Ad Raspberry Pi a SSD – pro většinu použití stačí karta, Home Assistant mi na microSD jede rychle. Ale je potřeba vybrat vhodnou kartu, vybíral bych z tříd A1 a A2. Původně jsem Home Assistanta provozoval na nějaké jiné kartě (možná neměla žádné vyšší označení než C10, v podstatě jsem to dostal, takže jsem nevybíral) a byl to porod zejména při updatu – zásek řádově na ½ hodiny, nešlo nic ovládat. S novou kartou (A2, nicméně A1 by asi taky stačilo) je to v řádu minut, a během updatu je (kromě restartu) HA plně funkční Vím, že rychlost úložiště může udělat hodně, ale i tak mě překvapilo, že až tolik.
Ad ZigBee základová stanice – lze koupit hromadu hotových, ale:
1. Požadavek displeje nesplní snad žádná. To by bylo asi vždy potřeba nějak dořešit, nebo použít třeba telefon.
2. Různí výrobci podporují různá zařízení. Třeba od Philipsu bych čekal tak světla/zásuvky/ovládání a podobná zařízení, senzory vlhkosti nejspíš ne, protože IIRC Philips nic takového nedělá.
3. Podpora zařízení jiných výrobců bývá zvykem, ale ne vždy v plném rozsahu. Typicky nelze aktualizovat firmware, někdy mohou být další omezení. Chce si to nastudovat.
4. Typicky asi budou používat cloud, i když ten je někde volitelný.
Já jsem proto dal přednost Home Assistantu (+ Zigbee2mqtt + Mosquitto) na Raspberry Pi se ZigBee donglem. (Lze použít i jiný hardware, například Odroid může být dostupnější než Raspberry.) Výsledek je podobný jako u hotové ZigBee brány, ale je to jedno z nejuniverzálnějších řešení – podporuje to hromadu zařízení různých výrobců (seznam je na webu Zigbee2mqtt), u některých i OTA aktualizace. Displej by byl potřeba nějak přidat a zobrazit na něm třeba web HA.
A pak se nabízejí varianty, které znamenají více bastlu:
* Udělat vlastní GUI místo webu. (Ušetří RAM.)
* Úplně vynechat Home Assistanta a připojit se ve vlastním GUI k Zigbee2mqtt (přes Mosquitto).
* Nějak si bastlit senzory. Většinou k tomu nebude moc důvod, pokud si s tím člověk nechce hrát a nepotřebuje něco méně častého (např. CO2).