Software pro dokumentaci síťové infrastruktury

Software pro dokumentaci síťové infrastruktury
« kdy: 30. 01. 2023, 15:30:34 »
Dobrý deň.
Potrebujem odporúčiť softvér na dokumentáciu sieťovej infraštruktúry (smerovače, prepínače, firewally, prístupové body, vlany, manažment IP a pod.). Pri všetkých, ktoré som testoval mi však chýbalo, že si napr. zvolím: prepínač (switch), zadefinujem, že má 24 metalických gigabitových portov, 4 sú sfp+, nastavím manažment IP adresu, zadefinujem množstvo a ID vlanov, prepojím port sfp4 s ďalším portom sfp4 na druhom prepínači a softvér mi zobrazí, že oba prepínače sú prepojené cez konkrétne porty. Chcel som tým povedať, že jednotlivé parametre (počet portov, IP adresu, vlany, ...) chcem nastavovať, ako parametre/hodnoty zariadenia, nie ako textové polia/popisy/tagy ku jednotlivým obrázkom/ikonám na kresliacom plátne. Snáď je to zrozumiteľné.
Vopred ďakujem.
« Poslední změna: 30. 01. 2023, 16:07:58 od Petr Krčmář »

Re:Software pro dokumentaci síťové infrastruktury
« Odpověď #1 kdy: 30. 01. 2023, 17:12:27 »
částečně to co chceš umí IP Fabric, dokonce si řadu údajů detekuje i sám, otázka je jen pro jak velkou síť to děláš. Vizualizace portů a jejich propojení ale většinou děláme v RDBMS vlastní cestou, protože často jsou nějaká specifika propojení (lacp, mlacp, backup atd. atd.) a to často závisí na konfiguraci stanic a ne portů samotných.

« Odpověď #2 kdy: 30. 01. 2023, 21:57:37 »
Upřímě, dělám sítě 20 let a nic lepšího než Visio jsem nenašel....

« Odpověď #3 kdy: 30. 01. 2023, 23:10:00 »
Upřímě, dělám sítě 20 let a nic lepšího než Visio jsem nenašel....
Zeptam se - mensi site, nebo i vetsi site? Ja se casto u auditu setkavam s tim, ze lidi co maji sitovou dokumentaci ve visiu ji nemaji aktualni. U malyvh firem s x sitema to muze fungovat, ale kdykoliv jsem videl nejakou vetsi sit tak to meli neaktualni.

« Odpověď #4 kdy: 31. 01. 2023, 01:43:21 »
Odporúčam software Netbox.
Používame ho už roky a všetko, čo popisuješ zvláda.
Vznikol aj fork Nautobot, ktorý je možno viac zameraný na siete, ale po otestovaní sme ostali pri Netboxe.
Oba sa dokážu sa na zariadenia aj pripájať a sťahovať živé dáta.

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2023, 08:53:29 »
Ďakujem za návrhy.
Netbox máme funkčný. Začal som ho plniť dátami. Ešte som nenašiel funkciu ako zobraziť celkový pohľad na sieť a automaticky sa pripojiť do siete a získať aktuálne dáta. V štádiu riešenia.

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2023, 09:23:23 »
Muzete to doplnit treba necim jako librenms ci podobnym sw, co bezi na principu snmp/autodetekce a vyuziva lldp pro propoje. Ale zadny sw nebude umet vse, bohuzel.

« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2023, 18:07:06 »
Zeptam se - mensi site, nebo i vetsi site? Ja se casto u auditu setkavam s tim, ze lidi co maji sitovou dokumentaci ve visiu ji nemaji aktualni. U malyvh firem s x sitema to muze fungovat, ale kdykoliv jsem videl nejakou vetsi sit tak to meli neaktualni.
U malých i velkých (100 switchů).
Většinou neaktuální dokumentaci má zákazník a místní IT, protože "si to přece budu pamatovat" :)
Protože síť spravujeme za peníze a já si nemohu pamatovat strukturu 30 firem tak ji samozřejmě mám aktuální. Jednou se to vytvoří a pak jen přidává a opravuje. Ostatně síť pak už třeba rok nemění, tak to není problém.
Základ je, že čáry ve Visiu (nikoliv spojnice) umožňují dát text a ten se pak naklání s čárou.
Viz příloha
« Poslední změna: 02. 02. 2023, 18:14:41 od michaelscz »

« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2023, 18:16:52 »
Muzete to doplnit treba necim jako librenms ci podobnym sw, co bezi na principu snmp/autodetekce a vyuziva lldp pro propoje. Ale zadny sw nebude umet vse, bohuzel.

Já to kombinuji s Observiem, jakožto hlídačem chybovosti na portech, DOWN portů co jsou trunk apod.
Ale mapu to nějak moc dobře namalovat neumí.

« Odpověď #9 kdy: 02. 02. 2023, 18:32:33 »
U malých i velkých (100 switchů).
Většinou neaktuální dokumentaci má zákazník a místní IT, protože "si to přece budu pamatovat" :)
Protože síť spravujeme za peníze a já si nemohu pamatovat strukturu 30 firem tak ji samozřejmě mám aktuální. Jednou se to vytvoří a pak jen přidává a opravuje. Ostatně síť pak už třeba rok nemění, tak to není problém.
Základ je, že čáry ve Visiu (nikoliv spojnice) umožňují dát text a ten se pak naklání s čárou.
Viz příloha
Dekuji!