Jaký postup správně použít na instalaci pitivi a flatpak?

Zkoušel jsem dva postupy, ale mě jde o vytvoření skriptu pro distro ve kterém ještě pitivi není nainstalován.

Nejprve jsem zkoušel toto - z odkazu zde jsem si stáhl soubor po kliknutí na tlačítko Install:
https://flathub.org/apps/details/org.pitivi.Pitivi
Pak jsem zadal
Kód: [Vybrat]
apt install flatpak
flatpak install org.pitivi.Pitivi.flatpakref

Toto normálně fungovalo, ale já chci abych nemusel ručně stahovat ten soubor.

Pak jsem spouštěl skript z lokace kde ten soubor nebyl a napsalo to, že nemůže ten soubor najít.

Pak jsem přidal
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

k tomu mě napadlo, že když už má repozitář, tak by to snad mohlo jít nainstalovat takto:
flatpak install pitiviPo tomto příkazu dostávám hlášku:

Vyhledávají se shody…
Nalezeny podobné refy pro „pitivi“ ve vzdáleném repozitáři „flathub“ (system).
Použít tento vzdálený repozitář? [Y/n]:

Takže mě zajímá jestli mohu použít ten druhý postup pro zautomatizování v prostřednictvím skriptu (bash). Je to tak OK? Protože na tomto stroji už to je nainstalované tak si nejsem úplně jistý jestli to pojede na nečisto.

k3dAR

• 3 084
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Jaký postup správně použít na instalaci pitivi a flatpak?
« Odpověď #1 kdy: 23. 03. 2023, 00:53:31 »
vyzkousel sem na live Xubuntu 22.04.1 kde flatpak neni predinstalovan a takto by to slo ve skriptu bez zasahu uzivatele:

# nejdrive aktualizovat seznam dostupnych balicku, pak kdyz ok, nainstalovat flatpak bez nutnosti potvrdit
sudo apt update -qq && sudo apt install -y flatpak

# aktivovat flathub repositar
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

# nainstalovat pitivi app bez nutnosti potvrdit
# tim ze se da cely nazev app tak se te nepta jakou z moznosti nalezenou pro slovo "pitivi" chces
flatpak install -y org.pitivi.Pitivi

u apt i flatpak je parametr -y volba pro "na otazky y/n odpovidej automaticky y"

k3dAR

• 3 084
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23. 03. 2023, 00:56:03 »
BTW: jestli si dobre pamatuju, v nejakem svem starsim vlakne jsi si "stezoval" ze nejde (tehdy v Gnome) nastavit klavesova zkratka shift+shift pro prepinani klavesnice, protoze pak v novejsim vlakne jsi psal ze si nainstaloval Mint Xfce, kde toto nastavit jde, tak doporucuju zalozit vlakne "Tipy pro Xfce" kam ti postup napisu, pokud v u Xfce zustanes tak at na dotazu na nej mas spolecne vlakne a ne pro kazdej dotaz dalsi ;-)

« Odpověď #3 kdy: 23. 03. 2023, 23:59:56 »
Tak s Mintem Xfce jsem velmi spokojen. Je relativně rychlý i když teda na Win XP mám ten limit 3GB a to to trochu sráží. Např. FF občas trochu zlobí takže ten -1 GB schází. Protože ten boot.ini /pae mi prostě nefungoval ... Zatím teda na Windows 8.1 si to odzkušuju a pak to nainstaluju do Win XP.

Tak ten postup na flatpak bude fungovat. Díval jsem se i na nějakou jejich stránku, kde jsou i aplikace, takže ta instalace a přehled těch repozitářů je značně jednoduchý. Například github-desktop tam je jen teď si nepamatuji název to byl flathub nebo tak nějak. Mají tam i Wine s podporou WineHQ, ale to asi instalovat nebudu spíš WineHQ přímo si myslím že je bezpečnější kvůli závislostem.

Takže dík za odzkoušení.

S tím novým vláknem počkáme.

mikrom

• 371
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 03. 2023, 20:10:04 »
Mint ma od ver 18.x flatpak predinstalovany, tak nechapem nac to instalujes ?

mikrom

• 371
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 03. 2023, 20:15:39 »
ja mam Mint 20.3, v software manageri je mnozstvo balikov vo flatpaku - medzi nimi aj pitivi

« Odpověď #6 kdy: 26. 03. 2023, 15:19:16 »
Proc to pise

chyba: Nelze načíst uri https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo: Nepřijatelný certifikát TLS

mikrom

• 371
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27. 03. 2023, 20:46:46 »
Skus toto riesenie
https://discourse.flathub.org/t/unacceptable-tls-certificate-ubuntu-20-04-a-solution/716

A prepni si ten system do anglictiny, ked mas chybove hlasky po anglicky lahsie vygooglis riesenie.

mikrom

• 371
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27. 03. 2023, 21:10:39 »
Ale ako som uz pisal vyssie - Linux Mint ma Pitivi (Flathub) defaultne v Software Manageri, takze staci na to kliknut a nainstalovat to.