Jak počítat s DPH a SW development pro upwork.com

Tomáš Marný

Re:Jak počítat s DPH a SW development pro upwork.com
« Odpověď #15 kdy: 03. 07. 2018, 20:14:48 »
Podle Wiki, když subjekt překročí po 12 měsících příjmy 1000000,- Kč, musí platit DPH. Základní sazba je 21%. Chapu to spravne, ze kdyz budu mit prijem 1000000.1,- Kc, automaticky prijdu o 210000,- ??? Jak jsem k tomu dosel, no predpokladam, ze zakaznik mi nebude chtit zaplatit skokekm o 21% vic, protoze ja musim prece uz zaplatit dan.

No a to me privadi k praci na upwork.com pro zahranicni zakazniky. Kdyz pracuju pro nekoho v EU pres tento server, tak se musim stat platcem DPH. Tzn. chapu to spravne, ze kdyz se jim stanu, defacto se mi na trhu prace snizi prijmy o 21%?

Ano ja vim, ze v retezci Prvotni dodavatel (ja) -> Dodavatel X -> Dodavatel Y -> Koncovy zakaznik, si muze X i Y odepsat moje DPH, ale Koncovy zakaznik si to uz odepsat nemuze?

Ja ti vam steje nechapu, jakou to ma pointu. Kdyz X je firma, Y je firma a koncovy zakaznik je firma (dodavam interni inf. system napr.), a vsichni si to DPH odepisou z dani, tak jaky smysl potom ma DPH jiny nez to, aby ho platili poctive, dane platici, obycejni lide, tzn. ti nejvetsi nuzaci? Z tohoto modelu fungovani se zda, jakoby nejlepsim zpusobem ziti bylo, aby kazda osoba byla firma. Coz z hlediska principialniho (nase spolecnost) nedava moc smysl.

Opet mi dava vetsi smysl zdaneni tak, jak je v USA.
Jaké „odepíšou z daní“? Kdo si co „odepíše“ z daní? Daňový odpis je něco úplně jiného.
Pointa je taková, že koncový uživatel dané věci/služby zaplatí státu daň z přidané hodnoty. Když si koupíte židli, tak od stromu v lese po výrobek v obchodě se na tom podílelo spousta subjektů, ale tu hodnotu nakonec budete mít doma jen vy, vy budete její uživatel, takže vy v důsledku zaplatíte tu daň. Ti všichni před vámi se jen podíleli na výrobě – pro vás. Proto prostřednictvím daňových odpočtů tu daň postupně akumulovali a hrnuli před sebou, abyste ji nakonec vy zaplatil.
V USA sice nemají DPH, ale zato tam mají daň z prodeje (sales tax), která je oproti DPH méně přehledná – spousta sazeb na různé zboží, otázka, co se považuje za retail sale a co ne atd. a samozřejmě za chyby se tvrdě platí – krácení daně je v USA pomalu horší zločin než vražda.
DPH je vynález ze 70. let, před tím byl i v Evropě poměrně nepřehledný systém různých kaskádních daní, daní z obratu, z prodeje atd. Z uživatelského hlediska je DPH rozhodně podstatně jednodušší než americká sales tax.

Onestone

« Odpověď #16 kdy: 03. 07. 2018, 20:20:50 »
Je-li to B2B, tak to bude identifikovaná osoba a reverse charge, tj. DPH 0%, jen se musí zpárovat.

tm

« Odpověď #17 kdy: 03. 07. 2018, 22:12:51 »
Z príjmov s iných štátov EÚ sa DPH zvyčajne neplatí (resp. je tam tzv. samozdanenie / "reverse charge"), z príjmov mimo EÚ tiež nie. Ale naozaj je lepšie sa popýtať daňového poradcu, riešiť dane na IT fóre je dosť hlúposť.

Lol

« Odpověď #18 kdy: 03. 07. 2018, 22:37:13 »
Ahoj, zalezi jestli firma *sidli* v EU. Pokud ano, pak se po vystaveni faktury stavas *identifikovanou osobou* cehoz jediny dusledek je ze musis podavat na financaku kontrolni hlaseni. DPH zacnes resit ve chvili kdy presahnes za poslednich 12 mesicu 1m v obratu a to tak ze si zjistis jestli je firma v zahranici platcem DPH. Pokud ano, tak budes fakturovat vesele dal stejnym zpusobem, pouze do faktury pridas noticku o *reverse charge*. Pokud ne, DPH musis odvest ty. Toto je zjednodusene vysvetleni, velmi doporucuji probrat tvuj konkretni priklad s nekym kdo veci rozumi (zkus navolnenoze.cz)

anonym

« Odpověď #19 kdy: 04. 07. 2018, 09:26:51 »
Hele a není jednodušší si nechat zřídit sro v daňovém ráji a přes něj pak dělat na upwork atp.?