Videa se nepřehrávají plynule

Re:Videa se nepřehrávají plynule
« Odpověď #15 kdy: 11. 08. 2025, 22:12:03 »
Asi vám to nepomůže, ale mě Ubuntu apod. odstranilo ovladač pro můj hardware. OpenSuse ho jako jediné distro správně detekuje. Třeba by vám OpenSuse Leap mohl detekovat hardware lépe. https://download.opensuse.org/distribution/leap/15.6/ jestli se nepletu má i live verzi. Pokud by to šlo zkusit bez instalce přes usb stick.
« Poslední změna: 11. 08. 2025, 22:16:25 od maikcrew »

« Odpověď #16 kdy: 13. 08. 2025, 13:31:22 »
Musel jsem nainstalovat čisté Ubuntu 24.04 znova. Různými pokusy, hlavně s non-free ovladači, jsem rozbil nějaké další funkcionality. Po čisté instalaci a přepnutí na XORG mi Ubuntu nabídlo povýšení verze na 24.04.3 LTS. Nedokážu zjistit, jestli to mělo na toto mít vliv, asi ne, ale teď se videa z YouTube přehrávají skoro tak dobře, jako ve Windows. Zvláštní je, že když nastartuju z Live USB, tak tam to cukání pořád je, ale po instalaci na systémový disk už o dost míň, téměř žádné.
Reakce k jednotlivým radám - díky všem!
- OpenSuse Leap - z Live USB - nepomohlo
-  Option "DRI" "3" nebo "2", odebrání xserver-xorg-video-intel žádná změna. Nepřišel jsem na to, jak vynutit modesetting ovladač.
- Vypnutí HW akcelerace - něco se mi podařilo, vliv na přehrávání malý, negativní vliv na zahřívání CPU/GPU a výdrž baterie.
- CSM jsem v BIOSu nenašel, pokud to není to, čemu HP říká Legacy Mode. V Legacy Mode aktuálně systém startuje. Musel jsem UEFI vypnout kvůli testování jiných distribucí, které odmítaly v UEFI z flashdisku nastartovat. Před tím jsem ale UEFI měl vynucené.

« Odpověď #17 kdy: 15. 08. 2025, 21:41:45 »
- CSM jsem v BIOSu nenašel, pokud to není to, čemu HP říká Legacy Mode.…
Ano, je vysoce pravděpodobné, že Legacy Mode je to CSM (Compatibility Support Module). Někde se tomu říká rovnou CSM, někde jen "Legacy", ve stručnosti je to „když nebootujete pomocí (U)EFI, ale ‘postaru zavedením boot sektoru’“

« Odpověď #18 kdy: 16. 08. 2025, 08:26:20 »
- CSM jsem v BIOSu nenašel, pokud to není to, čemu HP říká Legacy Mode.…
Ano, je vysoce pravděpodobné, že Legacy Mode je to CSM (Compatibility Support Module). Někde se tomu říká rovnou CSM, někde jen "Legacy", ve stručnosti je to „když nebootujete pomocí (U)EFI, ale ‘postaru zavedením boot sektoru’“
Ano, HP to nazývá Legacy mode. Jakmile to zapnete (pouze na AMD, Intel už nejmíň od gen 10 legacy displejový driver neposkytuje), nasáčkuje se vám tam (i) ten legacy BIOS driver. Nestačí boot EFI, je potřeba legacy zakázat úplně. Mě to třeba rozbilo (HP nb s Ryzenem) grafiku ve Windows v okamžiku, kdy se zapnula virtualizace. Nic jsem nemusel přeinstalovat, jen stačilo vypnout Legacy (CSM). Zdánlivě nesmysl, že jo.

« Odpověď #19 kdy: 16. 08. 2025, 09:48:39 »
Nareportujte prosim na https://bugzilla.mozilla.org/ komponenta Core::widget/gtk, podivam se na to. Duvodu muze byt hromada, je k tomu potreba dodat vice info.