Přístup k Sambě z Androida za Wi-Fi

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
Přístup k Sambě z Androida za Wi-Fi
« kdy: 10. 02. 2018, 20:38:23 »
Co mám googlovat když chci nějak zprovoznit, abych se dostal na svoji sambu z androida, který je za wifi-routerem, jehož wan port leží na lanu, kde je samba? Co jsem googlil, tak jsou tam návody většinou naopak - lidé se zvenčí potřebují dostat dovnitř, já vlastně zevnitř ven.

TLWR841N
« Poslední změna: 11. 02. 2018, 19:37:43 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Přístup k sambě z adroida za wifi
« Odpověď #1 kdy: 10. 02. 2018, 22:02:19 »
A ten router, to je co? Jestli to ne nejaka domaci krabka, tak to asi nepujde. Ta totiz bude blokovat porty pouzivane MS sdilenim. Jestli to je vase sit, prepojte si to vsechno na LAN stranu. Pokud si inteligentne navolite ip adresu routeru a vypnete na nem DHCP, bude to fungovat a router bude delat jen blby AP. Pokud tedy nemate nejake zvlastni masochisticke duvody k pouziti dalsiho NATu na siti.

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. 02. 2018, 22:19:25 »
Neuvěřitelné - to mě nikdy nenapadlo ani jsem nečetl, že bych mohl připojit kabel z routeru na lan port dalšího wifi-routeru. Na tom wifi-routeru jsem vypl DHCP, restart a už na mobilu sjíždím fotky a fotky ze samby v QiuckPicku :-) Díky!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 10. 02. 2018, 23:03:20 »
Ovsem pozor, pokud vam to funguje z fleku, tak asi jen proto, ze mate kliku jak z blazince. Ten wifi router musi mit nastavenou adresu z rozsahu toho existujiciho LANu, coz neni casto splneno s defaultnim nastavenim a ta adresa se nesmi tlouci s zadnou existujici adresou, coz by typicky mohl byt gateway. Je tedy vhodne ji nastavit rucne nekam mimo DHCP rozsah, napriklad na konec rozsahu. Ja mam takto na siti 192.168.1.x dva routery jako AP na adresach ....253 a ....254, gateway je deaultni adresa ....1.

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 11. 02. 2018, 07:35:12 »
Jo, měl jsem trochu štěstí... nicméně ted jsem si nastavil na routeru Adress reservation na ten wifi-router a ještě navíc mimo rozsah DHCP.  Je to TP Link.

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 11. 02. 2018, 18:50:14 »
Jen se chci ujistit: když budu chtít wifi administrovat, tak musím přepojit kabel do WAN portu, že? Protože mi to zatím jinak nejde.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Přístup k Sambě z Androida za Wi-Fi
« Odpověď #6 kdy: 11. 02. 2018, 20:52:25 »
Nechapu. Co nejde?

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11. 02. 2018, 21:36:13 »
Když se chci připojit z jiného PC na wifi-router, abych ho administroval přes webové rozhranní, tak IP adresa nenalezena. Když kabel přepíchnu do WAN portu, tak to jde normálně.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 11. 02. 2018, 22:30:06 »
No to bude asi tim, ze ten router neni na te adrese, na ktere si myslite, ze je. Jak jsem rikal, mel jste si na nem rucne nastavit adresu mimo DHCP pool, nekde ke konci rozsahu. A nejspis mate a vasich zarizenich zapnutou nejakou moderni picovinu pro BFU, jako any-ip, diky ktere vam to nejak funguje. Nebyt toho, hned byste videl, ze v tom mate bordel, protoze by to neungovalo.

Pres WAN vam to funguje asi proto, ze WAN rozhrani si vyzada adresu z DHCP a vy pak vite, kam se pripojit. Vznika tim ale otazka, ktery kreten v TP-Linku vymyslel router, ktery ma na WAN defaultne zapnute webove rozhrani. Ta hovada jsou proste nepoucitelna.

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 12. 02. 2018, 07:55:36 »
Zpřístupněníí WAN portu na administraci jsem si udělal sám, protože ho zásadně používám v mé LAN síti a potřebuji ho administrovat podobně jako třeba VOIP nebo NAS. Zatím díky, asi to nechám být, "nějak" to funguje, i když něco jako any-ip určitě nemám. Asi to nedokáži přesně popsat, případně nastavit, ale to je asi zatím jedno.

Díky moc!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 12. 02. 2018, 08:29:01 »
Zpřístupněníí WAN portu na administraci jsem si udělal sám, protože ho zásadně používám v mé LAN síti a potřebuji ho administrovat podobně jako třeba VOIP nebo NAS.

A vy to potrebujete administrovat pres Internet, kdyz to administrativni rozhrani nejspise ma derave zabezpeceni a nejspis jede po nesifrovanem spojeni?

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 12. 02. 2018, 08:49:04 »
Tak ještě jednou, nejdříve raději terminologie

mám hlavní router  a za ním hlavní lan 192.168.1....
na hlavní lan mám kromě všech pc, nas také wifi router a za ním dříve LAN 192.168.3....

No a ten wifi router potřebuji v rámci hlavního LANu administrovat. Tedy ne přes internet, ale přes hlavní LAN. No a když dám kabel z LAN portu hlavního routeru do WAN portu wifi routeru tak mi administrace běží na 192.168.1.250 /nastaveno natvrdo před MAC adresu wan portu na hlavním routeru/.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 12. 02. 2018, 09:44:52 »
No vidite, ja mam na siti 192.168.1.0 dva routery ve funkci AP, na adresach 192.168.1.253 & 254. Na techto adresach se dostanu k administrativnimu rozhrani.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 12. 02. 2018, 11:21:15 »
Neuvěřitelné - to mě nikdy nenapadlo ani jsem nečetl, že bych mohl připojit kabel z routeru na lan port dalšího wifi-routeru. Na tom wifi-routeru jsem vypl DHCP, restart a už na mobilu sjíždím fotky a fotky ze samby v QiuckPicku :-) Díky!

Z toho si nic nedělejte, mě by zas nenapadlo dělat si ve vlastní síti zbytečné NATy :). Ale to je tím, že jste si neuvědomoval jak správně routery mají fungovat. A takové ty krabičky za pár stovek, co umí "všechno", ale nic pořádně jsou jen velmi omezené routery, takže pak vám to špatně nasměřuje myšlení, když nic pořádného neznáte :)