Archivace na Blu-ray a nedostatek mechanik

Archivace na Blu-ray a nedostatek mechanik
« kdy: Dnes v 00:29:23 »
Rozhodl jsem se pořídit Blue Ray mechaniku na dlouhodobou archivaci vybraných záloh a narážím na problém s rapidně se zmenšující se nabídkou BlueRay mechanik - nejsou, vyprodávají poslední kusy atd.

Vzhledem k tomu, že jsem to plánoval jako dlouhodobou zálohu, tak pokud i nyní pracně seženu nějakou kvalitnější mechaniku, jak dopadnu při její poruše za 5 let? Mám obavu, aby mi nezbyly disky jen k pověšení na zahradu na plašení ptáků.

Vidíte do tohodle trhu někdo?

Re:Archivace na Blu-ray a nedostatek mechanik
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 06:32:18 »
Slepá cesta.

jjrsk

• 975
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 08:41:14 »
Nikdo to nekupuje tudiz to nikdo nevyrabi, muzes poridit samozrjeme mechanik nekolik a strcit si je do kumbalu, ale ta technologie sama je uz peknych par let mrtva.

Navic pocitej s tim, ze za rekneme 10+let muzes mit problem vubec  stim, tu mechaniku k necemu pripojit. Jak si dneska pripojis treba disketovku? Musis tudiz mit i adekvatne starej zbytek HW.

Navic po vsech strankach mnohem bezpecnejsi je dat data na disk, a pokud ti jde o archiv, tak ten disk pak proste nejam ulozis. Prolem s pripojenim zustane, ale aspon nebudes resit problem s degradaci zaznamu jako takovyho.

Jimmyx

• 213
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 08:59:48 »
Navic pocitej s tim, ze za rekneme 10+let muzes mit problem vubec  stim, tu mechaniku k necemu pripojit. Jak si dneska pripojis treba disketovku? Musis tudiz mit i adekvatne starej zbytek HW.
Toto řeší externí mechanika. USB tu bude ještě dlouho. Mám ZIP mechaniku na USB pořád funguje. A když na to přijde, tak i interní PATA řadič lze koupit, lze tedy předpokládat že SATA řadič půjde dokoupit taky ještě hodně dlouho.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 11:35:40 »
Na Alze je k mání i externí disketová mechanika do USB, je nepravděpodobné, že za 20-30 let nepůjde koupit externí Blu ray mechanika. V prodeji vidím externí Blu ray zcela běžně a hned od několika výrobců. Pořád se prodávají BD disky třeba pro Playstation, určitě i filmy na BD pořád jsou a fungujou. Nevidím proto důvod, proč by v horizontu 20-30 let neměly jít dnes vypálené BD disky přečíst.

Blu-ray 100GB M-DISK nemá pro dlouhodobé uchování dat žádnou konkurenci, vyjma cloudu a datových pásek. Přijde mi ta technologie jako špičková.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 14:05:41 »
právě s tím co bude dostupné za pár let mám potíž, resp. obavy (řešením je asi skutečně koupit mechaniky 2).
DVD je na zálohy byť archivní moc malé, to se pak hromadí. Z důvodu dlouhodobé stability uvažuji spíše o 25GB asi DataLife+, ty přechody mezi vrstvama považuji za zbytečné riziko.
Odkládané pevné disky používám už teď, ale když se disk nerozeběhne kvůli zatuhnutí ložiska po dlouhé době, tak budu mít problém.

jjrsk

• 975
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 16:10:56 »
...Toto řeší externí mechanika. USB tu bude ještě dlouho. ...
Vazne? tak procpak prave ted nefungou ve win11 USB zvukovky ???

Na Alze je k mání i externí disketová mechanika do USB, ...
Jiste, a 50+% disket na ni neprectes. Proc? Protoze treba i originalni instalacni diskety pouzivaly ruzny "protikopirovaci" brikule a nestandardni formaty. To co fungovalo na nativni mechanice na ty USBckovy vubec fungovat nemusi.

A uplne stejne to je s palenejma plackama.

Schvalne, procpak bys tak rek, ze ti dneska (nejen)na widlich nebude fungovat covox? Redukci z USB si zcela jiste koupit muzes.