HW a CPU pro webserver

Kit

Re:HW a CPU pro webserver
« Odpověď #30 kdy: 25. 10. 2018, 21:54:01 »
Načítání stránek je ok, i ty cronjoby, že jdou delší dobu nevadí, ale jde o to, že chci ten elastic search, chci užívat na serveru program na lepší práci s kompresi fotek, to mi hosting nedá samozřejmě. VPS co jsem zkoušel, tam jsem vždy narazil na to, že výkon není stále stejný. Ano, dedikač by se většinu dne kopal do zadku, ale pokud by lepší výkon, lepší hledani... Kdyby každý den toto přineslo zisk 1 000 Kč navíc, pak je nějaký rozumný stroj i housing brzy zaplacen. Když by se udělalo rozumné zálohování, tak v případě havárie serveru by se nechalo i celkem rychle (za pár hodin) případně sehnat jiný, podobný stroj a jet na něm. Sice jsem moc mrtvých hw na servery neviděl, ale stát se může vše.

Vyzkoušej https://cloudimage.io/ a máš po problémech se zpracováním fotek. Utáhne ti to pak i obyčejný webhosting.

« Odpověď #31 kdy: 25. 10. 2018, 22:33:46 »
Načítání stránek je ok, i ty cronjoby, že jdou delší dobu nevadí, ale jde o to, že chci ten elastic search, chci užívat na serveru program na lepší práci s kompresi fotek, to mi hosting nedá samozřejmě. VPS co jsem zkoušel, tam jsem vždy narazil na to, že výkon není stále stejný. Ano, dedikač by se většinu dne kopal do zadku, ale pokud by lepší výkon, lepší hledani... Kdyby každý den toto přineslo zisk 1 000 Kč navíc, pak je nějaký rozumný stroj i housing brzy zaplacen. Když by se udělalo rozumné zálohování, tak v případě havárie serveru by se nechalo i celkem rychle (za pár hodin) případně sehnat jiný, podobný stroj a jet na něm. Sice jsem moc mrtvých hw na servery neviděl, ale stát se může vše.

Vyzkoušej https://cloudimage.io/ a máš po problémech se zpracováním fotek. Utáhne ti to pak i obyčejný webhosting.

Ale na fotkách to podle všeho nestojí. Nemůžou to blokovat právě ty cronjoby (izolace transakcí, zámky...)? Já bych nasimuloval zátěž (jmeter nebo něco podobného) a zaměřil se na analýzu úzkého hrdla. Zkoumal bych, kolik server unese s cronjobama a bez nich. Samozřejmě někde v testovacím prostředí, ne v produkci.

Dedikovaný server si můžete pronajmout i na zkoušku, a taky není VPS jako VPS.

MP

« Odpověď #32 kdy: 26. 10. 2018, 10:13:14 »
V cem jsou napsane ty cronjoby? Kde je vypocetni logika - ve skriptu nebo v db? Jaka je zatez db pri vypoctech, resp. jake jsou zakladni parametry (zamky apod)?

Tomas95

« Odpověď #33 kdy: 26. 10. 2018, 11:10:17 »
Chápu ten problém s VPS. Jako zákazník opravdu nemůže vidět samotné vytížení toho fyzického stroje (CPU, diskového SSD pole etc.). Dále si také kupuje výkon v počtu vláken CPU a už v podstatě není na něm a mnohdy ani neví, na jakém a jak starém CPU to na konec poběží.

V každém případě pro Váš use case by VPS mělo stačit, jen si musíte vybrat dodavatele se kterým se jasně domluvíte na jakém fyzickém stroji to poběží a ideálně si třeba vyhradit vlastní diskové pole (to taky není problém domluvit), abyste IO měl operace jen pro sebe.

Na samotné zrychlení stránek, pak může (mimo jiné) pomoci využít služeb nějaké CDN a statický obsah do ní cachovat.

Tomas95

« Odpověď #34 kdy: 26. 10. 2018, 11:28:54 »
Jinak bych se asi osobně úplně vyhnul myšlence kdy všechno "nacpete" do jednoho fyzického serveru, včetně rotačních disků pro zálohy. Z hlediska risk managementu je to časovaná bomba - zvláště pak když vám na tom fyz. serveru odejde nějaká fyz. součástka a vám může trvat i pár dní ji sehnat.

Pokud Vás ten Eshop živí - tak určitě zálohovat vše na jiný server, který bude v jiné lokalitě (úplně ideálně mít úložiště i DB v clusteru, tak aby mohl běžet záložní web server někde jinde). Vzpomeňme na případy kdy do DC natekla voda a bylo po serverech...

sropage

« Odpověď #35 kdy: 26. 10. 2018, 11:57:23 »
já měl hosting za 120 Kč ROČNĚ vč. domény (nebudu dráždit blokovače reklam a REKLAMU neudělám)

Homeatcloud

« Odpověď #36 kdy: 30. 10. 2018, 10:12:34 »
Není pravdou, že uživatel VPS nevidí, zda je nebo není hypervizor přetížen. Linux na skvělé nástroje na monitorování výkonu. Třeba na iostat je vidět, zda je disk, ač virtuální, zatížený, nebo zda má velké latence operací. Zákazníka nemusí zajímat důvod, ale může si opatřit důkazy a žádat nápravu. Stejně tak přetížený procesor hypervizoru prozradí kolonka Steal v top. Všechny tyto hodnoty jdou grafovat vhodným nástrojem, např. collectd nebo monitorix.

V připadě, že byste chtěl poradit s výkonem, hoďte si kopii e-shopu k nám na VPS a s optimalizací Vám poradíme.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 30. 10. 2018, 12:22:27 »
Není pravdou, že uživatel VPS nevidí, zda je nebo není hypervizor přetížen. Linux na skvělé nástroje na monitorování výkonu. Třeba na iostat je vidět, zda je disk, ač virtuální, zatížený, nebo zda má velké latence operací. Zákazníka nemusí zajímat důvod, ale může si opatřit důkazy a žádat nápravu. Stejně tak přetížený procesor hypervizoru prozradí kolonka Steal v top. Všechny tyto hodnoty jdou grafovat vhodným nástrojem, např. collectd nebo monitorix.

V připadě, že byste chtěl poradit s výkonem, hoďte si kopii e-shopu k nám na VPS a s optimalizací Vám poradíme.

Nekdy jo, a jinde ne  - a odpust si reklamu/self promo