Wau, si vylepšujete karmu, fakt mi až překvapivě skvěle pomáháte, moc děkuji.
Takže fail2ban ani nemá význam instalovat, chápu, není tak důležitý, jak si uživatel, co mi to napsal myslel, akorát mě popletl. No pravidelnou aktualizací se ty známe přehmaty (díry) eliminují, nebo se pletu? Já fakt nepoužívám moc služeb, fakt jen SNMP, SSH, HTTP, HTTPS nic víc mě nenapadá, tam doufám známé díry ve stable verzích nejsou. Dobře, souhlasím se změnou z firewalld -> iptables.
Každá služba má svůj síťový port a běží na určitém protokolu TCP/UDP, případně na obou. Pokud chci otevřít port např 80 a nemohu na internetu najít, jestli běží na TCP nebo UDP, mohu pro jistotu otevřít raději oba a ono si to už nějak poradí?
Jestli to dobře chápu, měl by můj iptables konfigurační soubor vypadat nějak takhle, určitě tam mám nějaké chyby?:
iptables -P INPUT DROP # zahazovat pakety vstupující do mého serveru libovolným portem
iptables -P OUTPUT DROP # zahazovat pakety vystupujících z mého serveru libovolným portem
##### Nějaké standardní nezbytnosti, většině z nich ani nerozumím a rozumět nechci
iptables -A INPUT -m conntrack --ctstate ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
##### Povolení ICMP packetu pro ping
INPUT -p icmp --icmp-type ping -j ACCEP
##### cokoliv na localhostu bude fungovat, například můj web, který chci vidět jen já ze svého serveru
-A INPUT -i lo -j ACCEPT
##### pouze OUTPUT, jelikož můj web, který tam běží je určen pouze pro prohlížení na localhostu, asi běží na TCP i UDP, zcela jistě OUTPUT, příkazy směrem ze serveru do jiných serverů
-A OUTPUT -p udp --dport 80 -j ACCEPT
-A OUTPUT -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
-A OUTPUT -p udp --dport 443-j ACCEPT
-A OUTPUT -p tcp --dport 443-j ACCEPT
##### SNMP démon pro monitorovací aplikaci, která je na jiném serveru, asi OUTPUT
-A OUTPUT -p udp --dport 161 -j ACCEPT
-A OUTPUT -p tcp --dport 161 -j ACCEPT
##### SSH démon, asi běží na TCP i UDP, zcela jistě INPUT, příkazy směrem do serveru
-A INPUT -p tcp --dport 22 -j ACCEPT
-A INPUT -p udp --dport 22 -j ACCEPT
##### Done. Snad jsem na nic nezapomněl, ale to poznám podle toho zda mi nějaká služba přestane fungovat. :-D