Dobry den,
Zvazujem stavbu domaceho NAS s pouzitim uz starsieho HP microserver Gen8 (zrejme repas alebo bazar, lebo novy zozeniem len tazko). Moja predstava je pouzit 4 HDD disky na RAID (este presne neviem ktory) a 1 SSD disk na system. SSD by malo byt mozne pripojit miesto optickej mechaniky do tzv ODD SATA. Primarne by NAS malo sluzit na zalohovanie dat, nejaky druh replikacie by mal byt teda samozrejmostou. Sekundarne by mohol sluzit ako DLNA/Plex server pre Smart TV, obcas mozno nejaky ten Docker virtual kontainer ako je teraz v mode aj na Synology resp QNAP. Mobilna appka a pristup spoza NATov atd. by bol tiez fajn. Linuxu a PC sa nejaky ten rocik venujem no radsej by som skusil nieco ako FreeNAS v nadeji ze to chytre hlavy vyladili lepsie ako by som to dokazal ja.
1. Natrafil som na video
https://youtu.be/co8wuIUpDJc?t=270kde sa spomina problem s bootom disku pripojeneho do ODD. Okrem spravneho BIOSu sa spomina aj controller (neviem ci sa vo video hovori o "right" alebo "RAID" controller - pravdupovediac neviem co si pod tym predstavit a ci je to software alebo hardware)
Ak spravne chapem tak mozne riesenia su:
- zapojit SSD disk do RAIDU kde nebude ziadny iny disk
- nahrat boot loader na microSD/USB a odtial nabootovat system z SSD disku
Ake mate skusenosti s bootom z ODD?
2. Je mozne pouzit s tymto zariadenim RAID6? Podla toho co som sa docital tak RAID6 funguje len s licencnym klucom. RAID0, RAID1, RAID5 by mali fungovat automaticky, o inych RAIDoch neviem. Je mozne na gen8 este zohnat tieto kluce?
3. Predpokladam ze licencne kluce k RAID su nutne pre hardwarovy RAID. Stretol som sa s nazorom ze dnes je uz viac menej jedno ci softwarovy alebo hardwarovy - moc sa mi to ale nechce verit - zaujimal by ma Vas nazor. Znamena to ale ze softwarovy RAID si mozem urobit akykolvek chcem?
4. ake mate skusenosti s HPE smart array P222 resp P221 alebo podobynmi zariadeniemi v suvislosti s gen8?
5. Aky RAID by ste odporucili pre 4 disky? osobne sa mi pozdava 5 alebo 6 koli vacsej kapacite ako 1 resp 0 + 1. Trochu sa ale desim toho co sa moze pohnojit ked sa tento typ "rozsype". Z RAID1 si viem predstavit obnovu dat ale z RAID5 resp RAID6 mam nocne mory.
6. ake pevne disky odporucate? Posledne som videl vela zlych recenzii na seagate. Naopak Hitachi a Toshiba si ludia chvalia. U WD neviem - pred 15 rokmi boli fajn ale to je uz hodne davno
7. Na co konkretne a kolko x cca ste pouzili ILO? Cital som vela hejtu na gen10 prave koli absenci ILO. Pravdupovediac neviem ci by mi to na domacom NAS az tak chybalo (samozrejme v produkcii je to ina kava) ale nikdy som to nemal, takze neviem posudit a preto ma zaujima vas nazor.
8. Ma zmysel podla Vas pouzivat Gen8 vzhladom k tomu ze repas vyjde priblizne rovnako ako nova gen10? Mate nejaku lepsiu alternativu ku gen8?
Dakujem kazdemu za radu a ze to docital az do konca