Sun Fire V440 - má cenu pro někoho?

Sun Fire V440 - má cenu pro někoho?
« kdy: 16. 01. 2024, 12:06:37 »
Možná mám možnost zachránit před sešrotováním Sun Fire V440, rád bych věděl zda to k něčemu je, nebo zda by měl někdo o to zájem.  Tak jestli se o to mám snažit. Server před lety fungoval do poslední chvíle, pak byl nahrazen výkonnějším. 
...
Je mi divný že tento výběhový HW na ebay nabízejí za 900-1500 dolarů, tak by mě zajímalo proč.
...
Já osobně pro to nejspíš nemám žádné využití, ani finančně se na tom nějak zásadně nechci hojit. Pro sun mám obecně trochu slabost od dob surfování po gopheru.. Spíš přemýšlím to případně dát někam do muzea, nebo pokud to má cenu vyměnit za něco retro...

Re:Sun Fire V440 - má cenu pro někoho?
« Odpověď #1 kdy: 16. 01. 2024, 13:12:47 »
Ta cena bude vysoká nejspíš proto, že se to kupuje jako náhrada na legacy nefunkční HW, zpravidla ale vidím verze E.

Určitě je škoda tohle zešrotovat, jsou to moc pěkné mašinky, zrovna V440 má 4 usparky, běží na tom openbsd a je to prostě krásný kus HW.

Já bych si takovou věc hned vzal.

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. 01. 2024, 13:49:18 »
Ta cena bude vysoká nejspíš proto, že se to kupuje jako náhrada na legacy nefunkční HW, zpravidla ale vidím verze E.

Určitě je škoda tohle zešrotovat, jsou to moc pěkné mašinky, zrovna V440 má 4 usparky, běží na tom openbsd a je to prostě krásný kus HW.

Já bych si takovou věc hned vzal.

proc openbsd, sun mel solaris ne?

« Odpověď #3 kdy: 16. 01. 2024, 15:13:34 »
protože se nechci zabývat s licencemi od Oracle, Solaris 9 je už poněkud starší. Openbsd je aktuální a pro mě daleko lépe použitelný. To je vše, osobní preference.

RDa

• 3 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 16. 01. 2024, 16:08:57 »
Jako je to hezky stroj, ale platit za to.. a jeste si to nosit do pateho patra uplne nechci.. jeste by ma sbirka power stroju zacala zarlit :D

« Odpověď #5 kdy: 16. 01. 2024, 17:15:01 »
Jako mě by zajímalo co na tom teď může někomu běžet, výkonnostně to je dost nic moc, ne?
 Vidím že o to zájem asi je, tak já to zkusím zachránit a případně nainstalovat openbsd. Aspoň uvidím v jakém to je stavu.

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16. 01. 2024, 18:02:21 »
Jako mě by zajímalo co na tom teď může někomu běžet, výkonnostně to je dost nic moc, ne?
 Vidím že o to zájem asi je, tak já to zkusím zachránit a případně nainstalovat openbsd. Aspoň uvidím v jakém to je stavu.

pokud to jede, tak to nech s originalnim systemem, predpokladam solaris.
pokud je system v haji, tak teprve pak muzes zkusit jiny unix.
ale s puvodnim systemem to ma vetsi cenu.

« Odpověď #7 kdy: 16. 01. 2024, 22:35:19 »

na produkční použití to samozřejmě je tak nějak k ničemu a máš dnes výkonnější věci s nižší spotřebou (v podstatě to má odhadem výkon jako 4 x Raspberry Pi 4). Pro mě je to ale dobré na testy compilerů, na hraní s ASM, na školení a ukázky psaní pro různé architektury. Dát to do DC a spusti na na web, to asi není to správné použití.