Onehdy mě napadlo, jak by bylo pěkné mít v domě boxy, do kterých by zásilkové společnosti v době nepřítomnosti ukládaly balíky. Jelikož mám skrytou aplikaci pro čtení myšlenek, zobrazila se mi reklama na právě takové schránky. Má to jednu nevýhodu, provoz schránek je závislý na jedné společnosti, které se po uplynutí zaváděcí doby musí platit měsíční poplatky. To já bych si představoval více otevřený systém, kde bych si tyto funkce koupil už při pořízení a platil jen elektřinu.
Systém by měl fungovat jako sestava několika skříní různých velikostí, umístěných někde v přízemí bytového domu. Obyvatel by si mohl na daný den (nebo delší dobu) skříň zarezervovat, čímž by získal přístupový kód pro vložení zásilky a tento kód by poslal dopravci. Kód by případně fungoval i jako jednorázový vstupní kód pro vstup do domu. Obyvatel by potom zásilku vyzvedl pomocí svého přístupového čipu či svého kódu. Po uplynutí zápůjční doby by se skříň odemkla, aby ji neblokovaly nevyzvednuté zásilky. Pokud by doručovatel zjistil, že balík se do skříně nevejde a byla by volná větší skříň, použil by funkci "větší balík", čímž by se přerezervovala větší skříň a on by uložil balík tam. Jednorázový kód pro vložení zásilky by fungoval třeba jen 15 minut od prvního zadání.
Asi by to bylo podobné jako A**aboxy, akorát by to sloužilo jen obyvatelům daného domu pro libovolné doručovatele (včetně České pošty) a bez závislosti na nějakém poskytovateli. Vlastně by to mohlo být rozšíření přístupového a komunikačního systému v domě. Víte o takovém systému?