Byl jsem požádán ať vyřeším "nefunkční wifi". Dosluhující vykopávka wl-500gP už v tom zarušeném paneláku neměla šanci, navíc kde je UPC, tam je automaticky hromada UPC-wifree hotspotů, tzn. že ti blbci zaruší okolí i tam, kdy by to jinak přiměřeně fungovalo.
Takže volba je jasná - 5GHz ac a nutnost koupit nový router od číňana. TP-Link Archer C7 je v tomto ohledu jistota a bestseller, aktuálně lze sehnat hardwarovou revizi V4. Stejně tam půjde OpenWRT, ale protože V4 podporuje až 18.06, která má zrovna vyjít, tka místo instalace Release Candidate V2 jsem se rozhodl zatím prozkoumat stock firmware. Ano, určitý pokrok je znát, rozhraní TP-linku má moderní koukatelný vzhled (na rozdíl od těch šíleností např. z dílny ASUSu), ale tím to zřejmě skončilo...
Po spuštění průvodce nabádá k nastavení administrátorského hesla. Zadám poprvé, chyba, po druhé, chyba, atd...vysvětlení žásné. No nic, že by číňan blbě přeložil popisek okna a místo zadejte heslo je tam vložte heslo. Opisuju číselné heslo z papírové kartičky a je to. Později zjišťuji, že jde o defaultní heslo k wifi, které jsem jen nastavil jako administrátorské. Takže nastavíme silné heslo v administraci - opět chyba, ovšem tady už je komentář naznačující, že heslo není povoleno. Po krátkém testování je vše jasné. U produktů TP-link nejsou povoleny hesla obsahující speciální znaky.

Letmý pohled do google odhaluje, že tato parodie trvá již několik let.
No nic, doufám že 18.06 vyjde co nejdřív (termín byl 30.7). Fungovat s číňanem týden se mi jeví jako hazard...