Výběr 3D tiskárny

Re:Výběr 3D tiskárny
« Odpověď #15 kdy: 26. 03. 2018, 08:23:40 »
Ještě se dělají tzv. CopperFill (s mědí) a BronzeFill filamenty, které po vytištění a následném "vykartáčování" vypadají jako by ty výtisky byly z mědi nebo bronzu. To se používá na nějaké sošky a podobně.
Případně i struny s drceným dřevem.
Dneska těch možnosit různých tikových materiálu jsou nepřeberné, ať se jedna buď o "technické" nebo designové vlastnosti. Ale nejběžněji se co vím dneska tiskne PLA (cena, nenáročný tisk a slušné mechanické vlastnosti), ABS (dobré mechanické vlastnosti, dobrá teplotní odolnost ale bývá problém s tiskem a taky při tisku většiná ABSek dost nepříjemně smrdí) a PET-G (kompromis mezi vlastnosti ABS a PLA). Ikdyž abych řekl za sebe, tak s tiskem ABSka jen neměl takové problémy jako s tím PET-G, s tím se mi nedaří stále se rozumně domluvit, ale možná to bude způsobené mojí debilitou, kdy jsem včera večer zjístil, že jsem si při čištění trysky poškodil její ústí, takže uvidíme s novou tryskou...

Kamos

anonym (ten pravej)

« Odpověď #17 kdy: 26. 03. 2018, 09:30:57 »
Ze kdyz je o neco velky zajem, ze se nesnizuje cena.

Lucky

« Odpověď #18 kdy: 26. 03. 2018, 18:26:02 »
Wow to jsem ani netušil, že se vše pohlo tak rychle dopředu, děkuji všem co tu něco napsali, dlouho jsem hledal fórum kde by se takhle obecně rozebral 3D tisk.

« Odpověď #19 kdy: 26. 03. 2018, 19:18:19 »
Co si myslíte o tomhle?

https://diit.cz/clanek/pro-velky-zajem-58-sleva-na-3d-tiskarnu-prodlouzena-zbyva-jen-par-kusu
Anet A8, je dost populární kvůli ceně, ale taky jsem viděl docela dost fotek vyhořelých Anetu. Je to proto, že jednak je tam plastový rám a taky a hlavně dost nekvalitní konektory. Není to úplně špatný základ, má velkou komunitu okolo, ale chce to "vytunit", upravit aby z toho byla použitelná tiskárna.

Pokud číňana, tak vím že jsou celkem dobré reference na CR-10 ale tam je ta cena vyšší.

JardaA

« Odpověď #20 kdy: 26. 03. 2018, 20:45:56 »
dost nepříjemně smrdí) a PET-G (kompromis mezi vlastnosti ABS a PLA). Ikdyž abych řekl za sebe, tak s tiskem ABSka

V radioamaterskem foru vyjadrovali spokojenost hlavne s PET-G. Radioamateri maji asi trochu jine pozadavky nezli vetsinovi uzivatele, jedna se jim jednak o vf vlastnosti, jednak o odolnost vuci povetrnostnim vlivum a UV zareni. Zatim jim chybi zkusenosti delsi nez zhruba dva roky. Nicmene i tak, ABS pry venku rychle tvrdne, krehne a vrstvy se odlupuji.

« Odpověď #21 kdy: 26. 03. 2018, 22:50:42 »
Ono je to tak, že každý ten plast se hodí na něco jineho. Ten PET-G je mechanický fakt dobrý, ale neznamená to obecně, hodně záleží i na vyrobci filamentu. Takže to že líp snáší uv bych věřil.
Vyhodou ABS je možnost "vyhladit" výtisk působením acetonu, to pokud vím tak jiný plast neumí, případně ho použít jako support material u multimaterial tisku a pak ho v tom acetonu rozpustit, pokud zbytek vytisknu v acetonu odolnem plastu.