Záchrana dat z disku Apple

Petr

Re:Záchrana dat z disku Apple
« Odpověď #15 kdy: 03. 06. 2016, 09:03:18 »
Tak jsem včera konečně dozálohoval. Vzal jsem externí disk, že na něj data nahraju a zanesu faráři. Ale teď jsem si uvědomil jeden problém. Na jaký FS ten externí disk naformátovat, abych ta data na něj z linuxu zapsal a on je pak pod OS X přečetl? Chtěl jsem tam dát Ext 4, ale teď googlím a vypadá to, že bez speciálních utilitek to OS X nepřečte. Žádný soubor by neměl být větší jak 4GB, takže FAT32 bude ta správá volba?

jonko

« Odpověď #16 kdy: 03. 06. 2016, 09:29:11 »
exfat

Petr

« Odpověď #17 kdy: 03. 06. 2016, 11:22:49 »
Je to trochu divočina. Udělal jsem FAT32 a začal kopírovat. Jenže spousta souborů má v názvech znaky, které ten FS nepobral. Například otazníky, dvojtečky a podobné radosti. Takže tudy cesta nevede.

Vytáhl jsem svůj starý iBook G4 (má OS X 10.3.9), naformátoval disk jako výchozí HFS+ se žurnálem (Mac OS Extended Journaled). Jenže do toho Centos odmítl zapisovat. Sice to připojil a uměl číst, ale zápis nešel přestože mount hlásil rw.

Tak jsem v iBooku zkusil naformátovat na Unix File System (UFS), což ale Centos neznal vůbec.

Nakonec byla správná cesta naformátovat v iBooku na HFS+ ale bez žurnálu. To už Centos připojil správně a umí i zapisovat. Všechny soubory včetně těch s dvojtečkama, otazníkama atd. už se kopírují v pořádku.

flack

« Odpověď #18 kdy: 03. 06. 2016, 12:16:37 »
Ty sa mas, mne to ddrescue este bezi uz druhy tyzden :o (hlavne ze bezi) Som tesne nad 100GB este 40 fu-ha.

Btw ten UFS pre centos treba pridat repo ELR a doinstalovat.
yum install kmod-ufs

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 03. 06. 2016, 13:09:03 »
Hm, nebylo by jednodussi to zatarovat na neformatovany disk? Snad to na Macu jde take precist, kdyz je to NIXoidni OS.

Petr

« Odpověď #20 kdy: 03. 06. 2016, 14:03:59 »
Ty sa mas, mne to ddrescue este bezi uz druhy tyzden :o (hlavne ze bezi) Som tesne nad 100GB este 40 fu-ha.

Tak přeji hodně štěstí a pevné nervy.

Já vzdal zálohu složky Library, protože i přes chlazení už ten disk téměř nic nepřečetl. Ale ta hlavní data, co farář chtěl, tak ta mám a ta se podařila v drtivé většině přečíst hned ten první den. Je toho kolem 75GB.

lubokubo76

« Odpověď #21 kdy: 04. 06. 2016, 21:09:54 »
Používať v názvoch súborov otázniky a dvojbodky? Prasačina

petr

« Odpověď #22 kdy: 05. 06. 2016, 09:59:33 »
Pro nás jo. Ale běžný uživatel netuší, že jsou to nevhodné znaky. Navíc HFS+ ani Ext4 s tím nemají problém. Například nějaká stažená stránka z webu, která se uloží do souboru se jménem:
"Byla modelkou, dnes je farářkou. Bude z ní politička? - Novinky.cz.html"

« Odpověď #23 kdy: 05. 06. 2016, 10:27:14 »
A hlavne bezny uzivatel si to nenecha vysvetlit, ze takhle se nemaji pojmenovavat soubory. Ale na vine bych videl predevsim programy, ktere takove svinstvo vytvori, jmenovite z MS Wordu jsem casto rostl. Nebo kdyz cloveku nekdo vola, ze se mu neulozi PDF vypis z banky, protoze do jmena souboru dal mezeru a IE se tvari, jako ze to ulozil, akorat ten soubor nikde neni.
A nejvetsi sranda je, kdyz kupu takovychto souboru clovek ma vypalit, prekopirovat, zazalohovat, atd.

Peterr

« Odpověď #24 kdy: 27. 03. 2018, 13:05:01 »
A podarilo sa to nakoniec?