co ho dokonale naplňuje. Kdy prostě dělá to, co mu nejvíce sedí a co umí nejlépe.

Například, jeden můj spolužák chtěl od malička vlastnit auto značky Trabant. Měl i přesnou představu o vlastnostech auta, atd. Když si na něj vydělal, prostě si to auto koupil, i když to bylo retro, které vlastnostmi překonávala jiná a levnější auta. Splnil si své "životní přání". Přání bylo ukojeno a šel dál a koupil si jiné auto. Tentokrát udělal rozumnější a užitečnější volbu.

Takže má otázka by spíše mohla znít: Co potřebujete, abyste ukojili svůj hlad a chuť natolik, že už budete mít dost? Kdy budete prostě spokojeni se stavem, který jste nabyli, a dalším vaším cílem bude jen dělat to co umíte nejlépe?

« Odpověď #8 kdy: 19. 08. 2025, 21:40:23 »
na to je takováto odpověď :

měl by ses zamřit spíš na osobní vlastnosti jako jsou skromnost nebo nenažranost

kdo má málo chce mít víc obvykle to tak je

kdo má středně chce mít hodně

a kdo má už hodně chce mít obvykle ještě třeba víc

a kdo je už solidně bohatý zase sní o tom že si bude kupovat celé domy, helikoptéry, pozemky, firmy

kdo jsou elita v republice zase počítají kolik si koupí hospodářských usedlostí, tomu se říká mít jich i 100 a být colorado mountfield

dá se však uvažovat i opačně

mám třeba středně , ale chci mít jen skromně tak mi to klidně bude stačit a nestěžuju si

je třeba počítat jestli máš dost velkou hubu a žaludek

když máš velkou hubu a žaludek, potřebuješ stále víc a víc i když bys měl kolik chtěl stále to nestačí

když si stanovíš skromný cíl třeba mít blog a discord, k tomu google disk, a odvysílat nějaká videa na youtube facebook twitch a kick jako já stačí na to příjem 16000 CZK a z toho mi vyjde i na 30 vaporizérů měsíčně elektřinu jídlo a všechno ostatní

kdybych měl 32000 CZK měsíčně asi bych se poohlížel po cílích které tomu odpovídají , měl bych všechno jemnované deluxe verzi a žádal bych zase z jiného obchodu nebo katalogu pro bohatší

ale musím mít všechno utracené ? co auto ? potřebuju vůbec auto ?

chtěl jsem říct že splnit si své sny = kolik bys musel vydělávat záleží na rozsahu těch snů a až budeš ty peníze mít platí že čím jich máš víc tím víc se zkreslí veškerý charakter člověka . přijde ke slovu např sbírání zlata a zlatých předmětů které jsou toho králem

najít štěstí třeba v církvi ti stačí i absolutní chudoba a budeš přesto celkem silně uspokojený

vyber si

a6b

• 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 19. 08. 2025, 22:10:40 »
ja jsem ten co ma stredne, ale vic nepotrebuju, jidlo, piti si dam jake chci a 6 piv denne si muzu dat a  s manzelkou mam sex podle potreby, jsem plne spokojen. zena sice drzkuje, ale to je uz jeji cast problemu 😁

« Odpověď #10 kdy: 20. 08. 2025, 01:52:21 »
známe povahu žen a jejich mentalitu

jsou daleko útočnější než muži , v komunitě ostatních žen se běžně napadají slovně a barvou hlasu , týrají tím často muže celý život

je to jejich taková povaha stejně jako fakt že v logice nemají žádné logické stavební kameny nemají totiž penis který mužům tvoří freuda uprostřed hlavy

žena je v zásadě útočná a agresivní jako běžný životní styl , je to její normální vlastnost

« Odpověď #11 kdy: 24. 08. 2025, 05:35:42 »

měl by ses zamřit spíš na osobní vlastnosti jako jsou skromnost nebo nenažranost

kdo má málo chce mít víc obvykle to tak je

kdo má středně chce mít hodně

a kdo má už hodně chce mít obvykle ještě třeba víc

a kdo je už solidně bohatý zase sní o tom že si bude kupovat celé domy, helikoptéry, pozemky, firmy

kdo jsou elita v republice zase počítají kolik si koupí hospodářských usedlostí, tomu se říká mít jich i 100 a být colorado mountfield

dá se však uvažovat i opačně

mám třeba středně , ale chci mít jen skromně tak mi to klidně bude stačit a nestěžuju si

je třeba počítat jestli máš dost velkou hubu a žaludek

když máš velkou hubu a žaludek, potřebuješ stále víc a víc i když bys měl kolik chtěl stále to nestačí

když si stanovíš skromný cíl třeba mít blog a discord, k tomu google disk, a odvysílat nějaká videa na youtube facebook twitch a kick jako já stačí na to příjem 16000 CZK a z toho mi vyjde i na 30 vaporizérů měsíčně elektřinu jídlo a všechno ostatní

kdybych měl 32000 CZK měsíčně asi bych se poohlížel po cílích které tomu odpovídají , měl bych všechno jemnované deluxe verzi a žádal bych zase z jiného obchodu nebo katalogu pro bohatší

ale musím mít všechno utracené ? co auto ? potřebuju vůbec auto ?

chtěl jsem říct že splnit si své sny = kolik bys musel vydělávat záleží na rozsahu těch snů a až budeš ty peníze mít platí že čím jich máš víc tím víc se zkreslí veškerý charakter člověka . přijde ke slovu např sbírání zlata a zlatých předmětů které jsou toho králem

najít štěstí třeba v církvi ti stačí i absolutní chudoba a budeš přesto celkem silně uspokojený

vyber si

To je zajímavá odpověď. Ano, každý člověk je jedinečný a originální. A má i jedinečné a specifické potřeby a zájmy. Dnešní svět je takový, že přímo podporuje nenažranost (v reklamách, filmech, seriálech, hudbě, tisku, videohrách, knihách, časopisech, ve zprávách atd.) Mě jde o to tuto nenažranost a chamtivost zastavit.

Hledám vlastnosti lidí, které by to umožnili. Zejména pak bod, kdy si člověk řekne, že víc již vlastně nepotřebuje. Jednou z cest by bylo prostě dát lidem to, po čem touží a po čem začnou uvažovat jinak. A to tak, že začnou hledat hlubší smysl života. Na Zemi žijeme vlastně nepatrný zlomek veškerého bytí a je na každém, co s tím zlomkem udělá.

Zkrátka a dobře, hledám na lidech to, co si pak vezmou s sebou do hrobu. Neboť dům, auto a svoje tělo tady člověk zanechá. Ale svoje poslání a jeho splnění, to je to, co si člověk odnáší na onen svět.

Existuje spousta lidí, kteří zastávají názor, že po smrti již nic není, a tak je třeba užívat života, dokud to jde. Mít se dobře, mít to auto, dům, peníze, mít, mít, mít (ve smyslu vlastnit). Ale co duševní strava a duševní život? Co člověka naplní pocitem, že na Zemi svedl dobrý běh, nebo dobrý boj?

Ptám se tady na IT fóru takovéto otázky záměrně. Neboť v IT jsou peníze, prosperita a bohužel i ta chamtivost.

Takže co potřebuje a chce každý z vás, aby se zbavil chamtivosti (tj. mít pořád víc a víc a víc)?

« Odpověď #12 kdy: 24. 08. 2025, 20:15:40 »
1000 Eur měsíčně čistého. S tímto platem mám vše co potřebují ke spokojenému životu materiálně. Když má člověk rodinu, tak je to samozřejmě o něčem jiném, tam bych to viděl na 2000-3000 Eur měsíčně.

« Odpověď #13 kdy: 29. 08. 2025, 11:39:51 »
100 tisic

Citace
100 tisic
KKK (kilo/kára/klid) bylo zajímavý někdy mezi lety 2010-2015, když to byl čtyřnásobek průměrné mzdy.
Průměrná mzda roste 7% / rok. Dnes je ekvivalentem 150-200k.

...když si stanovíš skromný cíl třeba mít blog a discord, k tomu google disk, a odvysílat nějaká videa na youtube facebook twitch a kick jako já stačí na to příjem 16000 CZK a z toho mi vyjde i na 30 vaporizérů měsíčně elektřinu jídlo a všechno ostatní

ale musím mít všechno utracené ? co auto ? potřebuju vůbec auto ?...

1000 Eur měsíčně čistého. S tímto platem mám vše co potřebují ke spokojenému životu materiálně. Když má člověk rodinu, tak je to samozřejmě o něčem jiném, tam bych to viděl na 2000-3000 Eur měsíčně.

Vážím si, že uvádíte i přesné částky ohodnocení své práce. Tyto sumy prozrazují, že ne všichni jsou chamtivý. A to mě naplňuje počáteční radostí.

Teď je na čase představit své (nejen) ekonomické myšlenky. Podle Steva Jobse, by měl každý hledat to, co nejlépe umí. Pokud to ještě nenašel, neměl by ustávat v hledání. Podle mě každý člověk dostal od Boha do života určité dary. Ty jsou právě to, co člověk umí nejlépe. Pokud je člověk najde, najde nejen finanční a materiální zajištění, ale i pocit radosti z odvedené práce, ať už dělá cokoliv (vývojář, manažer, ředitel).

Ptal jsem se kamaráda (výborného vývojáře), co by momentálně chtěl. Jeho odpověď zněla: "Přidat si k příjmu jednu nulu". Po čase jsem přišel na otázku, jak to udělat, aby si ten kamarád k příjmu přidal jednu nulu, aniž by tam ta nula byla přidána.

Když jsem o tom tak přemýšlel, přišel jsem na to, že chamtivost (nenažranost) je jednou z největších překážek k mému cíli. Přišel jsem na to, že mnozí lidé zdaleka nepotřebují tolik materiálních statků, kolik nyní mají. Ale chamtivost je žene pořád dál a dál, až jednoho dne dokonají svůj život. Jak jsem řekl slovy Mariána Kuffy: Každý člověk skládá poslední závěrečnou životní maturitu z Lásky, kterou buď projde, nebo neprojde. Průchod si však člověk nekoupí, a to ani za všechen majetek, který za svůj život nashromáždil.

« Odpověď #14 kdy: 29. 08. 2025, 11:52:45 »
Ještě mi dovolte jeden malý příklad z ekonomie (doslovné znění neznám, ale budiž):

Výrobce obuvi vyšle obchodního manažera na průzkum trhu bot do Afriky. Po dvou měsících manažerova pobytu dostane výrobce telegram, jehož znění je: "Trh s botami je naprosto nerentabilní. Nikdo tady nenosí boty". Tak výrobce vyšle jiného, schopnějšího, manažera a ten po dvou týdnech napíše telegram: "Trh s botami je naprosto lukrativní. Nikdo tady nenosí boty."

Co jsem si z tohoto příkladu odnesl za poučení? Odpověď prvního manažera je skutečně ekonomická, neboť jestliže v Africe nikdo nenosí boty, nevidím důvod tlačit na Afričany, aby kupovali něco, co nepotřebují a nechtějí. Odpověď druhého, "schopnějšího" manažera je postavena na chamtivosti. Vyvinout tlak ze všech stran, aby Afričani začali chtít nosit boty.

Připadá mi to, jako když Evropané vtrhli do Ameriky a přinesli s sebou svého boha "prodejnost".

Pokud ovšem namítnete slovy Steva Jobse: "Jak můžeš vědět, co lidi nechtěj, když to ještě nikdy neviděli?". Mou odpovědí je, že by měl výrobce bot nejprve Afričanům ukázat boty a to bez nátlakového přesvědčování o jejich výhodách a začít se zajímat o to, zdali Afričani boty skutečně chtějí (potřebují).

Závěrem ještě poznámka. Steve chodil v dobách studií po kampusu jen tak bos, bez bot. A jen tak mimochodem, nedávno jsem se dověděl, že Steve Jobs zakazoval svým dětem používat nejnovější technologie.