Síťová infrastruktura: rozdělení gigabitového Ethernetu

kapes

Ked mi ide od routera jeden kabel tak ako ho mam rozdelit do dvoch PC? Co sa na to pouziva switch? Potreboval by som ho nejak rozdelit. Na stole mam totiz 2 dektopy vedla seba a jednym sa pripajam cez kabel a druhym cez wifi ale chcel by som mat obidva pripojene kablom (typ 6 - gigabit) lebo je to o dost rychelsie. A nechcem tam viest 2 kable.
« Poslední změna: 02. 10. 2018, 13:17:37 od Petr Krčmář »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Sietova infrastruktura rozdvojka na 1000 MB Ethernet
« Odpověď #1 kdy: 02. 10. 2018, 13:05:27 »
Přesně tak, potřebuješ switch.

« Odpověď #2 kdy: 02. 10. 2018, 13:06:34 »
Ked mi ide od routera jeden kabel tak ako ho mam rozdelit do dvoch PC? Co sa na to pouziva switch? Potreboval by som ho nejak rozdelit. Na stole mam totiz 2 dektopy vedla seba a jednym sa pripajam cez kabel a druhym cez wifi ale chcel by som mat obidva pripojene kablom (typ 6 - gigabit) lebo je to o dost rychelsie. A nechcem tam viest 2 kable.

Áno, switch. Napríklad https://m.alza.sk/tp-link-tl-sg105-d389663.htm

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. 10. 2018, 13:08:38 »
A kdyz chci posunout ukazovatkem na obrazovce, mam pouzit mys?

A k cemu je vubec klavesnice?

Si nekdo dela pr... a nebo to snad mysli vazne?

Re:Síťová infrastruktura: rozdělení gigabitového Ethernetu
« Odpověď #4 kdy: 02. 10. 2018, 14:04:29 »
Ta otázka zas není tak mimo. Občas se mě na to někdo ptá, jestli se dá Ethernet rozdělit nějakou rozbočkou, pokud chci mít na konci jen dva počítače. Navíc opravdu rozbočky existují, ale na protistraně (kterou uživatel už nevidí) je protikus, který dva původní Ethernetové kabely sloučí do jednoho vedení (2×4 dráty). V kanceláři si to pak stejnou věcí zase rozdělíte na dva porty, ale pokud uživatel tohle celé neví, tak se domnívá, že to je jen klasická „zlodějka“ a Ethernet se takto dá rozdělit.

Obecná odpověď je: použij switch.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 02. 10. 2018, 14:42:45 »
Ta otázka zas není tak mimo. Občas se mě na to někdo ptá, jestli se dá Ethernet rozdělit nějakou rozbočkou, pokud chci mít na konci jen dva počítače. Navíc opravdu rozbočky existují, ale na protistraně (kterou uživatel už nevidí) je protikus, který dva původní Ethernetové kabely sloučí do jednoho vedení (2×4 dráty). V kanceláři si to pak stejnou věcí zase rozdělíte na dva porty, ale pokud uživatel tohle celé neví, tak se domnívá, že to je jen klasická „zlodějka“ a Ethernet se takto dá rozdělit.

Obecná odpověď je: použij switch.

A jaka "rozdvojka" funguje na Gigabit, ktery je tazatelem pozadovan?

Gigabit na 4 dratech jsem jeste nevidel

Trupik

« Odpověď #6 kdy: 02. 10. 2018, 15:16:47 »
... a kábeli Ti stačí "Cat 5e", len preboha použi správny typ - v stene ukončený zásuvkami (či patch panelom) má byť "drát", flexibilné prívody ukončené koncovkami (patch káble) majú byť typ "lanko".

kapes

« Odpověď #7 kdy: 02. 10. 2018, 16:57:42 »
A kdyz chci posunout ukazovatkem na obrazovce, mam pouzit mys?

A k cemu je vubec klavesnice?

Si nekdo dela pr... a nebo to snad mysli vazne?

omluvam  sa za otazku mozno vam pripada hlupa, ale ani vy ste to nevedeli od narodenia. Ta otazka na schwitch mi vyplynula z mojej intuicie. Je pravda ze som si o tom mohol precitat nejaky obsirny clanok, ale som v praci a musim pracovat nie citat clanky, nakupoval som a potreboval som vediet co si mam vlastne kupit a to co najskor aby som stihol alzabox do 18tej hodiny.

kapes

« Odpověď #8 kdy: 02. 10. 2018, 17:00:37 »
... a kábeli Ti stačí "Cat 5e", len preboha použi správny typ - v stene ukončený zásuvkami (či patch panelom) má byť "drát", flexibilné prívody ukončené koncovkami (patch káble) majú byť typ "lanko".

Tak tomuto co si napisal nerozumiem ani trochu :D Ale uz som objednal ten switch.

nou

« Odpověď #9 kdy: 02. 10. 2018, 17:45:18 »
Ethernet kable su z 4 parov. Kazdy par je skruteny. Kategoria kabla oznacuje aku frekvenciu vie preniest. Na 100mbit staci kategoria 5. Gigabit potrebuje 5e. Kategoria 6 by mala zvladnut az 10gbit.

Kable sa daju kubit v dvoch vyhotoveniach drat a lanko. Kabel typu lanko ma jednotlive vodice z jemnych drotikov. Typ drat su vodice z plneho drotu. Na pevnu instalaciu do steny sa pouzivaju kable typu drat. Od zasuvky do PC sa pouziva typ lanko kedze je omnoho ohybnejsi a tiez odolnejsi voci ohybu. Na co si treba dat pozor je ak si krimpluje kable sam tak treba pouzit koncovku urcenu na spravny typ kabla. Koncovka na lanko nebude fungovat spravne.

M.

« Odpověď #10 kdy: 02. 10. 2018, 19:57:40 »
Gigabit na 4 dratech jsem jeste nevidel

Já jo. Aneb rozdíl mezi 1000BaseT a 1000BaseTX (ale toto fakticky už šlo do kytek a skoro nic noveho to dneska nepodporuje, vše šlo nakonec ve prospěch prapůvodmímu "dočasnému" 1000BaseT s duplexním vysíláním/příjmem na všech čtyřech párech naráz). :-)

« Odpověď #11 kdy: 02. 10. 2018, 21:20:24 »
Já myslím, že tazatel nic krimpovat nebude. Myslím že si ke switchi koupil hotové propojovací kabely o potřebné délce. Tyto se dělají jedině v provedení licna, zapojené jsou všechny čtyři páry. Horší než CAT5e se neprodávají.