Firefox Facebook container vs. běžně blokovače

goosk

Firefox Facebook container vs. běžně blokovače
« kdy: 29. 03. 2018, 08:57:44 »
Zdar, zde čtu neco o nějaké technologie container pro facebook, který izoluje facebook od ostatního kontextu webu.   Ano píše se rok 2018. Zajímá mě, zda je to v něčem lepší nebo pokrokovější než můj běžný staromódní přístup:
•Blokování 3rd party cookies
•přes ublock blokování facebook (asi třech) domén globálně (+ povoleno lokálně na facebook.com), vlastně blokuji globálně cokoliv 3rd party defaultně.
• (bohuže ruční)"čištění odkazů" před jejich otevřením
• facebook si i přesto otevírám v anonymním okně, které nepřežije například déle než 8 minut

Pak doplňující otázka na poslední bod: Pokud bych otevíral facebook v neanonymním okně, změnilo by se něco, nebo by něco prosáklo?

Tedy resumé dotazu: container od firefoxu v něčem lepší (mozná v jednoduchosti použití nebo dostupnosti pro BFU, pokud tohle řeší některý z nich)
« Poslední změna: 29. 03. 2018, 09:03:11 od Petr Krčmář »

martin

Re:Firefox Facebook container vs. běžně blokovače
« Odpověď #1 kdy: 29. 03. 2018, 09:53:30 »
Neni to jen o Facebooku, kontejneru si muzete vytvorit libovolne mnozstvi pro libovolny obsah. Kdyz si vytvorite kontejner pro Facebook a nastavite si, ze veskere odkazy souvisejici s Facebookem se budou otevirat v tomto kontejneru, neni mozne, aby se Facebook dostal ke svemu cookie z jineho kontejneru napr. prostrednictvim social buttons. Ani se nemusite zabyvat "cistenim odkazu".
U vaseho reseni si musite davat pozor, abyste Facebook pokazde navstivil pouze v anonymnim okne a neulozil si tak jeho cookie. S kontejnerem tohle resit nemusite, klidne muzete mit cookie ulozene.

goosk

To je asi výhoda kontejnerů, že jsou flexibilní, i když v tom článku nebo ten use case kdy mám skříňky Finance, pracovní, Osobní, to vypadá, že to vůbec autoři nepochopili. Přeci když půjdu nakupovat otevřu si eshopy , vyhledávač, srovnávač tak to mezisebou může komunikovat, nejejbože když se pak na shopu vytvořím registraci....

A opět, když si budu otevírat linky z facebooku ve stejném kontejneru, tak tak cílová stránka stejně může vyčuchat, odkud se na ni přišlo, tím, že má stejné session space jako facebook. Nota bene, když tam si nebudu hlídat čištění odkazů. (pozor jednak odkazy vedoucí z facebooku l.facebook.com?url=cil.com/clanek.html a druhak cíl cil.com?utm_shit=fromfacebook)

tedy jedna věc je moje soukromí  (že se někam přihlásím a tím mě můžou sledovat)a druhá věc je  nevyzrazování "statistik" a metrik stránkám, co kdy , kde odkud (tím, že se stránka dozví "referer" bez ohledu na uživatele)

Jak někdo naznačil v článku ke konci, problém bude možná s pochopením konceptu.