Další knihovny pro C

MaBo

Další knihovny pro C
« kdy: 15. 05. 2011, 18:36:29 »
Ahoj, doufám, že mne tu nikdo neukamenuje, ale chci se zeptat, zda existují i jiné knihovny C pro win32 než jen ta standardní? Koukal jsem, že GNU C je jenom pro UNIX like systems a pro win jsem nic zatím nenašel. Pokud ano, je možné to nějak zkombinovat s např. MinGW? A dál, je možné dělat pod win s QT v C a nepoužít C++? Nebo je to všechno na houby a bylo by lepší pod win dělat jeno v C#?
Díky za odpovědi.

MaBo

alefo

Re: Další knihovny pro C
« Odpověď #1 kdy: 15. 05. 2011, 18:45:55 »
Nerozumiem, aký je hlavný problém. Na Windowse je možné programovať oproti Cygwin alebo MingW, oba projekty poskytujú POSIXovú medzivrstvu, takže program sa bude dať skompilovať aj oproti Linuxu, aj oproti Windowsu.

Qt nemá binding pre C (na rozdiel od GTK+).

Pokiaľ je cieľom vyrobiť GUI aplikáciu, čo pobeží len na Windowse, tak tam je suverénne najlepšie C#.

MaBo

« Odpověď #2 kdy: 15. 05. 2011, 20:58:52 »
Díky. Jsem začátečník v C, už nějakou dobu dělám věci se standardní knihovnou a tak jsem si říkal, že bych se porozhlídl, jestli by se nedalo dělat i něco jiného, než vylepšovat vlastní texťák nebo nějaké utility pro svou práci (matice, jednoduché datábáze atd.) Asi to srovnávám s .NETem.Z mého laického pohledu je jednodušší vytvořit něco do praxe v C# než v C. Jednoduše řečeno, nevím, kam v C dál ačkoli bych v tom pokračovat chtěl, když jsem se prodral přes poitery a spol. Je to opravdu tak, že C je primárně pro systémové věci + low level jednočipů a spol? Jaké s tím máte zkušenosti?

MaBo

František

« Odpověď #3 kdy: 15. 05. 2011, 21:34:53 »
Pro C/C++ existuje velké množství knihoven a bindů. Je třeba si uvědomit, že C/C++ jsou programovací jazyky (nikoli frameworky nebo toolkity). Záleží na tom, co chcete vyvíjet. Termín "vytvořit něco do praxe" je naprosto nicneříkající.

Můžete pokračovat tak, že se naučíte například GTK + GObject, GStreamer + Cairo + Pango, OpenGL, Boost knihovny, POSIX, Python a jeho Python/C Api, MuParser nebo některé z desítek dalších témat. Několik málo knihoven pro C/C++ je vyjmenováno na wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Category:C_libraries a http://en.wikipedia.org/wiki/Category:C%2B%2B_libraries

MaBo

« Odpověď #4 kdy: 16. 05. 2011, 08:46:24 »
Díky všem.

MaBo

« Odpověď #5 kdy: 16. 05. 2011, 11:14:08 »
Programovat dnes v C cokolvek ine ako nejake lowlevel/embedded veci je nezmysel. Pokial chces zostat u toho C, tak aspon C++, aj ked k spravnemu objektovemu jazyku ma este daleko. Co sa tyka predoslej rady ( gtk, gstreamer, ... ), ma zmysel to studovat len v pripade, ze chces stavat GUI aplikacie nad C. A s tym gtk by som sa dobre rozmyslel a zvolil by som radsej prepracovanejsie a zrozumitelnejsie QT. Boost-u sa vyhni oblukom, hnusnejsiu kniznicu som hadam este nevidel, ta dokaze cloveku chut k programovaniu dokonale zhnusit.

Pokial s programovanim zacinas, malo by vacsi zmysel zacat nejakym jednoduchsim jazykom, java, groovy, ruby, python, ... Nie kazdy potrebuje hned na zaciatok vediet, na co su pointre a ako funguje pointerova aritmetika ( aj ked ovladat takuto vec povazujem za prinosne, smeruje to ale hlbsie k architekture ako k programovaniu ).

v

« Odpověď #6 kdy: 16. 05. 2011, 11:19:06 »
Programovat dnes v C cokolvek ine ako nejake lowlevel/embedded veci je nezmysel. Pokial chces zostat u toho C, tak aspon C++, aj ked k spravnemu objektovemu jazyku ma este daleko. Co sa tyka predoslej rady ( gtk, gstreamer, ... ), ma zmysel to studovat len v pripade, ze chces stavat GUI aplikacie nad C. A s tym gtk by som sa dobre rozmyslel a zvolil by som radsej prepracovanejsie a zrozumitelnejsie QT. Boost-u sa vyhni oblukom, hnusnejsiu kniznicu som hadam este nevidel, ta dokaze cloveku chut k programovaniu dokonale zhnusit.

Pokial s programovanim zacinas, malo by vacsi zmysel zacat nejakym jednoduchsim jazykom, java, groovy, ruby, python, ... Nie kazdy potrebuje hned na zaciatok vediet, na co su pointre a ako funguje pointerova aritmetika ( aj ked ovladat takuto vec povazujem za prinosne, smeruje to ale hlbsie k architekture ako k programovaniu ).

flamebait

TkTz

« Odpověď #7 kdy: 16. 05. 2011, 11:37:52 »
NEODPOVÍDÁM přímo na otázku ale:
Pro začátečnika, který chce vidět za sebou odvedenou práci bych doporučoval allegro.h. Což je knihovna pro tvorbu jednoduchych 2D her. Da se na tom stravit celkem dost casu a clovek se na tom naucit dobre algoritmizovat ... Sám jsem pomocí této knihovny vytvořil bludiště a myslím si, že mi to hodně dalo !

E.

« Odpověď #8 kdy: 16. 05. 2011, 13:07:24 »
Al ze si nekde to bludiste odnekud stahnout a zahrat ? :D

JS

« Odpověď #9 kdy: 16. 05. 2011, 13:59:43 »
Programovat dnes v C cokolvek ine ako nejake lowlevel/embedded veci je nezmysel.

Je to trochu flame, nicmene, takove veci jako webserver, nebo vyhledavac, proste cokoli na zpracovani velkeho mnozstvi dat nebo nejaky vypocet mi neprijdou zrovna jako low-level a C se na ne hodi celkem idealne (nebo spis k nemu neexistuje v soucasnosti, krome snad C++, ale tam je to spis otazka osobni preference, alternativa).