Ahoj,
prosím o radu s připojením disku, který se používá v dualbootu v kubuntu i ve windows.
donedávna jsem používal (jeden z provních výsledků na googlu):
UUID=AB1234567890 /d ntfs-3g defaults,nls=utf8,umask=000,dmask=027,fmask=137,uid=1000,gid=1000,windows_names 0 0
/d, protože jsem zvyklý mít ve win D na data typu filmy, atd. a E na pracovní věci.
do /d mám i symlinkované "downloads" ve win i v kubuntu.
Funguje to celkem dobře, ale často bývají problémy s právy. Jakmile jeden ze souborů upravím v kubuntu, tak ve woknech to řve, že k tomu souboru nemám práva. Často stačí odkliknout "získat oprávnění" (jako administrator), ale v některých případech po více editacích z obou os se to zasekne a ve win to zůstává readonly s tím, že na to má práva pouze nějaké system_authority a oprava pro mě znamená víceméně náhodné kliknání v řízení práv, jelikož nějkou logiku tam hledám marně...
Otázky tedy zní:
1) Jak připojit D: (ntfs datový disk z woken) do /d a to tak, aby byly všechny soubory přístupné rw všem uživatelům z obou os?
2) Jakým způsobem řešit stejný problém, když chci, aby disk E: byl stejně přístupný (rw) pod /e, ale pouze pro mě s tím, že by nemělo dojít k žádné změně práv ve win?
Díky