Existuje zadání sudoku, které nemá řešení a neporušuje pravidla?

Kompinátor

Zajímalo by mě, zda existuje zadání sudoku, které si neodporuje pravidům (stejná čísla v řádku...) ale zároveň není řešitelné.

A jak tohle sudoku vymyslet? Šlo by to třeba nějakým generátorem(záleží i jakém, jestli generátor sudoku nebo generátor náhodných čísel, do políček s ohledem ne omezení číslic), který ověří, že dané sudoku nemá řešení? Nestane se rovnou, že takto vymyšlené sudoku bude rovnou porušovat pravidla?

Řešitel

Zajímalo by mě, zda existuje zadání sudoku, které si neodporuje pravidům (stejná čísla v řádku...) ale zároveň není řešitelné.

Ano, existuje. Když jsem psal program na řešení sudoku (protože mi připadalo že sudoku je extrémně stupidní zábava a chtěl jsem se ujistit že to chápu správně) tak jsem takových zadání omylem našel spoustu jen tím že jsem si vstupní data prostě vymýšlel náhodně místo abych opsal nějaké správné zadání.

A jak tohle sudoku vymyslet? Šlo by to třeba nějakým generátorem(záleží i jakém, jestli generátor sudoku nebo generátor náhodných čísel, do políček s ohledem ne omezení číslic), který ověří, že dané sudoku nemá řešení? Nestane se rovnou, že takto vymyšlené sudoku bude rovnou porušovat pravidla?

Záleží co myslíte těmi pravidly. Setkal jsem se i s takovou definicí že správně zadané sudoku má mít právě jedno řešení.

Figdk

Vymysli sudoku, ktore odporuje pravidlam, odober  problematicke prvky a over ze sudoku nie je riesitelne.
Priklad
Kód: [Vybrat]
1 2 3 . . . . . .
4 5 6 . . . . . .
. . . 7 8 9 . . .

Správně zadané sudoku má právě jedno řešení. Zadání sudoku, které to nesplňuje, vymyslíte snadno – třeba když bude zadaná jenom jediná číslice. K zadání, které nemá řešení, ale v daném stavu splňuje všechna pravidla, dojdete docela snadno při řešení nějakého správně zadaného sudoku, pokud do nějakého políčka, kde v tu chvíli při splnění pravidel může být několik číslic, vyplníte jednu z nich a zrovna ne tu správnou.

ehmmm

Záleží co myslíte těmi pravidly. Setkal jsem se i s takovou definicí že správně zadané sudoku má mít právě jedno řešení.

S touhle definici jsem se setkal taky a povazuji ji za spravnou.

asdf123

https://www.youtube.com/watch?v=MlyTq-xVkQE
tu je odpoved aj s vysvetlenim :)

xul

Kdyz si predstavim graf strom jako souhrn vsech reseni od prazdneho zadani, tak bude nejake zadani s ridkymi cisly,ktere muze skoncit vice moznostmi.

Kompinátor

Aha, tak změna, nevěděl, jsem že neshoda v definici způsobí zásek. Takže je jedno, zda sudoku má právě  1 nebo více ,řešení, protože se ptám na zadání sudoku, které má 0 řešení, takže explicitní požadavek na 0 řešení přepisuje požadavek na právě 1 nebo ≥1  řešení v pravidlech sudoku

Nicméně  Figdk to ukázal...