Hardwarová akcelerace VP9 na Haswell ve Windows 7

Hamparle

• 365
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
Hardwarová akcelerace VP9 na Haswell ve Windows 7
« kdy: 05. 12. 2020, 18:52:29 »
Chci zprovoznit HW akceleraci dekodovani vp9 na Windows 7, CPU Haswell mobilní.
Tady na tom linku jsem se dočetl, že by to mělo umět partial hw dekodování (čemuž rozumím, že to bylo doprogramováno až po vydání fysického  Intel Silicon-u a je to tam dobastlené přes nějaké shadery, takže to asi bude efektivní někde napůl mezi SW decodingem a HW decodingem  spotřebou třeba jako u H264)
Nahodil jsem tedy nový driver
Dokonce se raduji z poznámky New features: ...- Improved video playback through partial hardware acceleration support for the VP9 video format..

Ale po restartu jsou výsledky stejné: zatížení CPU je furt 100% u 4K(13W) , kolem 90% u 1440p(12W), 50% u FULL_HD(9W), což je situace stejná jako před instalací.. Spotřeba grafiky GT Power furt kolem 1-3W. 4K se je hodně sekané, 1440p občas.  (Odbočka 4K H264 je naprosto OK)
Zkoušeno v chromu na youtube a pak v MPC playeru, který podporuje hw akceleraci(reálně funguje mi na h264), v options má samozřejmě i volby pro AV1,VP9, h264 a všude je na výběr zakázáno nebo VLD bit strem. Stejně se mi ale pak v přehrávači ukazuje že dekodování probíhá přes ffmpeg threaded. A jde samozřejmě o 8bit yuv420p

Ptám, se funguje to někomu nebo jsem nesplnil a přehlédl nějaký předpoklad?

A řečnická otázka: umí linux "~HW" akceleraci dekodování VP9 na Haswellu?
« Poslední změna: 06. 12. 2020, 19:13:14 od Petr Krčmář »

k3dAR

• 3 102
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Hardwarová akcelerace VP9 na Haswell, Windows 7.
« Odpověď #1 kdy: 05. 12. 2020, 19:26:31 »
btw: v pripade ze bys neznal doplnek prohlizece h264ify...

Re:Hardwarová akcelerace VP9 na Haswell, Windows 7.
« Odpověď #2 kdy: 06. 12. 2020, 15:31:23 »
Pokud chce víc jak 1080p musí mít VP9 nebo AV1 a bojím se, že částečnou podporou se myslí buhví co.

Zřejmě přes ovladač, pokud bude nastavený výchozí Windows Renderer, ale stejně to bude stát za starou bačkoru.
Chce to nativní podporu ve video části GPU. Ta částečná bude, že některé funkce lze akcelerovat, možná to trošku pomůže, ale... bude to o pár procent lepší jak jen CPU.

btw: v pripade ze bys neznal doplnek prohlizece h264ify...
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Hamparle

• 365
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
Re:Hardwarová akcelerace VP9 na Haswell ve Windows 7
« Odpověď #3 kdy: 08. 12. 2020, 13:20:05 »
Doplněk znám (i enhanced, který má checkboxy pro víc kodeků). a právě víceméně kvůli němu se ptám, protože začly problémy, zaprvé víc než FULLHD není dostupné s AVC a za druhé mi chrome hlásí,  nějakou chybu s HTML, když doplněk zapnu