Vyčištění foťáku Canon 50D

Vyčištění foťáku Canon 50D
« kdy: 25. 04. 2025, 15:23:48 »
Ahoj všem, zejména Davidovi Ježkovi.

Umí někdo z Olomouce správně vyčistit foťák? Tohle jsem fotil včera https://www.heronovo.cz/vcerejsi-bourka-nad-olomouci/, fotka OK, bouřka pěkná, málo blesků, ale chce to vyčistit. Tu fotku bych mohl prohnat LightRoomem a vyčistit ty jednotlivé černé skvrny, ale chci to vyčistit fyzicky.

Tak prosím o nabídku.

Re:Vyčištění foťáku Canon 50D
« Odpověď #1 kdy: 25. 04. 2025, 17:44:28 »
Ahoj všem, zejména Davidovi Ježkovi.

Umí někdo z Olomouce správně vyčistit foťák? Tohle jsem fotil včera https://www.heronovo.cz/vcerejsi-bourka-nad-olomouci/, fotka OK, bouřka pěkná, málo blesků, ale chce to vyčistit. Tu fotku bych mohl prohnat LightRoomem a vyčistit ty jednotlivé černé skvrny, ale chci to vyčistit fyzicky.

Tak prosím o nabídku.

Mám doma čistící nástroje - stětec na objektivy i s tou stěrkou, na sklo funguje perfektně. Potom ofukovací balónek, na prach funguje perfektně. Ale toho čipu se ani nedotknu, protože stále fotí pro mne dostatečně a nechci jej ani poškrábat ani zničit. Isopropyl alkohol by mu neměl nic udělat, ten mám také, ale zkoušet to nebudu.

Re:Vyčištění foťáku Canon 50D
« Odpověď #2 kdy: 26. 04. 2025, 15:32:21 »
Nakonec jsem to vyřešil sám, zde je návod (od v tomto směru amatéra). Mám alergii na pyl, takže nemůžu jít ven. Půjčil jsem si čističku vzduchu a jeden pokoj se zavřeným oknem jsem na plné otáčky čističky nechal vyčistit cca 30h. Potom jsem si nasadil roušku, to kdybych náhodou kýchl, tak ať to není ještě špinavější. Očistil foták z vnější strany co možná nejlépe od prachu. Oddělal jsem objektiv, nastavil čas na 30s (lze použít režim B, ale nejlépe ve dvou lidech. Za těch 30s otevřené závěrky a zrcátka mimo oblast čipu jsem ofukovacím balónkem cca 5s vyfoukával vnitřek kolem čipu. Tohle jsem zopakoval asi 20x během 10 minut. Foťák je ve výrazně lepším stavu a fotí mnohem lépe. Už není potřeba editovat skvrny v LightRoomu.

Na co si dát pozor: postupujte velmi pečlivě, pomalu a s dlouhými časovými odstupy mezi kroky! Já nastavil 30s a pracoval jsem pokaždé asi pouze 5s a potom jsem počkal na dokončení cyklu a zavření závěrky a přiklopení zrcátka. Nikam nespěchejte, klidně si na to vemte hodinu, sami v jedné čisté místnosti (hlavně čistý vzduch). Žádný líh jsem nepoužil! Ani 99% čistý isopropyl. Rouška je fajn (i třeba jen před poprskáním nebo ukápnutí sliny. Brýle jsou fajn ať tam nespadne třeba řasa. :)

Tuto nabídku je tedy možné uzamknout a časem smazat.