Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI

Expert

Re:Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« Odpověď #120 kdy: 13. 05. 2015, 13:54:59 »
Jaj, takze bez kamaradu na Majales a hluboke znalosti matematiky a absolvovane Coursery se nikam nepohnu? Jo vlastne, ono ty vase skoly jsou nejnarocnejsi vec ve vesmiru pro elitare a plebs bez nich nema sanci na uspech....

Tak si jeste zajdete k osobnimu koucovi pro rozvoj soft skills, osobniho uspechu, dusevni rovnovahy a kupte si Late Cappucino na mozkove zavity pri uceni na zkousku nebo na "jednani se zakaznikem v managerske pozici".

Jaj.

asdf123

« Odpověď #121 kdy: 13. 05. 2015, 14:00:24 »
Nie, tak som to nemyslel.

Ospravedlnujem sa, ak som vas urazil.

Martin

« Odpověď #122 kdy: 07. 11. 2016, 20:40:22 »
Vystudoval jsem FI MUNI a je to už nějaký rok (8), ale tohle téma se řešilo i před lety. Mohu k tomu něco říci i z praxe a srovnání z druhé VŠ (humanitní).

Sociální kontakty - nezdá se mi, že by v tom měl být nějaký rozdíl mezi FI a FIT. Co jsem zažil, školy, které jsou náročné, moc k sociálním kontaktům nepobízí. Pro většinu studentů je FI i FIT náročné dost a tak studiu věnují dost času. Na párty toho moc nezbývá :-). Mám srovnání s humanitním oborem, který byl proti FI brnkačka a tam se pařilo skoro obden :-). Jinak fajn lidi budou určitě na FI i FIT.

Teoretická vs. praktická - za mě určitě platilo, že FI byla více teoretická. Na matematiku nebo teoretickou informatiku byl kladen větší důraz - rozumějte tak, že to byly vyhazovací předměty. Oproti tomu programování sice bylo časově náročné, ale úspěšnost byla vysoká. Jak to bylo (je) na FITu přesně nevím, ale co říkali známí, spíš tam byl kladen důraz na programování. Trochu bych se zastal teoretického přístupu - ano, jsou to znalosti, které v praxi nevyužijete. Ale rozvíjí to myšlení, uvažování, schopnost řešit problémy, apod. To se těžko měří a sleduje. Po tom, co absolvujete řadu teoretických předmětů, vás to mentálně posune dál, než když se naučíte nový programovací jazyk. Toť moje zkušenost, nevím, jestli to tak má každý.

Volnost studia - zhruba polovina předmětů byla povinná, čtvrtina povinně volitelná (na výběr mezi C a Java apod.) a zbytek zcela volitelný. Toho někteří studenti zneužívali a zapisovali si předměty "dávačky". Já jsem chodil na jiné fakulty, podle toho, co mě zrovna zajímalo. A tohle mě ohromně bavilo. Masarykova univerzita má dost různorodých fakult a nabízí tisíce různých předmětů. Takže jsem navštěvoval marketing a fundrasing, když jsem byl aktivní v jedné neziskovce a nebo později pojišťovnictví, protože mě zajímalo. Právě z toho, že jsem se seznámil s více obory, čerpám do teď i v praxi. Samozřejmě FI nabízela řadu svých předmětů a kdo bych kovaný IŤák, určitě se v nich našel.

FIT mi přišla jako vhodná škola pro ty, kteří chtějí hlavně programovat.

Jinak bych to určitě nehodnotil tak, že jedna škola je dobrá druhá špatná. Obě jsou určitě ty lepší školy v rámci technických škol v ČR.

Budoucím studentům bych doporučil, aby se ve studiu zaměřili zvláště na jazyky a sociální dovednosti :-), pro praxi je to velmi potřebné.

javaman ((

« Odpověď #123 kdy: 07. 11. 2016, 21:01:17 »
Jazyky a sociální dovednosti ti produkt neudělají. Na tyhle paskilly máš hloupé lidi v saku.

Martin

« Odpověď #124 kdy: 08. 11. 2016, 12:54:05 »
Souhlas. Pokud chce někdo dělat produkty, jazyky ani sociální dovednosti patrně nepotřebuje. Pokud chce někdo lepší kariérní růst, variabilitu zaměstnání, dělat za zajímavější peníze, obejde se bez toho s obtíží.

javaman ((

« Odpověď #125 kdy: 08. 11. 2016, 19:11:43 »
Souhlas. Pokud chce někdo dělat produkty, jazyky ani sociální dovednosti patrně nepotřebuje. Pokud chce někdo lepší kariérní růst, variabilitu zaměstnání, dělat za zajímavější peníze, obejde se bez toho s obtíží.

Ne každý chce být dobře placený hlupák v saku. Každý má jiné možnosti.

absolvent

Re: Bc. studium FIT VUT vs FI MUNI
« Odpověď #126 kdy: 08. 11. 2016, 23:20:32 »
K tomuto věčnému tématu jsem se jako absolvent FIT VUTBR a FI MUNI vyjádřil v roce 2015 https://forum.root.cz/index.php?topic=12402.msg151511#msg151511 a dle mně dostupných informací je vše uvedené stále validní. Doporučuji přečíst i cca dalších 5 příspěvků, které rozebírají důkaz neschopnosti uchazečů FI MUNI ani průměrně programovat.

Vybraná dodatečná fakta posbíraná z HR a osobních zkušeností:

a) Teoretické schopnosti absolventů FIT VUTBR a FI MUNI jsou po bakalářském studiu i magisterském studiu srovnatelné.
b) Absolventi FI MUNI nejsou zvyklí pořádně makat, natož dřít (bez rozdílu, zdali jde o teoretickou práci či praktickou jako např. programování) narozdíl od absolventů FIT VUTBR.
c) Absolventi FI MUNI nemají ani zdaleka takový přehled v IT jako absolventi FIT VUTBR.
d) Absolventi FIT VUTBR jsou velice často velmi málo sociální a jsou často netolerantní k "nedokonalým"/neoptimálním technickým řešením.
e) Absolventi FIT VUTBR jsou zvyklí vytvořit více hodnoty v týmech než absolventi FI MUNI v týmech.
f) Absolventi FIT VUTBR mají velmi malé zkušenosti se zahraničím, humanitními obory, legislativou, apod. narozdíl od výrazně větších zkušeností absolventů FI MUNI.
g) Absolventi FIT VUTBR nejsou vybíraví na pracovní prostředí, spolupracovníky, technologie, práci, atd. narozdíl od zcela zřetelné vybíravosti absolventů FI MUNI.
h) Absolventi FIT VUTBR mají často přístup "hned nyní sednu a udělám to", kdežto absolventi FI MUNI mají nejčastěji přístup "jak jen to celé zaonačit, abych to měl rychle z krku, vlk se nažral a koza zůstala celá".

Dovolím si ještě finální verdikt: FI MUNI mnohem více zapadá do civilizovaného světa (ze "západu" se k nám stále více valí přesně tento ležérní přístup ke vzdělávání a životu jako je popsán výše) narozdíl od FIT VUTBR, která se pěkně po staru urputně snaží (někdy až příliš - minimálně s tím omezováním studentských výjezdů do zahraničí) vychovávat precizní IT inženýry.

čumil

« Odpověď #127 kdy: 09. 11. 2016, 00:13:16 »
Jaj, takze bez kamaradu na Majales a hluboke znalosti matematiky a absolvovane Coursery se nikam nepohnu? Jo vlastne, ono ty vase skoly jsou nejnarocnejsi vec ve vesmiru pro elitare a plebs bez nich nema sanci na uspech....

Tak si jeste zajdete k osobnimu koucovi pro rozvoj soft skills, osobniho uspechu, dusevni rovnovahy a kupte si Late Cappucino na mozkove zavity pri uceni na zkousku nebo na "jednani se zakaznikem v managerske pozici".

Jaj.
I tak to de říct hele.

Až ti bude 45, práci jako programátor stejně budeš mít problém sehnat (vycházím z jedné diskuze na rootu pár dní zpět), diplom nediplom.

zadek je že na plno pozic kde akorát tak využiješ medián, tak při pohovoru po tobě chtěj nejmíň odvodit hmotnost černý díry na základě gravitačního zakřivení čuráka kterej tě zkouší...

To že jako zaměstnanec si prostě jen otrok nezměníš, některý otroci jsou jen trošku líp krmeni než ti druzí.

Mára

« Odpověď #128 kdy: 01. 02. 2018, 22:33:16 »
Jednoznačně FIT VUT. Pokud chceš pokračovat do následného studia, je vždycky lehčí "vlastní" škola. A navíc na FIT VUT potom dostaneš Ing., kdežto na FI MU dostaneš Mgr.  Přece jenom jsme v Evropě, kde se na tituly klade dost velký důraz. S magistrem vypadáš jako matematik, co v praxi není použitelný.A inženýr je pro ajťáka mnohem více ceněn - vlastní zkušenost. Absolvoval jsem od píky obě. Nejprve FI MU. Fůra teoretického balastu, formální jazyky, překladače, gramatiky...Děsivé sny mám dodnes. Na FITku je to celé o praxi a použitelnosti. Na FI MU jsem přišel, viděl, odstudoval a už nikdy víckrát. To FITko bych si klidně hodil ještě jednou - jsou tam i zajímavější obory.