Fakturace do zahranici v ramci EU - DPH atd.

Tomáš Marný

Re:Fakturace do zahranici v ramci EU - DPH atd.
« Odpověď #15 kdy: 14. 06. 2018, 02:00:30 »
a Kefalin, co je podle Vas to "přijetí zdanitelného plnění" ?

Ještě zdroj:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235

§6h:
Osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, je identifikovanou osobou ode dne přijetí zdanitelného plnění s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku, pokud se jedná o

a) poskytnutí služby,

b) dodání zboží s instalací nebo montáží, nebo

c) dodání zboží soustavami nebo sítěmi.

Ach jo...

§ 2, odst. 2:
Zdanitelné plnění je plnění, které
a) je předmětem daně a
b) není osvobozené od daně.

§ 2, odst. 1:
Předmět daně
(1) Předmětem daně je
b) poskytnutí služby za úplatu osobou povinnou k dani v rámci uskutečňování ekonomické činnosti s místem plnění v tuzemsku,

§ 5
Osoby povinné k dani
(1) Osoba povinná k dani je fyzická nebo právnická osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti, pokud tento zákon nestanoví v § 5a jinak. Osobou povinnou k dani je i právnická osoba, která nebyla založena nebo zřízena za účelem podnikání, pokud uskutečňuje ekonomické činnosti.

Co je na tom, pro boha, nesrozumitelné? Fakt mě to zajímá, protože podle všeho by se zde měli pohybovat především lidé okolo IT, u nichž by jeden předpokládal naprůměrné IQ. Přesto s tím máte problémy. OK. Ale čemu nerozumíte? Jak byste to naformulovali srozumitelněji? Opravdu mě to zajímá, byl bych rád, kdybychom měli srozumitelné zákony, velmi rád se o to zasadím, ale jak byste to teda napsali vy?

Gődel

« Odpověď #16 kdy: 14. 06. 2018, 03:20:50 »
podle všeho by se zde měli pohybovat především lidé okolo IT, u nichž by jeden předpokládal naprůměrné IQ
  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

huh

« Odpověď #17 kdy: 14. 06. 2018, 14:17:36 »
Diky za vsechny prispevky k tematu. Bohuzel v tom stale nemam jasno, a ani mezi uzivateli na rootu na toto tema zjevne nepanuje jednotny nazor 8) Na cem se nicmene vsichni shodnou (jsem neplatce DPH):

*Nebudu muset platit DPH*

Zbytek proberu s nejakym schopnym poradcem, dival jsem se na par lidi z navolnenoze.cz co podle profilu vypadali ze by problematice mohli rozumet. Diky

Onestone

« Odpověď #18 kdy: 14. 06. 2018, 14:33:02 »
Diky za vsechny prispevky k tematu. Bohuzel v tom stale nemam jasno, a ani mezi uzivateli na rootu na toto tema zjevne nepanuje jednotny nazor 8) Na cem se nicmene vsichni shodnou (jsem neplatce DPH):

Zbytek proberu s nejakym schopnym poradcem, dival jsem se na par lidi z navolnenoze.cz co podle profilu vypadali ze by problematice mohli rozumet. Diky
Vždyť to je jasné přímo ze zákona, nebudeš plátcem DPH (pokud nepřekročíš stanovený obrat). Poskytnutím služby do zahraničí (EU) ale budeš identifikovaná osoba a dostaneš od FÚ DIČ, aby si tě mohli spárovat. V podstatě je taková účetní jednotka plátcem DPH při pohledu ze zahraničí (EU), ale ne doma, což může vadit zejména na vstupu.

mhi_

« Odpověď #19 kdy: 14. 06. 2018, 21:25:49 »

Doporucil bych vybirat opravdu DANOVEHO PORADCE z https://www.kdpcr.cz/seznam-danovych-poradcu a ne nejake "ucetni radily". Staci casto i jen na to, aby vysvetlil jak se to ma spravne delat (bude to stat treba 2000/hod) a vlastni drinu nechat na "levne" ucetni dle metodiky poradce. Vetsina beznych ucetnich od toho bude chtit dat ruce pryc, protoze preshranicnim vecem vubec nerozumi. Na financaku vetsinou spravce dane netusi uz vubec, ten umi jen svoji agendu. Pamatuji dobu zacatku MOSS, kdy FU Brno netusil jak nektere veci budou za tyden fungovat.

Za platce DPH: pokud se poskytuje sluzba, tak DPH na fakture neni, zato tam musi byt odkaz na prislusne pravni predpisy (reverse charge), musi tam byt DIC prijemce sluzby a vsechno musi sedet. Podava se souhrnne hlaseni (pozor na spravny prevod na CZK), ze ktereho financak vidi kolik a kam poskytujete a kdyz mate vic klientu, obcas se kvuli necemu ozve (napr. podezrele obchody, kdy prijemce rusi/zrizuje registraci v mesic plneni, apod.). Jinak v tom nic neni.

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 16. 06. 2018, 08:33:02 »
Jestli daňový poradce nerozumí DPH a IO, asi by měl jít dělat něco jiného :-)

IO se stanete za každé (i jedno)
- přijetí služby s místem plnění v ČR odkudkoliv ze světa
- poskytnutím služby s místem plnění v EU mimo ČR
viz taky http://www.jakpodnikat.cz/identifikovana-osoba-k-dph.php

Účetní se k tomu každopádně doporučuje, taky máme spoustu podnikatelů, kteří mají reklamu na FB nebo googlu a že jsou IO vůbec netuší :-)

Jo a DIČ mají úplně všichni podnikatelé i firmy, píšou ho na daňové přiznání a EET účtenky, plátcové a IO potom i na faktury, dostanete hned po založení živnosti :-)