Hibernace na Fedoře 13 a Asusu X51

Hibernace na Fedoře 13 a Asusu X51
« kdy: 01. 05. 2011, 23:21:49 »
Ahoj, na notebooku Asus X51 mam nainstalovanou Fedoru 13. Ovladace funguji, uspani do ram funguje, ale na disk se uspat neda. V linuxu jsem spise zacatecnik, takze si s logem asi sam neporadim, pomuzete mi jej prosim nekdo rozlousknot a pripadne navrhnot reseni?
log je v priloze (snad je sparavny)
« Poslední změna: 01. 05. 2011, 23:44:11 od Petr Krčmář »

Sten

Re: Hibernace na Fedoře 13 a Asusu X51
« Odpověď #1 kdy: 17. 06. 2011, 21:04:21 »
 Zkus se podívat do nastavení Grub zavaděče. Na řádku s jádrem by mělo být zapsané asi tohhle: resume=/dev/sda2 ještě před položku: ro
 To /dev/sda2 by měla být adresa tvého swap oddílu, kam se vše při hibernaci uloží.
 Grub2 (nepoužívám): zde by jsi měl asi editovat tenhle soubor: /etc/grub.d/40_custom a pak v příkazové řádce dát příkaz: sudo grub-update

Grub: edituje přímo soubor: /boot/grub/menu.lst
tady by měl výsledek vypadat asi takhle: "kernel /vmlinuz26 root=/dev/sda3 resume=/dev/sda2 ro"

S-

« Odpověď #2 kdy: 18. 06. 2011, 10:19:57 »
Dik,po editu v grube to jede taky, ale zkousel jsem si aktualizivat kernel a pak jsem manualne editoval grub, ted to tedy jede na obou kernelech.

Sten

« Odpověď #3 kdy: 18. 06. 2011, 13:37:24 »
 Je divné, že taková věc není ve Fedoře vyřešená a ta položka se tam automaticky nepřidává sama po instalaci jádra.
 Možná počítají s tím, že budeš používat jiný sleep backend - uswsusp. Tam se to snad nastavuje v /etc/suspend.conf přídáním resume device = /dev/sda2. Normál nastavení systém by mělo být tak, že se pro hinbernaci zkusí prve použít uswsusp a teprve pokud to není dostupné, tak se použije kernel funkce. Je možné, že to bude vyžadovat další konfiguraci, ale s Fedorou nemám zkušenosti, tk nevím.
 Prostě bych se mrknul  na wiky k Fedoře o uswsusp (s2disk, s2ram a s2both) a nainstaloval to, protože to je nezávislé od jádra a mělo by fungovat vždy. Jen při spuštění z hibernovaného stavu musíš použít naprosto stejné jádro, jinak by jsi se mohl dočkat nepříjemného překvapení, ale tak je to vždy při použití hibernace.

S-

PS: Výhodou uswsusp je, že si navíc můžeš nastavit kompresi ukládání dat z ram a taky se ram může ukládat do souboru a nejen do swap oddílu)

« Odpověď #4 kdy: 18. 06. 2011, 14:39:46 »
Nebyl to totiz zavadec fedory, byl od ubuntu automaticky vygenerovany pri instalaci.

Sten

« Odpověď #5 kdy: 18. 06. 2011, 15:40:16 »
 Hmm, tak tohle jsem nějak z toho popisu nepochytil. Hlavní asi je, že to funguje.
 V každém případě použití uswsusp by tento problém mělo řešit mnohem obecněji. Já bych rozhodně použil uswsusp , protože se tak nastavení zaváděcího oddílu přenáší do /etc a tam ti do toho nemá co sahat jiný systém při nějaké automatické aktualizaci - konfiguraci.
 Navíc pokud ti Ubuntu vygeneruje celkově špatný řádek v Grubu, všimneš si toho okamžitě při startu. Prostě Fedora nenaběhne a tak to jednoduše ručně opravíš a vše jede dál. Hlavní, že doteď žádná škoda nenastala, jen jsi ztratil pár minut času.
 Na druhou stranu, horší je pokud ti systém bootuje bez problémů a jen tam chybí ta informace resume="něco", tak si toho můžeš všimnou až v okamžiku po hibernaci, kdy se systém klasicky startuje a ne probouzí z hibernace. Navíc, teď již ke škodě s velkou pravděpodobností dojde!

S-

« Odpověď #6 kdy: 18. 06. 2011, 17:48:32 »
Prave v grubu od ubuntu chybelo resume"neco" , coz jsem zjistil a pri probouzeni, skoda nevznikla zadna. Bylo jen znacne nepohodlne vse poustet, FF, mail, terminal, monitory...