Ubuntu Phone, nakup a zkušenosti

Ivo Válek

Re:ubntuphone, nakup a zkušenosti
« Odpověď #15 kdy: 13. 07. 2016, 06:48:51 »
[...]
 Kdykoli jsem se pokusil něco instalovat z Terminálu, vždy to někde zadrhlo, typicky na hlášce, že nějaký určitý soubor  nebo adresář je jen ke čtení.
[...]

nevim jestli je bezpecne ti dat navod, protoze nevim jake moznosti factory-reset (navratu do tovarniho nataveni) tam mas, resp. jestli to obnovi i system kdyz do nej neco doinstalujes..., nicmene premountnuti korenoveho souboroveho systemu z ro(readonly = "pouze pro cteni") do rw(readwrite = "cteni a zapis"):
Kód: [Vybrat]
sudo mount -o remount,rw /

Bohužel, něco asi dělám špatně, když do terminálu napíšu tu instrukci sudo mount -o remount,rw /, vyskočí mi jen seznam všech povelů k instrukci mount. Zkusil jsem i sudo mount ro remount,rw /, výsledek stejný...pomůžete?

Ivo Válek

Re:Ubuntu Phone, nakup a zkušenosti
« Odpověď #16 kdy: 13. 07. 2016, 06:50:40 »
Prosba pro Nobody (ten pravej): Bohužel, něco asi dělám špatně, když do terminálu napíšu tu instrukci sudo mount -o remount,rw /, vyskočí mi jen seznam všech povelů k instrukci mount. Zkusil jsem i sudo mount ro remount,rw /, výsledek stejný...pomůžete? Díky

Jenda

« Odpověď #17 kdy: 13. 07. 2016, 10:58:53 »
Myslím, že tam máš nějakou syntaktickou chybu, tedy, že nezadáváš to, co si myslíš, že zadáváš. Zkus například před příkaz dát echo a napipovat do hd (nebo hexdump -C, pokud tam hd není).

echo sudo mount -o remount,rw / | hd

Ivo Válek

« Odpověď #18 kdy: 13. 07. 2016, 15:17:55 »
zdravím a díky. Prosil bych zdvořile specifikovat ty instrukce pro tablet, konkrétně ten ubunťácký, BQ M10 Aquaris, děkuji. Jsem bohužel trotl, co je trpí při užívání toho Ubunntu Touch. Představte si - ze 16GB mám po pár instalacích při asi 12 nainstalovaných apkách a žádných souborech (fotky, videa) volných už jen 4,5GB!!! Uvolnit místo není čím...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 13. 07. 2016, 19:16:35 »
Představte si - ze 16GB mám po pár instalacích při asi 12 nainstalovaných apkách a žádných souborech (fotky, videa) volných už jen 4,5GB!!! Uvolnit místo není čím...

Aha, ze by ten novy, genialni balickovaci system?

nobody(ten pravej)

« Odpověď #20 kdy: 14. 07. 2016, 13:13:54 »
zdravím a díky. Prosil bych zdvořile specifikovat ty instrukce pro tablet, konkrétně ten ubunťácký, BQ M10 Aquaris, děkuji.

ta instrukce co sem psal je pro veskere existujici Linux instalace/zarizeni, jednoduse jde o to ze korenovy filesystem se prepne do rezimu cteni+zapis (readwrite, rw)...
neni mozne to uz nijak specifikovat, jedine co je potreba aby jsi to prepsal spravne :)

Jsem bohužel trotl, co je trpí při užívání toho Ubunntu Touch. Představte si - ze 16GB mám po pár instalacích při asi 12 nainstalovaných apkách a žádných souborech (fotky, videa) volných už jen 4,5GB!!! Uvolnit místo není čím...

jak sem psal uz prvne "nevim jestli je bezpecne ti dat navod", ted kdyz ctu co si mam predstavit je mi jasne ze ma obava byla na miste... ;) ono je to totiz vse "trochu" jinak... jak mas psano na strankach vyrobce:
"Usable memory
10 GB. The space available for the user may vary according to the firmware version installed. The remaining memory is allocated to the operating system, cache memory and other system elements."

takze 16GB je sice celkova velikost, ale z ktere uz pri rozbaleni z krabice si ~6GB mel zabrane(oficialne) pro system a pro uzivatele si mel volne ~10GB, takze jsi po par mesicich instalacema zabral ~50% (resp. cast zabraly cache/tmp/config soubory)... vis ktere aplikace kolik zabiraji?

btw: ted si predstav ze by jsi prepnul do readwrite a bezmyslenkovite by jsi instaloval neco pres apt-get, tak to zaplnis jeste snadneji, nebudes vedet kolik si toho a proc zabral, jak to odebrat... a nezbylo by za chvilku nic jneho nez provest kompletni prepsani flash z pocitace :) ono od vyrobce melo duvod ze vychozi stav je readonly, protoze prepnuti do readwrite a instalaci pres apt-get vyzaduje urcite znalosti, nestaci jen umet apt-get install blabla... :)

Ivo Válek

« Odpověď #21 kdy: 14. 07. 2016, 16:38:52 »
To nobody (ten pravej): Uznavam Vase nabidky a uz budu hodnej. Jen jsem nestastnej, ze si v utouchu tedy nepustim zadnou online ani IPTV, ze nevycistim system a neuvolnim si misto (nastesti mame ty pamet. karty). Ted dam laickou otazku-co se deje se systemem, kdyz uz nabobtna az k nejakemu limitu a nelze dal? Podobne bobtnaji i Androidy...Preju pekny den!

nobody(ten pravej)

« Odpověď #22 kdy: 15. 07. 2016, 01:03:24 »
nabidky? asi myslis namitky, jeste aby si neuznal :) jako klidne muzes zlobit, je to tvoje zarizeni, jen aby jsi se pak nedivil ;) ono prave s tim cistenim systemu pri readwrite bys to mohl posrat, takove to "tohle smaznu, to nevim na co je a urcite to nepotrebuju" ;)

co se bude dit s Ubuntu Touch pri nabobtnani netusim, pristroj s UbuntuTouch zatim zadny nemam, takze z praxe nevim, ale asi  budes muset pak neco odmazat :)

Jinak ohledne toho zabrani mista, koukal si co ti teda kolik zabira? Nebo netusis kde ?Nastaveni/O_tomto_telefonu(tabletu?zarizeni?)/Uloziste/Obsazeno/(Seradit)Podle_velikosti ;)

Ivo Válek

« Odpověď #23 kdy: 15. 07. 2016, 20:05:51 »
Zdravím, šlo ofkoz o námitky...:-). Jinak-našel jsem si tedy obsazení mého úložiště a výsledek je následující, ačkoli zdůrazňuji, že momentálně nemám (a předtím jsem měl jen málo) žádné fotky, videa a ani jiné soubory na pevné paměti, čistě systém a aplikace. Tablet jsem koupil na jaře a tehdy v něm bylo volných 7,9GB, teď už těch 4,5. Pořádí obsazení podle velikosti: Systém 5,5GB, aplikace 1,9GB (mám jich cca dvacet, něco už bylo, něco jsem přidal...ostatní soubory 3,2GB, pak už jen drobky dohromady 5MB. Mně samozřejmě ani nenapadne sám něco odmazávat, prácě proto mi chybí nějaký Ubuntu Tweak, nebo Bleachbit. A propos: Nedávno jsem do desktopového Ubuntu nainstaloval ten...bit, ale poprvé jsem viděl, že tam nejsou zaškrknuté žádné čistící volby, takže jsem byl jako lamoid v pytli...poradíte, co bych si mohl dovolit sám zaškrknout, bez nebezpečí? Díky, pěkný víkend přeju!