Práce kontraktora - spousta dotazů

lllllordik

Práce kontraktora - spousta dotazů
« kdy: 13. 04. 2018, 11:49:44 »
Ahoj, zvazuju zacit pracovat jako kontraktor a chtel bych znat zkusenosti od lidi, co takto pracuji.

1) Jsem Javista, mam 5+ let zkusenosti, z toho vetsinu ze "zapadniho zahranici", hlavne s core Java. Rekl bych si nejradeji o 8k / MD. Je to v CR realne?

2) Chtel bych se po zapracovani dostat alespon na 2 dny prace z domova. Je to tu pruchozi?

3) Pocitam pribliznou cistou mesicni mzdu pomoci vzorecku: 0.87 * 20 (MD per month) * X, kde X je rate za MD. Da se to takto nahrubo odhadnout? Jde mi hlavne o ten koeficinet 0.87.

4) Bylo mi sdeleno, ze standard je 20MD per month. To mi vychazi na 1.75 volneho dne mesicne (2018 ma 250 pracovnich dni, 261 vcetne placenych svatku) coz mi dava 21 (12 * 1.75) dnu "volna za rok" jako kontraktor. Rozdil mezi zamestnancem s 4 - 5 tydny dovolene a 11 dny placenych svatku mi vychazi cca 10 - 15 dni volna navic pro zamestnance. Je tato uvaha spravna?

5) Vysledny balik penez co prinesu domu pocitam jako: (0.87 * 20 * X) - cena_ztracenych_10_az_15_dnu_extra_dovolene_rocne_za_mesic Co dale musim jeste odecist od vysledneho baliku? Tzn. Jake jsou "naklady" kontraktora mimo to ze  plati socialni, zdravotni a odvadi dan z vydelanych penez a nema standardni dovolenou (pokud se tyto polozky daji vubec pokladat za naklad)?

Diky moc za vsechny vecne odpovedi. A prosim odpustit si odpovedi typu "tak to zkus a uvidis" - chtel bych vedet zkusenosti lidi co takto pracuji, nechci abych kvuli neznalosti prostredi a protrelemu recruiterovi prichazel zbytecne o penize atd.
« Poslední změna: 13. 04. 2018, 13:17:54 od Petr Krčmář »

Youda

Re:Prace kontraktora - spoustu dotazu
« Odpověď #1 kdy: 13. 04. 2018, 12:03:25 »
Ahoj, zvazuju zacit pracovat jako kontraktor a chtel bych znat zkusenosti od lidi, co takto pracuji.

1) Jsem Javista, mam 5+ let zkusenosti, z toho vetsinu ze "zapadniho zahranici", hlavne s core Java. Rekl bych si nejradeji o 8k / MD. Je to v CR realne?

2) Chtel bych se po zapracovani dostat alespon na 2 dny prace z domova. Je to tu pruchozi?

3) Pocitam pribliznou cistou mesicni mzdu pomoci vzorecku: 0.87 * 20 (MD per month) * X, kde X je rate za MD. Da se to takto nahrubo odhadnout? Jde mi hlavne o ten koeficinet 0.87.

4) Bylo mi sdeleno, ze standard je 20MD per month. To mi vychazi na 1.75 volneho dne mesicne (2018 ma 250 pracovnich dni, 261 vcetne placenych svatku) coz mi dava 21 (12 * 1.75) dnu "volna za rok" jako kontraktor. Rozdil mezi zamestnancem s 4 - 5 tydny dovolene a 11 dny placenych svatku mi vychazi cca 10 - 15 dni volna navic pro zamestnance. Je tato uvaha spravna?

5) Vysledny balik penez co prinesu domu pocitam jako: (0.87 * 20 * X) - cena_ztracenych_10_az_15_dnu_extra_dovolene_rocne_za_mesic Co dale musim jeste odecist od vysledneho baliku? Tzn. Jake jsou "naklady" kontraktora mimo to ze  plati socialni, zdravotni a odvadi dan z vydelanych penez a nema standardni dovolenou (pokud se tyto polozky daji vubec pokladat za naklad)?

Diky moc za vsechny vecne odpovedi. A prosim odpustit si odpovedi typu "tak to zkus a uvidis" - chtel bych vedet zkusenosti lidi co takto pracuji, nechci abych kvuli neznalosti prostredi a protrelemu recruiterovi prichazel zbytecne o penize atd.

Koeficient neni 0.87 ale spis 0.8, coz je i tak dobre.
Tento koeficient plati pro vydajovy pausal 60%, ktery je omezen na 1 mega trzeb, to co je nad je daneno bez pausalu.

https://www.penize.cz/kalkulacky/danova-kalkulacka-osvc

8k za jawu je obvykle pro EE, pro SE nevim, tam poptavka zas tak velka neni

Y,

« Odpověď #2 kdy: 13. 04. 2018, 12:06:31 »
Heledte, jde jste vzal ten koeficient 0.87? To mi přijde těžce optimisticky. Když jsem měl živnost, tak jsem danil procentem že zisku, pro it to bylo tuším 30 %. Neplatil jsem zdravotní, neplatil jsem sociální. Od boku bych střelil koeficient 0.5, ale radši si to spočítejte přesně, záleží I na tom, jak sikovnej jste/budete z danemi - odpocty na děti, manželky, hypotéky, spoření...

Phi

« Odpověď #3 kdy: 13. 04. 2018, 12:10:55 »
1) Spíš ne. Takhle placený člověk buď maká jako tahač kaštanů z ohně na relativně krátkých projektech nebo je to klíčová osoba a dělá na HPP.  Obyčejný schwarzak je rád za 5000.
2) to už se nabízí i zaměstnancum, schwarzak kolikrát dojde jen na konec a začátek sprintu
3)whatever
4)zhruba, zjisti si přesně co tím myslí, obzvlášť v období vánoc
5)viz bod tři, ale nejspíš HW a připojení k internetu pokud potřebuješ něco extra. Další skrytou položkou bývá místo na práci. Singlovi je třeba jedno, ale jak s někým bydlíš může být potřeba vlastní pracovny akutní a viděl jsem i kontraktory, co nakonec začali jezdit do coworkingu, protože to doma nešlo.

jpu

« Odpověď #4 kdy: 13. 04. 2018, 12:55:17 »
Citace
Obyčejný schwarzak je rád za 5000.
2) to už se nabízí i zaměstnancum, schwarzak kolikrát dojde jen na konec a začátek sprintu
To je cca 200e/MD. To kde davaju tolko na HPP? Len aby som vedel. :D

jpu

« Odpověď #5 kdy: 13. 04. 2018, 12:59:48 »
Ja poviem, ako funguje vami zmienovany svarc. Dostanem PC/notebook, pracovne miesto, firemne benefity (skolenia, kurzy, rozne firemne akcie). Vela firiem sa stavia k SZCO ako ku zamestnancom len s tym rozdielom, ze nemaju dovolenku, lekara, stravne listky. Clovek na TPP dostane mozno 2500e/brutto (1790e/netto), clovek na svarcak dostane na fakturu 3500-4000e. Stale sa oplati byt svarcakom, lebo dostanem viac penazi, ist pausalom 60% sa tiez oplati, alebo ked ma vysoke vydaje (resp. ako dokaze optimalizovat). Ze sa to neoplati, su kecy. Neoplati sa to len vtedy, ak je rozdiel mozno par stovak eur.

Phi

« Odpověď #6 kdy: 13. 04. 2018, 13:07:22 »
Citace
Obyčejný schwarzak je rád za 5000.
To je cca 200e/MD. To kde davaju tolko na HPP? Len aby som vedel. :D
Ta 2) znamená že se vyjadruju k bodu 2) - tedy jestli je možné dva dny pracovat z domova. Abyste teda věděl.