Čím čistit matnou obrazovku?

gleng

Čím čistit matnou obrazovku?
« kdy: 19. 12. 2021, 11:14:52 »
Banalna otazka no ked pozeram co maju v obchodoch na cistenie tak mi pride ze to je vsetko take univerzalne na sklo aj na mobily a nikde necitam o tom ze to neposkodi matnu upravu povrchu proti odleskom. Ktory pripravok by ste teda odporucili?
« Poslední změna: 19. 12. 2021, 13:20:50 od Petr Krčmář »

RDa

• 3 058
    • Zobrazit profil
Re:Čím čistit matnou obrazovku?
« Odpověď #1 kdy: 19. 12. 2021, 15:11:39 »
Voda, jar, papirove obrousky / kapesniky.

vcunat

• 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 12. 2021, 15:20:23 »
Taky bych nic nekupoval.  Já používal vždy jemný hadřík (třeba na optiku/brýle, pokud to chcete vzít do extrému).  A v případě většího znečištění maličko obyčejného (tekutého) mýdla na ruce.  Asi je dobré si dát pozor, aby ta voda nestékala.

« Odpověď #3 kdy: 19. 12. 2021, 17:28:10 »
Citace
papirove obrousky / kapesniky
zarucene poskrabe, nejvic ty navlhcene ubrousky na bryle z marketu.

maličko obyčejného (tekutého) mýdla na ruce
Tak to je zarucena rada jak tam mit vetsi smouhy nez i predtim. Myju bryle jedine kapkou JARu (dnes uz jen tou stejne pojmenovanou znackou ikdyz mene ucinnou, nez pred nemeckou akvizici).
U notebooku bych pouzil tu kapku do hadriku ne na obrazovku a hadrik pomoci vody napenit aby hadrik nebyl ale tak mokry aby voda z neho nestekla pod ram, takhle jsem si kdysi podelal notebookovou obr. ackoliv jsem hadrik uplne vlhky nemel a necekal jsem ze ta troska co tam stekla napacha tolik skody.
« Poslední změna: 19. 12. 2021, 17:34:14 od Venda Jetel »

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil

Ymzk

« Odpověď #5 kdy: 20. 12. 2021, 16:47:08 »
Mam OCD a teda verte mi. Viem ako vycistit monitor tak ako ma byt :) Ked sa mi ktokolvek planuje dotknut obrazovky vytahujem noz.
Ale teraz vazne. Vyskusal som snad vsetky produkty na cistenie LCD a verte mi. Toto je jediny produkt : https://www.alza.cz/aq-sonorous-cleaning-kit-d514243.htm

« Odpověď #6 kdy: 20. 12. 2021, 18:17:09 »
Roky používám : kuchyňské papírové ubrousky + obyčejnou okenu(na monitory, televize, mobily, okna, zrcadla).

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 20. 12. 2021, 18:47:03 »
[...] Ale teraz vazne. Vyskusal som snad vsetky produkty na cistenie LCD a verte mi. Toto je jediny produkt : https://www.alza.cz/aq-sonorous-cleaning-kit-d514243.htm
bud si nezkousel tohle, nebo ti neverim ;-) pouzivam na matne LCD Thinkpadu...

Ymzk

« Odpověď #8 kdy: 20. 12. 2021, 19:05:55 »
[...] Ale teraz vazne. Vyskusal som snad vsetky produkty na cistenie LCD a verte mi. Toto je jediny produkt : https://www.alza.cz/aq-sonorous-cleaning-kit-d514243.htm
bud si nezkousel tohle, nebo ti neverim ;-) pouzivam na matne LCD Thinkpadu...

Od D-Clean som skusal niekolko produktov :) Skus ten aq sonorous :)

« Odpověď #9 kdy: 20. 12. 2021, 20:04:43 »
Cmouhy bude delat jakykoliv hadrik az se zanese nebo mydlo ktere obsahuje tuky  ;)
Kdyz nekdo tvrdi ze mu neco delalo cmouhy, tak ale nedodal v jakem stavu a z jakeho materialu bylo to neco cim roztiral ten cistic. Okene bych taky veril u skla ale displaye dnes nejsou z klasickeho skla, tak jsem to ani nikdy nezkousel ;)
« Poslední změna: 20. 12. 2021, 20:11:59 od Venda Jetel »

« Odpověď #10 kdy: 20. 12. 2021, 20:22:07 »
Mně se na čištění monitorů osvědčily papírové vlhčené ubrousky na obrazovyk a spol. z Lidlu.

anonacct

« Odpověď #11 kdy: 20. 12. 2021, 21:31:19 »
Kup si ten hadřík of Apple za litr, prej i čistí :)

« Odpověď #12 kdy: 21. 12. 2021, 08:52:03 »
Okene bych taky veril u skla ale displaye dnes nejsou z klasickeho skla, tak jsem to ani nikdy nezkousel ;)
Ale funguje to. Valím to tak už cca 10 let. Taky jsem měl strach to zkusit, než jsem si uvědomil že ntb obměnuji cca každé 3-4 roky. A monitory či TV cca 10 let. Spotřební elektroniky jsem si tehdy přestal vážit. Obrazovky čistím tak cca 1x 1/4 roku a nevidím žádné požkození za ty roky. 2 roky zpět jsem si koupil novou 4K Sony a taky čistím okenou či podobnými přípravky a naprosto žádný problém za ty dva roky.

Sofa či pohovky z kůže taky čistím normálně vodou s JARem. A funguje to.

Pravděpodobně až příliš věříte marketingovým kampaním a PR z REKLAM, jejichž jediným cílem je prodat předražené zbytečnosti lidem. Hold to buď riskneš na zařízení, které chceš za rok vyměnit a vyzkoušíš to nebo budeš věřit reklamám a kupovat draze. Its your choice.

« Odpověď #13 kdy: 21. 12. 2021, 11:57:26 »
Když se zeptám laicky, měla vy okena vadit? Předpokládám že jde o stejný materiál ale jen s "hrubou strukturou" a žádná antiROFLexní vrstva tam není (na matné - jaký význam)

« Odpověď #14 kdy: 22. 12. 2021, 04:08:37 »

Pravděpodobně až příliš věříte marketingovým kampaním a PR z REKLAM, jejichž jediným cílem je prodat předražené zbytečnosti lidem.
Opak je pravdou, pravdepodobne mate vadny odhad na lidi ;) pisu o JARu a ty o koze.
Je to o tom ze okena obsahuje alkohol a displaye  jsou z nejakeho plastu kterym skodi a vyrobce predtim varuje, proste dam na jeho slova a zkratka si nechci poskodit nove koupenou vec. Treba ani Arvu me nenapadlo zkouset.