Firma dovoluje jen vlastní mobil. Dává pak k dispozici buď SIM kartu s firemním tarifem (za cca 250Kč měsíčně neomezené volání a SMS v ČR + 1GB dat, za 350Kč to samé + 4GB dat), nebo přímo firemní SIM kartu (tu hradí sice celou firma, ale je to služební SIM a pro soukromé použití smí být použita jen výjimečně).
Pokud to člověk chce použít pro přístup k firemním systémům (email apod.), tak musí buď přes webové aplikace (prostě jako z jakéhokoliv jiného zařízení na internetu), nebo musí dovolit instalaci jakéhosi SW, který dělá pár (ne)pěkných věcí:
1. Single sign on (juchů)
2. VPN (ale jo)
3. Monitoring aplikací (to se hodí do chvíle, než vám zablokují nějakou hru)
4. Dívají se do dat (takže opilé kolegy na afterparty po vánočním večírku už raději nefotit)
5. Souhlasíte s tím, že v případě potřeby (bezpečnostní incident, ukončení pracovního poměru apod.) vám ten kus SW bez varování kompletně smaže obsah telefonu (s čímž já nesouhlasil a tak do emailu lezu přez web)
V předchozí firmě šly používat vlastní notebooky. IT do něj instalovali cosi na úrovni rootkitu, což mimo jiné kompletně šifrovalo disky. Podle přání majitele pak bylo zřízeno několik lokálních účtů, ale žádný nebyl admin. Kompenzace nebyla formou peněz, ale formou "kreditu" na školení. Tuším to bylo za každý rok, kdy nepotřebujete firemní notebook, 10000Kč, které jste mohl čerpat na vámi vybraná školení. Pokud mě už paměť neklame, tak tohle bylo sice v nabídce firemních benefitů, ale nikdo to nikdy nevyužil. Všichni konzultanti jsme měli firemní notebooky.
V obou případech mi to tedy přijde, že firma spíše dovoluje, než že by nějak odměňovala. Pro větší firmu se stálejší základnou zaměstnanců nepřináší BYOD výrazné výhody ani úspory. BYOD je výhoda spíše pro zaměstnance (používám to, co je mi pohodlné, místo abych nuceně používal něco, co vybrali lidé z IT a koupili toho 20+ ks). Pro zaměstnavatele vidím výhodu leda v oborech, kde mají mnoho krátkodobých pracovníků, nebo se jim počet lidí mění sezonně, případně jim netriviální množství lidí pracuje výhradně na dálku. Nemuset se starat o nákup a údržbu HW pro tyhle lidi úspora bude.
To už se spíše poslední dobou já a mí známí setkáváme s tím, že firma kupuje HW podle přání zaměstnanců. Takže třebas myš a klávesnici si už více než deset let vybíráme sami, nejméně 5 let dává IT na výběr i při koupi monitoru a loni dostali lidé na výběr i mezi několika notebooky (byť stejného výrobce). A mobily si také vybíráme sami, přímo na stránkách operátora (což moc velká nabídka není), IT nám jen řekne limit, do kterého se musíme vejít. Ten není moc vysoký, končí to někde u Samsungu A5. Manažeři možná mají ten limit někde jinde. Nově nastoupivší zaměstnanci na výběr nedostávají, těm se dává to, co právě je.