Chybný router a nebo ne? Posouzení, rada, jak opravit?

Nefunjuje mi vůbec, zničehonic domácí wi-fi. Router ji ukazuje jako off.
Co k tomu vedlo: vypnutí, zapnutí tj restart jen internetu.

Wi-Fi podařila se mi nahodit, takže sice ji v nastavení po přihlášení ukázal jako ON,
ale to bylo celé. Mobil, ani žádné jiné zařízení ji prostě nenašlo a psalo
wi-fi je odpojena.

Zkusil jsem router i aktualizovat (z 7.28 na 7.29 OS), změnit název SSID ale nic.
Vypnout, zapnout.

Další problém je, že podivně navazuje spojení po rj45 kabelu.
Sehraje se s modemem Zyxel VMG4005-B50A (Cetin Terminátor), drží to spojení asi tři minuty a
potom to spadne. Později se to podařilo, takže teď dobu to spojení drží a jde
internet alespoň po kabelu. Nikdy před tím za celé asi čtyři roky (3 roky přímo
VDSL do FritzBoxu 7590) se toto nestalo. A to jsem na prodlužce běžné vypnul /
zapnul tyto dva modemy, znovu se to spojilo, spárovalo a restartovaný internet
běžel bez problému.

Router: AVM FritzBoxu 7590, nyní je něco jako v režimu bridge nebo jak se tomu
správně říká, tedy přijmá po rj45 do WAN internet z modemu od Cetinu.
z LAN portu rj45 do PC. Ano porty jsem i proházel, jestli neodchází nějaký LAN port.
Připojení je to VDSL 2 bonding, raději to zmíním.
Měl jsem za to, že je chyba někde u toho Terminátoru, ale ten svítí bez
problému dle indikací. Zkusil jsem tam zapojit i starej Comtrend 3026e, kdy
sice internet jsem tam nastavit nedokázal (pro správný režim tam nenajdu ani
položku 6x4), ale wi-fi to na mobilu ukázalo hned, že prostě tam vysílá, že to
jde.

Tudíž vidím někde zradu, ale nejsem ani dle webu AVM schopen zjistit, čím to je
a nebo zda se mi udělala někde závada, ačkoliv jsem dlouho nic tam nenastavoval.
Takže je to na reklamaci? Sice u operátora už to nevyřeším, jelikož ten dával
na faktuře 24měsíců, ale AVM dává na tyto routery záruku 5 let. Tudíž bych to
mohl zkusit přes ČR zastoupení a nebo poslat do Německa.

Providera jsem kontaktoval. Poradili mě, že doporučují vypnout to, první zapnout ten router FritzBox a pak toho Terminátora. Pokud mi ale ani tak nejde wi-fi, čí mi divně synchronizuje to, tak to ukazuje na závadu na mé koncové zařízení. Můžou mi ale jiný router zapůjčit.

alex6bbc

• 1 689
    • Zobrazit profil
Re:Chybný router a nebo ne? Posouzení, rada, jak opravit?
« Odpověď #1 kdy: 19. 09. 2022, 13:06:04 »
a co zkusit nahrat jiny firmware (wrt) jestli se to bude furt chovat divne.
neni uvnitr baterka, aby si to pamatovalo ulozene nastaveni, uplne to vymazat.

« Odpověď #2 kdy: 19. 09. 2022, 13:25:54 »
Děkuji za tip, no FW to už mám. Dobrá, dnes ho smažu, aby zapoměl vše a znovu nastavím.
FW mám přesně tento, vyšší nebo lepší to nenašlo. Aktualizaci jsem dělal přimo v rozhraní routeru.

The update file "FRITZ.Box_7590-xx.xx.image" on ftp.avm.de contains the latest FRITZ!OS (Firmware) for the FRITZ!Box 7590

https://en.avm.de/service/update-news/download/show/eyJkaXNwbGF5IjoiRlJJVFohQm94IDc1OTAiLCJ1cmwiOiJodHRwOlwvXC9kb3dubG9hZC5hdm0uZGVcL2ZyaXR6Ym94XC9mcml0emJveC03NTkwXC9vdGhlclwvZnJpdHoub3NcL2luZm9fZW4udHh0IiwiaGFzaCI6ImUzZjE0N2IzZmM1MDFlYmIzOTVjNWFhZThiOWRmZWZjY2Q4MjU2MThkMWY5ODg1ODE3MjJmOWFiOWQwYjExMDkifQ==/?cHash=73dab5381c9224237d7d943436cc2d16

« Odpověď #3 kdy: 19. 09. 2022, 13:44:46 »
Zkusil bych zdroj, často u routerů odcházejí a routery se pak chovají divně.

« Odpověď #4 kdy: 19. 09. 2022, 13:59:46 »
Zdroj? Jaky zdroj? Jako to napajeni - adapter co strkam do elektriky? Tam nevidim ze by souviselo s tim. Do routeru primo zasahovat nemohu napr ho rozebirat :)

« Odpověď #5 kdy: 19. 09. 2022, 14:10:01 »
Jo adaptér. Vyměnit za novej.

« Odpověď #6 kdy: 19. 09. 2022, 14:13:49 »
Ano, prostě vysychají a odcházejí elyty. Jednak to může být adaptér, ale mohou to být i elyty na vstupu v tom routříku. Nejjednodušší je fakt zkusit prvně připojit jiný zdroj s odpovídajícími parametry...

Molex1

• 221
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19. 09. 2022, 14:16:38 »
Tak tak... investice v řádu stovek korun... mrkněte na specifikaci a případně kupte o chlup silnější (stejné V, ale A může být více)... Pokud to nepomůže tak jiný router...
Dříve to byl celkem častý problém u routerů ASUSu... ale snad je to již překonané... mám ho již cca 3tím rokem... a stále ok...

« Odpověď #8 kdy: 19. 09. 2022, 14:51:45 »
Adaptér to je to nejmenší, zkusím ale nevěřím, protože to byse třeba router vypínal. Ne aby fungoval, držel x hodin a nezdá se mi že by měl vliv na wi-fi. Budu mít doma určo nějaký další co pasuje cca V stejné a možná víc A.
Zkusím dnes obojí...
1. adaptér
2. smazaní, znovu konfigurace
3. pak nevím...

« Odpověď #9 kdy: 19. 09. 2022, 15:30:05 »
Router se nevypíná , ale lítá napětí, nebo je tak zvlněný, že už to nedává.

« Odpověď #10 kdy: 19. 09. 2022, 15:51:17 »
Pokud by mu někde lítalo napětí a nebo nebude to už dávat, tak zbude prostě servis. 5 let zárukou se chlubí, tak to případně spraví. Nemám zkušenosti s reklamací.

« Odpověď #11 kdy: 20. 09. 2022, 08:25:44 »
Ano, moze to byt adapter. Casto sa vadny prejavuje tym, ze sa straca wifi, resp. sa neda na nu pripojit. Alebo sa neda dostat do nastaveni routra, pripadne nahodne sa restartuje, alebo len vypadava spojenie cez kabel.
Proste ten adapter pri nizsom zatazeni este ako-tak dokaze dat stabilne napatie, ale pri vyssej zatazi (napr. sa zvysi vykon wifi), to napatie bud klesa, alebo je nestabilne. Samotny procesor s tym nema problem, lebo on zvykne mat napajanie okolo 1.8-2.5V, takze jeho napajaci obvod zvlada tie vykyvy v pohode. Ale wifi, a ethernet chipy zvyknu byt napajane 3.3V (lebo potrebuju vyssi vykon) a tam uz to kolisanie napatia moze byt problem.

« Odpověď #12 kdy: 20. 09. 2022, 17:16:45 »
Dekuji za rady, ale bohuzel nepomohlo ani jedno reseni  :(
Vymazal jsem to, zkusil i z tovarniho nastaveni ponechano SSID.
Driv by to bylo normalne na dvou mobilech videt treba FritzBox a ted zadat heslo na tu Wi-Fi. Tady ani tuk. Zkusil jsem to i manualne samozrejme pridat, hlaska ze mam zkontrolovat pripojeni ze zadne neni.

Vymena i adapteru tedy za 12V a 3A, takze lehce silnejsi nez original... 12V a 2,5A.
Ano ted to wi-fi krasne ukazuje zelene, krasny zeleny puntik. Kdyz vlezu do MyFritz, tak prepinace taky ze vse je ok.
Pokud ale vlezu z polozky Overview do Wi-Fi, Wi-Fi Channel - dobu to nacita, porad load load... a pak to ukazuje jako ze Wi-Fi ok ale zadny graf, nic nevysila, nic neprijma.
Podezrele kdyz to prepnu treba do polozky Home Network, hodne dlouho to loaduje tj kolecko az to po me chce znovu heslo. Zadam heslo, jsem tam.
Proste jakoby router mel za to, ze Wi-Fi pustil, ale zapomel vysilat. Mohlo neco odejit?  :)

Uz jsem napsal i do firmy gestocomm, ktera zde zastupuje AVM, ale zda se ze jen resi firmy. Tudiz se budu muset obratit asi na AVM do Nemecka.

Mel jsem uz nutkani, zda nezkusit proste koupit 7583, ktery umi bonding a zda by slo tim vysachovat Terminator, ale zase nechci mit tady drahe routery, ktery za nejaky rok budou diky novejsim standartum ala VDSL stary a nepouzitelny.
Proto bych ho rad vyreklamoval a nebo pak resil jiny top router.

« Odpověď #13 kdy: 20. 09. 2022, 18:00:26 »
Myslel jsem že Cetin Terminátor je router který se používá jako základní.
Ty mluvíš že tam máš dva routery? Proč?!
Zaměř se na to jestli ti jede služba od Cetinu, tzn. jestli to jede v originální jejich konfiguraci.
Proč tam máš Fritze v bridge, zapoj to v rámci jedné LAN.

« Odpověď #14 kdy: 20. 09. 2022, 18:24:52 »
Terminator od Cetinu jede ok, to by me ted nejel net pres kabel :)

Fritz tam je, protoze je jako router, tedy kdy rozdeli na dalsi zarizeni internet napr po kabelu do PC, pak wi-fi treba do TV / konzole.
Podezrele prave to Wi-Fi zacalo divne blbnout, proste prestala nacitat online tv, nekdy to padlo na konzoli. Rikam ok, asi sluzba blbne. Jenze po restartu to cele padlo.
A podezreni jsem zjistil jeste tak, ze jsem zapojil starodavny Comtrend 3026e, jen tak bez dalsi konfigurace a sup hned telefon, dalsi tel ho videl. Ano neslo se pripojit, jelikoz ho ani neumim konfigurovat na bridge mod ale bylo jasne videt ze ta wi-fi kdyz je funkcni tak je proste videt.
No a u Fritze driv to same, tezko bych ho mel cca 4 roky bez problemu, kdy wi-fi se nasla hned.

Cetin Terminator nic neumi, to je jen krabicka s jednim rj45 ven, co musim zapojit do WAN portu na prislusnem routeru.
FritzBox se vzal tu dobu, kdyz zadny Terminator nebyl, navic proto ze z xDSL netu vymackne to nejlepsi, tu dobu byl zapojen primo (nebyl jeste bonding). Dnes by asi za to stacil kterykoliv dobry wi-fi router.