Nejdriv se tu presentujes jako domaci kutil a pak zavesis takovy nesmysl. Ty "nove" hlavy sroubu tu nejsou jen tak pro srandu a neni v tom zadne spiknuti iluminatu co ti chteji hazet klacky pod nohy. Jde o to, ze ty sroubky se oproti minulosti o dost zmensily a klasicky philips X krizek uz na to neni vhodny protoze hloubka. Zato ty pentalobe hvezdickove zalezitosti, jsou pomerne plytke a porad zarucuji dostatecnou kroutici silu. Navic takou "vsesadu" bitu koupis vsude za par kacek takze neni co resit.
Aha. Tak jednak ty srouby v tom psovi neskytaji zadnou technickou vyhodu, jednak jsou zretelne navrzeny s ohledem na to, aby na ne clovek nemel vercajk. Nemam to ted po ruce, abych se podival, jestli jsou to presne ony, tak popisu ty, ktere napohled vypadaji stejne a se kterymi jsem zapolil v jednom kuchynskem odstavovaci s ulomenou snurou.
Maji hlavu tvaru kratkeho uriznuteho kuzele, uriznuta cast je zakulacena. Ze strany maji tri vylisy, ktere jsou sretelne navrzeny tak, aby byl dobry zaber pri utahovani, ale ne povolovani. Samozrejme, protikus, ktery by na to sel nasadit, jsem nikdy nevidel.
Ted mi rekni, jakou tohle skyta technickou vyhodu u sroubu s hlavou prumeru kolem 4 mm.
Jinak v notebookach byly krizaky celkem bezne, nevim, jestli se zmenila moda. Take nevim, jak moc byste chtel zmensovat srouby, ktere maji drzet kastli pohromade.
Jinak krizove ci Phillips srouby hned nezatracujte. Na rozdil od pentalobe nebo torx maji vyhodu v tom, ze se do nich dobre trefuje elektrickym sroubovakem a na rozdil od pentalobe/torx snesou i znacne vyoseni sroubovaku. Pri stejnem vyoseni se vam sroubovak pentalobe/torx take muze ulomit. Rekl bych, ze toto bude duvodem, proc Philips a kriz stale pretrvavaji ve vetsine seriove vyrabeneho zbozi, jako pracky a jine, prestoze jine srouby jsou technicky lepsi.
Ty krizove srouby se jinak uz leta cpou do digitalek a dalsiho harampadi a to ve znacne miniaturni verzi, s hlavou mozna az 1,5 mm velikou. Nevim, jestli si Apple nechava u svycarskych hodinaru vyrabet mensi, aby mohl rici, ze novy model neceho je o 3 g lehci, ale pak bych se nedivil, ze je to tak drahe, protoze tak male srouby nejspis nebudou uplne levne.