Automatický WOL NAS

lps

Automatický WOL NAS
« kdy: 15. 02. 2018, 13:54:26 »
Ahoj,

Chcel by som ako domáci NAS používať nejaký lacný xeon server. Bude to slúžiť pre domáce účely ako úložisko, backup, Plex,... (žiadne veci, ktoré musia bežať 24/7). Stačí prístup na lokálnej sieti.

Je možné prevádzkovať to tak, že v nečinnosti sa celý server uspí, a v prípade potreby sa server prebudí automaticky (idle režim by sa znížil z teraz cca 40w na 2W).

Ide mi o to, aby bfu nemusel zobúdzať server magic packetom, ale aby stačilo na klientovi jednoducho kliknúť na ikonu sieťového disku, počkať 20 sec a mať k tomu prístup.

Je možné aby klienti (mobily, pc, telka) pristupovali k diskom na uspanom servere ako keby boli online (stačilo by počkať, kým sa server zobudí). Bez nutnosti, aby oni museli posielať magic packet - o to by sa staral napr. router

Kit

Digi

Re:Automatický WOL NAS
« Odpověď #2 kdy: 15. 02. 2018, 21:15:05 »
Jakkýkoli lepší NAS. Na co živit 40W mrchu?

trubicoid2

« Odpověď #3 kdy: 15. 02. 2018, 21:17:32 »
tak on se neuspí, ale vypne

automaticky wol mě nenapadá jak

lps

« Odpověď #4 kdy: 16. 02. 2018, 12:47:07 »
@Kit:
Na prípadný Plex transcode videa potrebujem procesor s passmark aspoň 2000, tvoj uvedený atom má iba 1500. V tomto smere sú fajn procesory J1900 (zvládnu aspoň 1 transcode stream).

@Digi: Veď práve o to ide, že nechcem živiť 24/7 40W potvoru, ale nech je 80% času v sleep mode, kde bude brať 2W a plný výkon poskytne iba keď bude potreba

Nepotrebujem nutne vypínať/hibernovať. Stačí, keby bol v sleep mode a zobudil sa.

Trubicoid2

« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2018, 13:15:29 »
Nepotrebujem nutne vypínať/hibernovať. Stačí, keby bol v sleep mode a zobudil sa.

Tak wol je právě zapnutí vypnutýho počítače

Jestli bude jen spát pomocí s2ram třeba, tak spotřeba bude víc než vypnutý a navíc desktopy/servery to moc nepodporují, spíš laptopy

nocturne.op.15

« Odpověď #7 kdy: 16. 02. 2018, 15:36:11 »
u "velkého" serveru tohle budu řešit také - pomocí NodeMCUv3, který bude detekovat přítomnost  "zajímavých" klientů (notebooky, zapnuté libreElec) v síti a na základě toho budit bestii. Zatím ve fázi plánování, trvalá spotřeba serveru je něco kolem 150W, což mě netrápí v zimě, ale ukrutně štve přes léto...

lps

« Odpověď #8 kdy: 16. 02. 2018, 15:56:07 »
@dustin:
skvelý odkaz s tutorialom ako budiť server/NAS pomocou raspberry pi. Možnosť detekovať sieťovú aktivitu pomocou raspeberry, ktoré by zobúdzalo server ma doteraz nenapadla (namiesto raspberry použijem niečo lacnejšie s nižšou spotrebou - Nano Pi Neo alebo niečo podobné)

Lol Phirae

« Odpověď #9 kdy: 16. 02. 2018, 16:47:46 »
(namiesto raspberry použijem niečo lacnejšie s nižšou spotrebou - Nano Pi Neo alebo niečo podobné)

Jojo, doporučuju zřetězit aspoň pět nespolehlivých krámů, abys ušetřil stovku měsíčně a následně vypláznul za rok pár tisíc za odešlý disk.

8) ;D

lps

« Odpověď #10 kdy: 17. 02. 2018, 14:19:01 »
Citace
Jojo, doporučuju zřetězit aspoň pět nespolehlivých krámů, abys ušetřil stovku měsíčně a následně vypláznul za rok pár tisíc za odešlý disk.

Takže by si odporúčal radšej zostaviť niečo na Atome s nízkou spotrebou (napr. spomínaný J1900), čo bude bežať 24/7?
Je pravda, že kedy to raspberry zobúdzalo server neustále na nejakú random aktivitu v sieti, tak by to asi rýchlo zničilo disk.

Kit

« Odpověď #11 kdy: 17. 02. 2018, 15:54:18 »
Citace

Takže by si odporúčal radšej zostaviť niečo na Atome s nízkou spotrebou (napr. spomínaný J1900), čo bude bežať 24/7?
Je pravda, že kedy to raspberry zobúdzalo server neustále na nejakú random aktivitu v sieti, tak by to asi rýchlo zničilo disk.

Je to řešení, které používám a jsem s ním spokojen. Samotný "server" mi trvale bere asi 4 watty, stačí uspávat jen ten disk. Doporučuji 2,5".

kajak2

« Odpověď #12 kdy: 17. 02. 2018, 20:55:58 »
Taky bych volil spíše variantu buď koupeného NASu nebo něco zbastlit na nějaké desce s Atomem, co může jet 24/7 a jen uspává disky, než to dělat takhle složitě a do cesty ještě přidávat další zařízení. Ono to jednou, dvakrát nezafunguje a potom je celý komfort síťového úložiště v háji. Večer, chcete si pustit nějakou hudbu/film s přítelkyní/manželkou a místo toho bude stát v nějaké komoře u racku a zjišťovat, proč se ten krám nespustil.  ;D

Sám mám doma stařičký zyxel 310, lehkým bastlem jsem k tomu připojil 2 disky a ještě jeden přes usb na občasné zálohy a naprostá spokojenost.