V notebooku nefunguje jiný LVDS monitor

V notebooku nefunguje jiný LVDS monitor
« kdy: 30. 12. 2019, 22:00:42 »
V notebooku se mi rozbil display, tak jsem ho nahradil jiným  (asi z odešlé televize), co má stejný konektor LVDS. Možná rozlišení nesedí, ale podezřelé je, že když ho zapojím do běžícího systému, tak se ihned notebook vypne. čím to je? Zkoušeno i když byl připojen VGA kabelem externí monitor i nebyl. Nezkoušel jsem to zatím OS, pouze v BIOSU nebo boot menu.

Není problém v nějakých VESA NEBO EDID režimech, které jsou natrvalo nabondované někde v tabulce specifikace HW notebooku (SSDT apod či co.)  To by mě ale potom zajímalo, jaktože běžně se dají měnit displeje v noteboocích (typicky Lenovo T400-T450  výměna 1366x768 za fullHD bez žádné SW zásahu pokud vím)

Re:V notebooku nefunguje jiný LVDS monitor
« Odpověď #1 kdy: 31. 12. 2019, 00:51:27 »
"LVDS" (low-voltage differential signalling) není specifikace konkrétního rozhraní, je to jen fyzická vrstva (jako např. RS-485 Vám řekne, co tam je kdy za napětí, ale ne, jestli po těch drátech běhá Modbus, Bacnet, Profibus, ...).

LVDS jen specifikuje chování jednoho páru diferenciálních vodičů. Ne kolik jich tam je, a už vůbec ne pinout :-) takže je možné (a podle popisovaného chování velmi pravděpodobné), že jste tam prostě šlusnul nějakou napájecí větev do země a mašina vypnula.

V praxi se po tom u displayů nejčastěji provozuje FPD-Link/FlatLink, který je v několika nekompatibilních verzích.

m1x

Re:V notebooku nefunguje jiný LVDS monitor
« Odpověď #2 kdy: 31. 12. 2019, 15:31:15 »
No, někdy to funguje (stejné zapojení signálů v konektoru), někdy to nefunguje ale aspoň cosi to zobrazuje (trochu jiné zapojení konektoru, nebo vadný konektor) a někdy se z toho parádně zakouří, i plamínek vyskočí... měl jsi štěstí.