Mám chvilku čas, takže si dovolím tuto diskuzi shrnout:
Otázka: Je prodej nebo koupě druhotné licence s datovým nosičem nebo i bez něj legální?
Odpověď: Ano je to legální, ale neplatí to celosvětově a musí být splněny určité podmínky, které lze dohledat (nebudu je tady vypisovat, bývají téměř v každém článku, který se druhotných licencí týká).
Otázka: Mohu být ochodníkem oklamán a může mně místo legální originální (prvotní) nebo druhotné licence prodat padělek?
Odpověď: Ano, můžete být oklamán.
Otázka: Jaké doklady nebo písemnosti vyžadovat, abych měl jistotu, že jsem nebyl oklamán?
Odpověď: Viz celá tato diskuze
Otázka: Existuje oficiální seznam důvěryhodných prodejců originálního (prvotního) softwaru?
Odpověď: Ano, na stránkách výrobců softwaru jsou uvedeni autorizovaní prodejci, případně lze software koupit přímo od výrobce.
Otázka: Existuje oficiální seznam důvěryhodných prodejců druhotného softwaru?
Odpověď: V diskuzi nezazněl, takže předpokládám, že není. Ani žádný odkaz na důvěryhodné hodnocení typu dTest tady nikdo nedal. A ani žádné důvěryhodné certifikáty prodejců druhotného softwaru tu nikdo nezmínil, takže asi nejsou.
Otázka: Mohu si po koupi originální (prvotní) nebo druhotné licence někde ověřit, že jsem na 100% právoplatným vlastníkem licence?
Odpověď: I když je proběhlá aktivace produktu, štítek nebo faktura náznakem toho, že jste vlastníkem, tak odpověď zní ne, protože by musela existovat oficiální databáze právních aktů při převodech licencí (podobně jako u automobilů nebo nemovitostí), tzn. každý obchodník nebo i jednotlivec by musel prodej licence do této databáze uvést, což se neděje, takže taková databáze neexistuje.
Podtrženo sečteno, tak jako u jiných bazarových věcí bude nutné používat tu kulatou věc co máme na krku.