Jak na UNIXu dočasně zakázat automatický mount kterékoli jednotky

šupisch

Dobrý den, chtěl bych vědět, jak v operačním systému GNU Linux, Apple OS X udělám, aby se mi po vložení USB disku NEPŘIPOJIL (v současném stavu vidím, že po vložené v mount přibyde rádek a dokonce ani ne read-only!).  Ieálně Dočasně během běhu systému. Nebo když už nic tak jen v režimu read only.

Hledal jsem na google docela dlouho hesla diskutil automount disable USB OR Drive OR prevent unknown nebo "os x"  disable auto mount usb connected sudo, ale buď jsem našel mlhu (furt se opakuje auto mount login). Nebo lamy radí  (na stackoverflow, quora) napsat do fstab řádek, ale to je uplné nepochopení (to je jako kdybych si chtěl na mobilu zakázat přijímat hovory od všech migrantů, ale musel je nejdřív všechny obvolat a zeptat se jich), jednak dokud disk někam nepřipojím, neznám jeho ID a také bych musel pro každý disk se crcat s editací fstab. Potřebuji aby, to fungovalo pro všechny disky univerzálně (kromě vyjímek, jako třeba moje osobní fleška)

Je na to nějaký příkaz v diskutil, rmmod nebo systemdctl?

Potřebuji, aby to fungovalo bez nutnosti restartovat systém atd, přidávat parametry v GRUBU.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
Re:Jak na UNIXu dočasně zakázat automatický mount kterékoli jednotky
« Odpověď #1 kdy: 24. 10. 2018, 11:10:45 »
Uprime, tohle jsem jeste neresil, ale asi bych hledal odpoved v pravidlech udev (na debianu /lib/udev/rules.d) Predpokladam, ze podle techto pravidel system rozpozna removable disk a provede jeho pripojeni.... Takze upravou "spravnych"pravidel docilite vyrazeni tohoto mechanizmu. Pak uz by stacilo napsat jednoduchy skript, ktery automount zapne ci vypne dle vasich potreb. Aspon tak se mi to ted jevi.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 10. 2018, 11:27:53 »
sudo launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.diskarbitrationd.plist

http://krypted.com/mac-security/disable-disk-arbitration/

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 10. 2018, 17:05:13 »
U GNU/Linuxu to lze v zavislosti na pouzitem desktopu, naklikat... v Xfce to mam v "Nastaveni/Vymene zarizeni"
https://docs.xfce.org/_media/xfce/thunar/1.6/thunar-volman_storage-tab.png

Vice info:
https://docs.xfce.org/xfce/thunar/using-removable-media

« Odpověď #5 kdy: 24. 10. 2018, 17:42:46 »
presne tak. urcite cez udev to pojde..

Mozes skusit toto.
https://askubuntu.com/questions/652905/how-to-disable-usb-automount-in-xubuntu-14-04

« Odpověď #6 kdy: 24. 10. 2018, 18:49:03 »
Přesně jak pravil jeden kolega předřečník, v GUI systému by měla existovat volba 'Automount removable media'.
Nevím jak jinde, ale jsem si jist, že mé xubuntu to tak má.

Jen tam těžko doklikáš výjimku pro 'Tvou flashku'...

karlik

« Odpověď #7 kdy: 24. 10. 2018, 19:28:50 »
Prostě do /etc/fstab přidej tento řádek, určený pro tvůj flashdisk:

UUID=8f987e22-54fc-9921-989c-fb3912eca1kbe /mnt/mojeflaska1            auto    noatime,nodiratime,noauto,owner,users 0       0

UUID flashdisku zjistíš příkazem blkid nebo ls -l /dev/disk/by-uuid.
Měl by jsi mít vytvořený adresář /mnt/mojeflaska1.

Po vložení flashdisku potom nedojde k automatickému připojení.
Pokud by jsi chtěl flashdisk potom připojit, můžeš ručně, z cmd: mount /mnt/mojeflaska1.
Pro read-only se přidá parametr ro (noatime,nodiratime,noauto,owner,users,ro).
Pro připojení pouze rootem odstraníš parametr users.

Testováno na Debian Jessie + Xfce.

karlik

« Odpověď #8 kdy: 24. 10. 2018, 19:32:10 »
Jo tak to neřeší tvůj problém, pardon.  :)

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24. 10. 2018, 19:35:48 »
k tomuto jeste pridam:
- v KDE to lze naklikat take, dokonce vcetne vyjimek
- v Gnome vidim v Nastaveni jen poznosti upresnit co se deje s CD/DVD/Audio/Video/BR/SW(ze by toto? to bych ale cekal jen pro autorun)/SW_pro_Win, nevidim ale moznost pro normalni USB "MassStorage", nachazim jen jak to naklikat v DConf

Luzir

« Odpověď #10 kdy: 24. 10. 2018, 23:44:30 »
Tak v gnome to je, nastavení - podrobnosti - Média.  Zajímalo by mě co tato volba "mění v pozadí" ve strojovně linuxu, jestli komentuje nějaký řádek v udev.rules nebo vypíná systemd službu...